Gazete Vatan Logo

Yabancılar kentsel dönüşümün peşinde

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM, Fransa’nın Cannes şehrinde kapılarını açtı

ULI Başkanı Haluk Sur, fuarda yabancı yatırımcılardan birçok işbirliği teklifleri aldıklarını belirtti. Singapur ise Türkiye’deki kentsel dönüşüme 20 milyar dolar aktarmayı planlıyor.

Dünyanın büyük gayrimenkul fuarı MIPIM, dün Fransa’nın Cannes kentinde kapılarını açtı. 9 Mart’a kadar sürecek olan fuar, 4 bin 31 yatırımcı ile 90 ülkeden 6 bin 632 firmaya ev sahipliği yaparken, Türkiye’den Varyap-GAP Ortaklığı, İş GYO, İnanlar İnşaat, Zorlu Gayrimenkul, Timur Gayrimenkul, Eroğlu Yapı, TSKB Gayrimenkul Değerlendirme, IMS Proje Yönetimi, Proplan Proje Yönetimi, Uluhan Grup ve İstanbul Ticaret Odası gibi 11 firma ve kuruluş stand açtı, bireysel katılımcı olarak 250 Türk fuarda yerini aldı. Singapur hazırlanıyor Urban Land Institute (ULI) Türkiye Başkanı ve Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, fuarda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin gayrimenkuldeki gelişen potansiyelinin ve özellikle kentsel dönüşümün yabancı devlet fonlarını, yatırım ajanslarını ve şirketleri hayran bıraktığını, bunu fuarda da gözlemlediklerini söyledi. Sur, “İngiltere’nin konut geliştiren en büyük firması Premier Guarantee şirketinin temsilcileri Türkiye’de birlikte ne yapabiliriz diye görüşmek istedi. Ukraynalı SK Development, Türkiye’de gayrimenkul ve AVM’lerle ilgili yatırım fırsatları ve işbirliği için görüşmek istedi. Brezilya Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı, ‘Hem Brezilya hem de Türkiye’de projelerde işbirliği yapalım’ dedi” diye konuştu. Türkiye’deki kentsel dönüşüm projeleriyle ilgilenen ve dünyada 680 milyar dolarlık portföy yöneten Singapur Devlet Fonu’nun 2 aydır Türkiye’yi araştırdığını hatırlatan Sur, “Fon, Türkiye’den inşaat firmalarını Singapur’a davet etti. Devlet kurumlarından GYO’lara pek çok firmaya kendi projelerini anlatıp birlikte İstanbul’da işbirliği fırsatlarını görüşmek istiyorlar. 20 milyar doları Türkiye’de kentsel dönüşüm alanına yatırmayı planlıyorlar” diye konuştu. Sur, “Bu işbirliği olduğunda Türkiye’de 80-100 milyar dolarlık iş hacmi olacak ve Singapur Devlet Fonu’yla iş yapan firma, dünya liginde de ilk 10 firma arasına girecek. Çok büyük bir potansiyel taşıyor” dedi. Sur, şöyle konuştu: “Singapur’un yanı sıra Abu Dhabi ve Katar’dan da Türkiye’ye çok büyük bir potansiyel var. Abu Dhabi yatırım ajansının 1.2 trilyon dolarlık parası var ancak BAE’de bu paranın akacağı bir yer yok. Yatırım için güvenli bir yer arıyorlar.”

2013’te Türkiye onur ülkesi

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “Sektörün gelişiminin dünya ile paylaşılmasını önemli ölçüde destekleyen MIPIM’de, 2013’te Türkiye’nin onur ülkesi olması da ülkemiz gayrimenkul sektörüne duyulan ilginin bir diğer göstergesi” diye konuştu. MIPIM Fuar Türkiye temsilciliğini yürüten Alkaş Danışmanlık Genel Müdürü Yonca Aközer ise “Bu yıl Almanya onur ülkesi. Gelecek yıl Türkiye bu kapsamda renk katacak” dedi.

KİPTAŞ gibi iştirakler de GYO’ya dönüşmeli

Türkiye’de kentsel dönüşüm ve yeşil bina dönüşümünün 2-3 trilyon dolarlık bir iş hacmi yarattığını kaydeden Haluk Sur, şöyle devam etti: “İnşaat maliyetlerinin yanı sıra, altyapı yatırımları ve yenilenmiş yapı stoğunun arsaları kıymetlendirmesi, beraberinde yan ve alt sektörleri harekete geçirecek. 1 liralık inşaat yatırımı, 2.5 liralık iş hacmi yaratıyor. Enflasyon 1 puan oynadığında Türkiye’de yer yerinden oynuyor. Kentsel dönüşümün tam anlamıyla gerçekleştirilmesi ve işlerin büyütülmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin KİPTAŞ’ın da aralarında bulunduğu iktisadi kuruluşlarının belediye aktiflerini de arkasına alarak GYO’ya dönüşmesi lazım.”

Haberin Devamı