Gazete Vatan Logo

Yabancılar ‘cep’ için Manisa’da sıraya girdi

Kendi cep telefonunu çıkarmaya hazırlanan Vestel, Türkiye’deki 3 GSM operatörüne de üretim yapıyor. Şirket, yerli ve yabancı birçok markayla üretim için görüşüyor.

Geçen yıl 3.2 milyar dolarlık ihracat yapan Vestel, televizyon, beyaz eşya, bilgisayar derken akıllı cep telefonu üretimine de el attı. Geçen Eylül ayında İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan ilk prototip cep telefonunu Berlin’deki tüketici elektroniği fuarı İFA’da tanıttı. Vestel’in Manisa’daki fabrikasında üretim yapacaklarını açıklayan Erdoğan, Türkiye pazarına 5 inç ekranlı en üst segment akıllı telefon modeliyle giriş yapmayı planladıklarını, cep telefonunda milyonlarla ifade edilecek üretim kapasitesine sahip olduklarını belirterek, diğer cep telefonu üreticilerine de üretim yapabileceklerini kaydetti.

Görüşmeler sürüyor

Turan Erdoğan bu açıklamaları yaparken çıtayı da çok yüksek tuttu ve Avrupa pazarındaki tek akıllı telefon üreticisi olacaklarını vurguladı. “Sektörde çok büyük ve önemli rakipler olmasına rağmen akıllı telefon ihracatı için Avrupa, Güney Amerika ve Ortadoğu ülkeleriyle şimdiden görüşmelere başladık. Cep telefonunda ciddi bir üretici olacağız. 10 bin, 20 bin değil milyonlarca üretim yapacağız. 700 milyonluk akıllı telefon üretim pazarında yüzde 5 pay almıyorsanız bu pazarda olmanıza gerek yok. Hem Vestel hem de operatörlerin istediği markalarla üretim yapacağız. Hedefimiz telefonun yüzde 60’nın yerli olması” dedi.

10 milyona kadar çıkar

Bu açıklamaların üzerinden çok geçmeden Vestel Türkiye’deki 3 GSM operatörü için de üretim yapmaya başladı ve bu alanda Çinli Huawei ile ZTE gibi devlere rakip oldu. Vestel, Manisa’daki tesislerinde Turkcell için T40, Vodafone için Blade V, Avea için ise inTouch3 akıllı cep telefonlarını üretirken yabancı markaların da ilgisini çekti.

10 milyon adede kadar cep telefonu üretme kapasiteleri olduğunu söyleyen Turan Erdoğan, “Yurtiçinden de yurtdışından da birçok marka ile görüşüyoruz. Üretimi bizim yapmamızı istiyorlar. Bu alanda sayılı firmalardan biri olma hedefiyle yola çıktık. Bizim için bu konu büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

Vestel cep testte

Turan Erdoğan, Vestel marka telefonlarının da bu yıl içinde pazara sunulacağını kaydetti. İFA’da markalı telefonlarının Ocak 2014’te piyasada olacağını açıkladıklarını hatırlattığımız Erdoğan, şunları söyledi: “Kendi markalı telefonumuzu henüz piyasaya sunmadık. Saha testleri ve GSM operatörleri ile görüşmelerimiz devam ediyor.”

İhracat şampiyonu

- Zorlu Grubu’nun amiral gemisi Vestel, Manisa’da Vestel City’de üretim yapıyor.

- Vestel City; 1 milyon metrekareden geniş alanda yıllık 35 milyonu aşan üretim kapasitesine sahip.

- Sadece televizyonda üretim 15 milyonu aşıyor.

- Beyaz eşyada geçen yıl üretim 7 milyon adet olarak gerçekleşti.

Üç operatörün tercihi

VESTEL, Türkiye’de 3 GSM operatörüne de üretim yapıyor. Turkcell, Türk mühendis ve tasarımcıları tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli akıllı telefonu Turkcell T40’ın üretimini Türkiye’ye yani Manisa’ya taşıdı. İlk 2 T serisindeki üründen 1 milyona yakın cihaz satan Turkcell, Manisa’da üretilen T40’lardan ise 140 bin adetlik satış gerçekleştirdi.

Avea da kendi adını taşıyan inTouch modelinden 100 binin üzerinde telefon sattı. Geçen hafta lansmanı yapılan inTouch3’ün üretimi ise Manisa’da yapılıyor.

Vodafone Türkiye de kısa bir süre önce ilk yerli üretim akıllı telefonu ‘Blade V’yi satışa sundu. Bu cep telefonu da Manisa’daki Vestel fabrikalarında üretildi.

Haberin Devamı