Gazete Vatan Logo

Yabancılara ‘Öncelik reformlarda’ mesajı

Ekonomi kurmayları, Ankara’ya çıkarma yapan yabancı yatırımcıya, ‘Seçimsiz 5 yıllık dönemde istikrar, reformlar hızlanacak ve TCMB bağımsız kalacak’ mesajı verdi.

Yabancılara ‘Öncelik reformlarda’ mesajı

Yerli ve yabancı yatırımcılar seçim sonrası Ankara’da aralarında Cumhurbaşkanlığı, Merkez Bankası, bazı bakan ve ekonomi yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdi. Ankara’da yatırımcılara ‘Ekonomik reformlara ve politikalara öncelik verilecek’ mesajı verildi.

Reuters’a bilgi veren görüşmelere katılan ekonomi yetkilileri, seçimlerin hemen ardından geçen hafta yapılan görüşmelerde yatırımcılara ‘Seçimsiz 5 yıllık dönemde istikrar vurgusu’ve önümüzdeki dönemde uygulanacak ekonomi politikalarına ilişkin bilgilendirme yapıldığını söyledi. Bir ekonomi yetkilisi, “Yatırımcılardan en çok seçim sonrası nasıl bir süreç oluşacağı, ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği, uygulanacak politikalar ve TBMM’deki yeni sürece ilişkin sorular geliyor” dedi.

2 program belirlenecek

Görüşmelere katılan bir başka yetkili de “Yatırımcılara verilen mesajlarda siyasetin gündemde geri planda kalacağı 5 yıllık bir süreye vurgu yapıldı. Önümüzdeki 5 yıl süresince ekonomi politikalarına öncelik verileceği yapılacak reformlar konusunda bilgilendirmeler yapıldı” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, yetkililer toplantılarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlediği bir politikaya, kapsayıcı büyüme patikasına, istihdama öncelik verecek politikalara, dezenflasyon sürecine, ithalata olan bağımlılık azaltılarak gerçekleştirilecek cari açı yapısal dönüşümüne, fiyat istikrarının önemine, maliye ve para politikalarının uyumuna tek haneli enflasyona ilişkin hedefler anlatıldı.

Yatırımcılara yapılan bilgilendirmede hükümetin göreve başlaması itibarıyla 2018 sonuna kadar ve

5 yıllık olmak üzere, biri kısa diğeri orta/uzun vadeli hedefleri gösterecek iki program belirleneceği söylendi. Ayrıca bu süreçte makro çerçevenin yanı sıra yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik adımların da atılacağı ifade edildi.

Gerekirse ek sıkılaştırma yaparız

Yatırımcılar siyasilerin yanı sıra Merkez Bankası yetkilileriyle de görüşmeler yaptı ve enflasyon görünümü ile para politikası adımları hakkında bilgi aldı. Görüşmelere katılan yatırımcılara Merkez Bankası yetkilileri “Fiyat istikrarı amacı doğrultusunda elindeki araçları kullanmaya devam edeceği, para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği ve ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği” yönünde mesajlar verdi. TCMB’nin görüşmelerde yatırımcılara ilettiği söylemler son Para Politikası Kurulu (PPK) karar metninde de aynı ifadelerle yer alıyordu. Görüşmelerde yatırımcılara enflasyonun Temmuz ya da takip 2 aydan birinde tepe noktasını görebileceği daha sonra düşüşe geçeceği mesajı da verildi.
Piyasa dostu uygulamalara devam
Yetkililer sermaye kontrolü gibi piyasa dışı uygulamaların hiç bir zaman uygulanmayacağına yönelik kararlı mesajların da yatırımcılara iletildiğini kaydetti. Bir yetkili, şu bilgileri verdi: “Dalgalı döviz kuru ve kambiyo rejimlerinde değişiklik öngörülmediği ifade edildi. TCMB’nin bağımsızlığının asla bir soru işareti olamayacağı mesajı da verildi.”

Haberin Devamı