Gazete Vatan Logo

Yabancılar ağustosta alışa geçti

Yabancı yatırımcı, Borsa İstanbul pay piyasalarında, üç ay süren net satış trendini sonlandırarak ağustos ayında 12 milyon dolarlık net alım yaptı.

Yabancılar ağustosta alışa geçti

Borsa İstanbul tarafından açıklanan verilere göre, yabancı yatırımcı, ağustos ayında net 12 milyon dolar tutarında alım gerçekleştirdi. Mayıs, haziran ve temmuz aylarında net satış yapan yabancı yatırımcılar bu üç ayda toplam 1,4 milyar dolarlık satış gerçekleştirmişti. Yıl başından bu yana yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği işlemlere bakıldığında ise net 378 milyon dolarlık alım yaptıkları hesaplandı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi,yabancı yatırımcı işlemlerine paralel mayıs haziran ve temmuzda değer kaybetmesinin ardından ağustosta yükselişe geçerek TL bazında yüzde 0,75, dolar bazında yüzde 1,8 değer kazanmış, ayı 75.968 puandan tamamlamıştı.

Banka hissesi aldılar

Yabancıların ağustos ayı işlemlerine bakıldığında, 93,9 milyon dolarlık net alımla en çok Garanti Bankası hisselerini tercih ettikleri görüldü. Garanti Bankası'nın ardından yabancı yatırımcıların en çok net alım yaptıkları hisse senetleri, 65,2 milyon dolar ile Halkbank, 52,2 milyon dolar ile İş Bankası (C), 28,1 milyon dolar ile Emlak Konut GYO ve 21,2 milyon dolar ile Akbank şeklinde sıralandı.

Yabancı yatırımcı tarafından ağustos ayında en fazla satışın yapıldığı pay piyasaları ise 89,1 milyon dolar ile TÜPRAŞ, 67,1 milyon dolar ile Türk Hava Yolları, 44,6 milyon dolar ile BİM Mağazacılık, 35 milyon dolar ile Doğuş Otomotiv ve 30,5 milyon dolar ile Turkcell oldu.

Haberin Devamı