Gazete Vatan Logo

Yabancıların alışveriş üssü

İstinyePark’ın ‘lüks caddesi’ yabancılara 100 milyon euro harcatacak...

Geçen yıl İstinyePark’ta 75 milyon euro olan yabancıların toplam ciro içindeki payının bu yıl 100 milyon euroyu aşması bekleniyor. İstinyePark’ın Louis Vuitton, Gucci, Dolce&Gabbana, Jimmy Choo, Armani ve Prada gibi dünya markalarının yer aldığı lüks caddesinde alışveriş yapan yabancıların yılın ilk yarısında talep ettikleri KDV iadesi (tax free) bu rakama ulaşılacağını gösteriyor. Yabancılar, bu yılın ilk 6 ayında yaptıkları 30 milyon liralık alışverişin KDV’si için başvurdu.

TÜRKİYE’NİN en yüksek ciro yapan alışveriş merkezlerinin başını çeken ve toplam cironun 500 milyon euroyu bulduğu İstinyePark, yabancıların geleneksel alışveriş üslerinden biri oldu. Geçen yıl İstinyePark’ta 75 milyon euro olan yabancıların toplam ciro içindeki payının bu yıl 100 milyon euroyu aşması bekleniyor.

Louis Vuitton, Gucci, Dolce&Gabbana, Jimmy Choo, Armani ve Prada gibi dünya markalarının yer aldığı İstinyePark’taki lüks caddesinde alışveriş yapmayı tercih eden yabancıların yılın ilk yarısında talep ettikleri KDV iadesi (tax free) bu rakama ulaşılacağının sinyallerini veriyor.

Azeriler çok harcıyor

Yabancılar, bu yılın ilk 6 ayında İstinyePark’ta yaptıkları 30 milyon liranın KDV iadesi için başvurdu. Bu rakam, İstinyePark’ın Akmerkez, Kanyon, Cevahir ve Metrocity’de talep edilen iadenin toplamından fazla. KDV iadesinde İstinyePark’ın payı yüzde 56, diğer 4 alışveriş merkezinin ise yüzde 44...

Global Refund verilerine göre, İstinyePark’ta yılın ilk 6 ayında yabancıya yapılan satışta yapılan KDV talebinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.26 artış gerçekleşti. Geçen yılın ilk yarısında yabancılar 9.9 milyon euroluk alışveriş yapmıştı. Yabancıların işlem sayısında yüzde 23.02 artış gözlenirken, işlem sayısı da 8 bin civarında oldu.

İstinyePark’ta ilk 6 ayda en fazla alışverişi Azeriler yaptı. Azeriler, 4 milyon liralık alışverişleri için KDV iadesi talep etti. Azeriler’i 3.5 milyon liralık harcamayle Ruslar izliyor. Rusya Federasyonu vatandaşlarının KDV talebi geçen yıla göre yüzde 59.25 arttı. İranlılar, listenin üçüncü sırasında yer alıyor. İranlılar, geçen yıla göre yüzde 40.9 artışı temsil eden 2.2 milyon liralık alışverişleri için iade talebinde bulundu.

Kuveytliler patlama yaptı

Çinliler ziyaretçi sayısında geçen yıldan bu yana görülen hareket bu yıl da sürdü. Çinli ziyaretçilerin talebinde yüzde 73.7’lik artış var. Çinliler, bu yılın ilk yarısında 1.2 milyon liralık harcamaları karşılığında iade talep etti. İade talebinde en yüksek artış ise yüzde 83.6 ile 1.5 milyon lira alışveriş yapan Kuveytliler’de yaşandı.

Restoran bile ciro rekoru kırıyor

- İstinyePark’ta lüks markalar 17 bin metrekarelik bir alana yayılmış durumda. Dünya markaları 9 bin metrekarelik alanda müşterilerine ulaşıyor.

- Lüks caddesinde 25 marka bulunuyor. Bu markalar arasında Louis Vuitton, Gucci, Dolce&Gabbana, Jimmy Choo, Armani, Prada ve Beymen gibi markalar bulunuyor.

- İş, sanat, spor dünyası ve cemiyet hayatının önde gelen isimleri İstinyePark’ta boy gösteriyor.

- Lüks caddesinde Armani Cafe, Masa Restaurant, Borsa Restaurant ve Bej Cafe gibi yeme-içme mekanları var.

- Bu mekanlardan Masa Restaurant, 2010’da yaptığı 18 milyon liranın üzerindeki cirosu ile Paper Moon’un pabucunu dama attı. Ankara ve Ulus’taki restoranlarıyla hizmet veren Paper Moon’un cirosu ise 11.3 milyon lirada kaldı.

Haberin Devamı