Gazete Vatan Logo

Yağmurdan sonra ‘güneş’ mesajı

Günlerdir beklenen zirve dün gerçekleşirken, piyasalar toplantı sonrası açıklamalara kilitlendi. Ali Babacan’ın buluşma öncesi “Hava bugün yağmurlu yarın güneşli olabilir” sözleri bile piyasada olumlu hava esmesine yetti

Yağmurdan sonra ‘güneş’ mesajı

Merkez Bankası’nı faizde yeterli indirimi yapmadığı için adeta yerden yere vuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ekonomi kurmaylarının buluşması düne damga vururken, toplantı sonrası olumlu mesajlar verileceğine dair beklenti dün hem doları baskıladı, hem de Borsa’nın

önemli bir çıkış yapmasına neden oldu. Bu iyimserlik gün boyu sürerken özellikle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın sözleri ile tavan yaptı.

Babacan, hava şartları gibi dünyanın finans ve ekonomi ikliminin de kontrollerinde olmadığını belirterek, “Her türlü şarta karşı hazırlıklı olacağız, kar yağsa da hazırlıklı olacağız, güneşli hava için de hazırlıklı olacağız, yağmur yağarsa da hazırlıklı olacağız” dedi.

İnşaat İşverenleri Sendikası’nın (İNTES) geleneksel toplantısının konuğu olan Babacan, dünyada Amerikan Merkez Bankası (Fed) ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) kaynaklı bir çalkantı olduğunu, bunların aldıkları kararların net etkileri konusunda kimsenin bir fikri olmadığını belirtti. Babacan, “Dalgalanma bu iki merkez bankasının yarattığı belirsizlikten kaynaklanıyor. Bir bakıyorsunuz euronun değer kaybı yüzde 5 oluyor. Hava şartları nasıl belli olmuyorsa bugün fırtınalı, yağmurlu yarın güneşli olabiliyorsa biz de her türlü gelişmeye hazırlıklı olmak zorundayız ve hazırlıklıyız. Allah korusun bir tsunami olursa da tedbirlerimizi alacağız” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Kurullara güvenin

Dışarıdaki gelişmelerin Türkiye’ye olası etkileriyle ilgili olarak kurumların elinde her türlü hazırlığın olduğunun altını çizen Babacan, şunları kaydetti: “Böyle bir ortamda en önemli kurumlar Merkez Bankası, BDDK, SPK. 2011 yılından beri Finansal İstikrar Komitesini topladık. Belki 20’nin üzerinde toplantı yaptık. Bu toplantıları sessiz sedasız yapıyoruz. Siz bu toplantıların sonucunu bir gün Merkez Bankası, bir gün BDDK, SPK kararları olarak görüyorsunuz. Önemli olan doğru zamanda doğru olanı yapabilmek. Bu kurumlara olan güveni korumamız gerekiyor. İş dönüp dolaşıp güvene dayanıyor. Güven olmazsa büyüme de istihdam da olmaz.”

Haberin Devamı

Toplantı akşam saatlerine sarktı

Faiz politikası nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na (TCMB) sert eleştiriler yönelten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TCMB Başkan Erdem Başçı’nın merakla beklenen buluşması dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşti. Zirve programlananın aksine 16.45 yerine 18.00’de başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversite rektörleriyle gerçekleştirdiği YÖK ziyaretinin uzadığı için Babacan ve Erdem Başçı ile planlanandan geç buluştuğu ifade edildi. Erdoğan, Erdem Başçı’nın görüşme talebi olduğunu Umre ziyareti sırasında açıklamıştı. Erdoğan, “Bugünlerde yine bir talebi var, çağırıp konuşacağız tabii. Ama onun bağlı olduğu sayın bakanla bunu konuştuk. Ama bakıyorum ki aynı durumdalar” demişti.

Olumlu bekleyişle parite umursanmadı

Dün aslında uluslararası piyasalarda çok enteresan gelişmeler oldu. Euro, dolar karşısında erimeye devam etti ve 2003’ten bu yana gördüğü en düşük seviyelere çekildi. Euro kurundaki düşüş ve doların tüm para birimleri karşısındaki değer artışının Türk Lirası’nı da vurması beklenirken, zirveye kilitlenen piyasa bu hareketleri görmezden geldi. Bir analist durumu şöyle özetledi:

Haberin Devamı

“Nihayetinde dolar kurunun üzerinde bir köpük de var. Bunu siyasilerin ortamı geren çıkışları yaptı. Eğer zirveden pozitif bir sonuç çıkarsa, kurda o köpük kalkacağı için pariteden kaynaklı hareket dün fiyatlara yansıyamadı. Dolar kuru 2.63’e her yaklaştığında satış geldi”