Gazete Vatan Logo

Yabancıların Türkiye aşkı piyasadaki sarsıntıyla bitmez

Ak Yatırım Genel Müdürü Berrin Önder piyasalarda son bir ayda yaşanan çalkantıların Türkiye'de şirket satın almak isteyen yabancıları etkilemediğini söyledi. Önder "Hala talep çok yüksek" dedi

Mart ayında piyasalarda yaşanan hızlı sarsıntıların ardından, Türk ekonomisi açısından hayati önem taşıyan yabana yatırımcıların önümüzdeki günlere ilişkin tavrı merak konusu oldu. En büyük korku, başta borsa olmak üzere mali piyasalar ile ekonominin genel dengesi açısından kritik olan doğrudan yabana sermaye girişinin sürüp sürmeyeceği. Bu açıdan şirket satın almaları bir numaralı öncelik. Türkiye'nin en büyük araa kurumlarından Ak Yatırım'ın Genel Müdürü Berrin Önder ise yaşanan tüm çalkantılara rağmen Türkiye'ye şirket almak için gelmek isteyen yabancının isteğinde ve gelecek parada bir azalma yaratmayacağını söyledi.

Talep çok, satan yok
Önder şu anda stratejik yatırımlar olarak tabir edilen ve daha çok şirket satin alma şeklinde gerçekleşen yatırımlarda, piyasalardaki sarsıntının olumsuz bir etkisini görmediklerini kaydetti. Önder, "Tam tersi çok fazla yabana yatırıma ilgisi var. Buna karşın satılmaya aday az sayıda şirket olduğunu görüyoruz" dedi.

Mali piyasalarda son bir ayda artan oynaklığın özellikle sıcak parayı etkileyecek bir gelişme
olduğunu vurgulayan Önder, "Bu da Türkiye'ye yatırım yapmaya alışmış olan fonları değil, yeni yeni girmeyi düşünen yatırımcıları etkileyecek. Son dönemde Türkiye'ye girmek için fırsat kollayan İskandinav fonları ve ABD emeklilik şirketleri gibi yatırımcılar vardı. Bunlar ilk kez Türkiye'ye yatirım yapmayı planlıyordu. Bunların gelişinde bir gecikme oluyor" diye konuştu.

Önder, gecikmenin borsanın performansını etkilediğini ifade ederek şunları söyledi: "Bu gecikme devam ederse borsadaki duraklama uzayacağı için borsa şirketlerinin değerleri de etkilenecek. Eğer borsadaki şirket değerleri düşerse bu kez de Türk müteşebbisler şirketlerini satmaktan vazgeçebilir."

Piyasalarda önümüzdeki günlerde bir sıkıntı beklemediklerini vurgulayan Berrin Önder, dövizden YTL'ye geçiş eğiliminin devam edeceğini kaydetti.

Önder, "Dolayısıyla döviz kurları üzerindeki baskı devam edecektir. Bundan sonra borsadaki hareketlerin de şirket satin almaları ve sektörel bazlı para girişleriyle, yani bir olay bazlı devam edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı