Gazete Vatan Logo

Yabancıya dalgalı kur kapanı

Merkez Bankası son 1.5 yılda piyasadan 30 milyar dolar aldı. Bu tutarın çoğunu, yurtdışından gelen sıcak paranın düşük fiyatla bankacılık sisteminde bozdurduğu dövizler oluşturdu

Ekonomik krizin ardından sıcak paraya önlem olması için getirilen dalgalı kur sistemi, meyvelerini vermeye başladı. Merkez Bankası son 1.5 yılda, kurlar düşükken çoğunluğu yabancılardan olmak üzere 30 milyar dolarlık döviz topladı. Ekonomi ve siyasi belirsizlikten bıkan yabana geçen hafta kaçmaya başlayınca, Merkez Bankası piyasaya tek bir cent bile döviz satışı yapmadı. Yabancılar Türkiye'den 3.5 milyar dolar çıkarırken, arz eksikliği nedeniyle kurlar l haftada yüzde 8 yükseldi. Böylece döviz fiyatı 2004 sonunda bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye'ye kolayca giren sıcak para, çıkışta aynı rahatlığı bulamadı.

İhracatçıların eleştirdiği dalgalı kur sistemi ekonominin istikrarı için sigorta haline geldi.

17 ayda 30 milyar $
Merkez Bankası, 2005 yılı başından itibaren piyasalardan 29.6 milyar dolar aldı. Bu tutarın 19.6 milyarı, dolar kurunun 1.30 YTL'nin altına indiği seviyelerde yapılan doğrudan alım müdahaleleriyle piyasadan çekildi. Bu alımların da desteğiyle Merkez Bankası'nın döviz rezervleri 60 milyar dolara sınırına çıkarak rekor kırdı.

Merkez Bankası'nın bu alımlarının ardından, sıcak para özellikle geçen hafta kaçmaya başladı. Bankacılar haftalık döviz çıkışının 3.5 milyar dolara ulaştığını kaydediyor. Bu panik döviz sepetinin değerini 2.81 YTL'yle Aralık 2004'ten sonra görülen aylık ortalama fiyatın üzerine çıkardı.

Serdengeçti: Artış felaket değil!
Döviz kurları hızla çıkışa geçerken Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti'den "YTL'nin değer kaybetmesi felaket değildir" açıklaması geldi. Serdengeçti Merkez Bankası ve hükümetin kurlar konusunda taahhüdü olmadığını kaydederek, "Muhtelif nedenlerle bekleyişler bozulabilir. O zaman Türk parasının değer kaybı söz konusu olabilir. Son 5-6 yıldır dolar-euro kuruna bakın, bunun bir felaket olmadığım görürsünüz" dedi.

Serdengeçti, ihracatçıların düşük kur şikayetlerinin hatırlatılması üzerine "Kur ekonominin temelleriyle uyuşmayacak seviyedeyse, tabii ki bu kurda değişme söz konusu olacaktır. Ama o zaman şunu da hatırlamamız gerekiyor: Dalgalı kur rejimi zaten buna engel değildir. Bu eleştirileri yerli bulduğumu söyleyemeyeceğim. Belli kesimlerin çok daha önemli sorunları vardır ve o sorunların çözümü için adres de hiçbir zaman Merkez Bankası değildir" yorumunu yaptı.

IMF borcu uyarısı
Süreyya Serdengeçti, Türkiye'nin IMF'ye olan borçlarının kapatılması konusunda, "Kafalarda şöyle bir şey var: 'Bu borcu kapatalım, böylece IMF'den kurtulalım, istediğimiz gibi yönetelim. "Ama istediğimiz gibi yönetmekten kasıt 2001 öncesi gibi yönetmekse vay halimize" diye konuştu.

Haberin Devamı