Gazete Vatan Logo

Yabancıların gözü Türk bankalarında

Avrupa bankalarının sermayelerinin yeniden yapılandırılması gündemde

Avrupa bankalarının sermayelerinin yeniden yapılandırılması gündemde. Avrupalı bankaların piyasa değerleri son 3 yılda erirken Türk bankaları piyasa değerlerini yüzde 100 artırdı.

Kredi kuruluşları Avrupa ülkelerinin kredi notlarını düşürmeye devam ederken, Almanya ve Fransa zordaki bankalara sermaye sinyali veriyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde’yle bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, hükümetlerin Avrupalı bankaların finansal pozisyonunu güçlendirmesi gerektiğini belirtti.


Bu hafta Avrupa bankalarının sermayelendirilmesine ilişkin detaylar izlenecek. Avrupa komisyonu sözcüsü Avrupa Birliği bankalarının yeniden sermayelendirilmesi için koordineli aksiyon tasarısı sunulacağını söyledi.Konu ile ilgili detaylar henüz belirtilmiş değil. Avrupa bankalarına ilişkin bekleyiş sürerken, yabancılar gözünü Türk bankalarına çevirdi. UBS 7 Ekim’de yayınladığı raporda en beğendiği hisseler arasında Garanti Bankası ve Vakıflar Bankası’nı sayarken, Rus haber ajansı, Rusya’nın en büyük bankası Sberbak’ın Fransa-Belçika ortaklığı Dexia’nın Türkiye’deki ortaklığı Denizbank’ı satın almayı değerlendirdiğini belirtti. Erste Bank ise 3 Ekim’de YKB için tavsiyesini “tut”dan “al”a yükseltti.


Ancak Avrupa’daki gelişmeler elbetteki Türk bankalarını da etkiliyor. 6 Ekim’de Moddy’s, Yapı Kredi’nin global yerel para cinsinden mevduat notunda indirime gitti ve Baa1 seviyesinden Baa2 seviyesine çekti. Moddy’s buna gerekçe olarak bankanın ana ortaklarından UniCredit’in banka finansal güç notunun C’den C-’ye indirilmesinin tetiklediğini söyledi.

PERFORMANSLARI İYİ

Türk bankalarının performanslarına bakıldığında özellikle son üç yılda ciddi bir performans gösterdiklerini görüyoruz. Borsada işlem gören bankaların piyasa değerleri toplamı son üç yıl içerisinde yüzde 105 oranında artış göstererek 67 milyar TL’den 139 milyar TL’ye yükseldi. Piyasa değeri en fazla artan banka Türk Ekonomi Bankası olurken onu TSKB, Vakıflar bankası ve Halkbank izledi. Türkiye’nin hızlı büyümesi, iç talepteki artış bankalarda da büyümenin tetikleyici oldu.


TCMB’nin 2011 ilk çeyreğinde zorunlu karşılık oranlarında artırıma gitmesi sonucu Goldman Sachs başta olmak üzere yabancı yatırım kuruluşları Türk bankalarına yönelik hisse önerilerini düşürmüşlerdi. Ancak Avrupa’daki krizin derinleşmesi ile Türk bankaları yeniden öneri listelerinde yerini almaya başladı.


Bankaların 2011 yılı verilerine baktığımızda, katılım bankaları hariç bankacılık sektöründe kredi hacmi yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 27.5 oranında büyüdü. Sektörün 2011’in ilk haftası itibariyle 446.2 milyar lira olan kredi hacmi, 23 Eylül itibariyle 568.9 milyar liraya ulaştı.

Haberin Devamı