Gazete Vatan Logo

Yabancılara yanıltıcı satışın faturası ağır olur

Projebeyaz Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun, inşaat firmalarını yabancılara satışta doğru bilgi ve fiyat için uyardı. Uzun, “Fazla fiyat ve yanlış beyanın faturası inşaat şirketine kesilir” dedi.

Kurulduğu 2006 yılından bu yana gayrimenkul pazarlama, gayrimenkul marka yönetimi, proje geliştirme ve proje satışı ve kiralama alanlarında gayrimenkul ve danışmanlık hizmeti veren Projebeyaz, 2012 yılından bu yana Projebeyaz International ile yurtdışına da açıldı. Son 2 yıldır yabancı yatırımcı ağırlıklı çalışan Projebeyaz’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun, “Son 2 yıldır iç piyasadaki müşteri kitlesi daralmaya başladı. İlk evini alanların çoğu ikinci evlerini de aldı. Artık büyük projelerin satılabilmesi için uluslararası arenada müşteri bulması gerekiyor” dedi.

Güven gerekiyor

Türk firmalarının yabancı yatırıcımların özellikle de Arapların güvenini kazanması gerektiğini vurgulayan Murat Uzun, “Bir seferlik satışı değil, uzun dönemli satışı düşünmeliyiz” diyerek, firmaları yanlış beyanlara ve farklı fiyat uygulamalarına karşı uyarıyor. Arapların yatırımlarının yüzde 10-15’ini Türkiye’ye yaptığını, geri kalanını İtalya, Amerika gibi ülkelere ayırdıklarını anlatan Murat Uzun, “Tüm yatırımcılar için güven çok önemli. Ancak, Türk projeleri acentalar aracılığıyla yüzde 30 fiyat farkı ve yanıltıcı beyanlarla satılıyor. Örneğin, Başakşehir-Taksim arası 20 dakika deniliyor. Bu tip beyanlar, günün sonunda problem yaratacak. Yatırımcı asıl gerçekle karşılaştığında, bunun faturası inşaat firmalarına kesilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kuşadası dibe iniyor

Kuşadası’nda bu sorunların yaşanmaya başladığını söyleyen Uzun, “Kuşadası’nda 200-250 bin liraya satılan villalalar, Kuveyt’te, Suudi Arabistan’da 300-350 bin lira bandında satıldı. Villasını teslim almaya gelen Arap yatırımcı, tekrar satmaya kalktığında o paranın etmediğini gördü. Bu nedenle Kuşadası destinasyonu diplere doğru inmeye başladı. İnşaat firmalarının kendi projelerini acentelara teslim edip gelen paraya bakmamaları gerekiyor. Acentayı da sorgulaması gerekiyor” dedi.

Kuşadası’ndan Yalova’ya danışmanlık veriyor

PROJEBEYAZ International, Körfez yatırımcısı için cazip lokasyonlardan biri olan Kuşadası’nda Garden Villas, Kartal metrosuna 5 adım uzaklıktaki Helis Metro Ofis, Golden Horn Residence, Yalova Thermal Palace 1-2 gibi projelerin danışmanlığını yapıyor. Garden Villas, Davutlar mevkiinde inşa ediliyor. Helis Metro Ofis’e Projebeyaz Danışmanlık tarafından, mimari konsepti, kiralanması, satışı, kurumsal kimliği, pazarlama stratejisinin oluşturulması, medya planlaması ve finansman modellemesinin yapılması gibi tüm konularda hizmet veriliyor. Bir kentsel dönüşüm projesi olan Golden Horn Residence 286 adet daire ve sosyal yaşam alanlarından oluşuyor.

Haberin Devamı

Yatırımdan oturuma geçtiler

ARAPLARIN bundan 1.5 yıl önce sadece yatırım için düşündükleri gayrimenkulleri şimdi kullanım için satın almaya başladığını anlatan Murat Uzun, şunları söyledi: “Tamamen oturmak için alıyorlar, kiraya vermek ya da satmak gibi bir düşünceleri yok. Aldıkları evi de kendilerine göre dekore ediyorlar. Ofis yatırımlarına çok sıcak bakmıyorlar. Ticari düşünenler de toplu alım yapıp, kendi ülkelerinde pazarlamayı tercih ediyor.”

Bağdat Caddesi ve Bodrum radarda

Haberin Devamı

MURAT Uzun, Arap yatırımcıların en çok İstanbul ile ilgilendiklerini belirterek, şu bilgileri verdi: “İstanbul’da Beylikdüzü, Başakşehir gibi bölgelerle ilgileniyorlar. Anadolu yakasına yeni yeni rağbet başladı. Bağdat caddesini de yeni yeni öğrenmeye başladılar. Suudiler Sapanca’da çok aktifler. Kuveytliler Trabzon, Bursa, Sapanca, Yalova’yı tercih ediyor. Son zamanlarda Bodrum ilgisi de başladı.

Kadınlar karar veriyor

MURAT Uzun, Arap yatırımcıların özelliklerini şöyle sıralıyor:

- Whatsapp’tan konuşarak, karar vermeyi seviyorlar. Karar verici kadınlar oluyor.

- Önce turist gibi, kimliklerini saklayarak görüşme yapıyorlar, satın alma aşamasında kimliklerini açıklıyorlar. Bazen bir şeyhe satış yaptığınızı bilmiyorsunuz.

- Çok ağır karar veriyorlar.

- Satın aldıkları konutlarda mutlaka her odada ebeveyn banyosu istiyorlar.