Gazete Vatan Logo

Yağ diyeti mi, karbonhidrat diyeti mi tartışmasına son

Stanford Üniversitesi’nin yaptığı küçük ama kapsamlı bir araştırma, kilo vermede her iki diyetin de birbirinden farkı olmadığını ortaya koydu.

Yağ diyeti mi, karbonhidrat diyeti mi tartışmasına son

ABD’nin California eyaletindeki Stanford Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırma, düşük yağ diyetleriyle düşük karbonhidrat diyetlerinden sonuç almada esas olanın bireysel sağlık durumu olduğunu ortaya koydu. 609 kişinin 1 yıl boyunca gözlenmesine dayalı araştırmada denekler 2 gruba ayrılarak yarısına düşük karbonhidrat oranlı, yarısına ise düşük yağ oranlı diyetler uygulatıldı. Araştırmanın amaçlarından biri de bireysel faktörlerin kilo verme ile ilişkisini anlamak olduğu için, deneklerin gen dizilimi de çalışmadan önce incelendi. Bir yılın sonunda sonuçlar birbirinden çok da farklı değildi. Düşük karbonhidrat diyeti yapanlarda verilen kilo ortalama 6 kilogram iken, düşük yağ oranlı diyetleri uygulayanlarda bu rakam 5.3 kilogramdı. Hangi tip deneylerin daha iyi sonuç vereceğine dair kesin bir cevap bekleyenlere sinir bozucu gelse de kilo vermede herkes için etkili olan kesin bir cevap bulunmuyor.

‘Mucizevi diyet’ diye bir şey yok

Stanford Üniversitesi profesörlerinden araştırmanın sorumlusu Christopher Gardner “Bir arkadaşımızda mükemmel sonuçlar ortaya çıkardığını duyduğumuz ‘mucizevi’ bir diyet, bir başka arkadaşımızda hiç işe yaramayabiliyor. Belki de en iyi diyeti veya ideal kiloyu aramaktan vazgeçmeli, dünyadaki her insanın birbirinden nasıl farklı olduğunu, nasıl eşsiz olduğumuzu anlamalıyız” diyerek beslenme biçimlerinin kişiye özel olması gerekliliğini bir kez daha vurguladı.

Haberin Devamı