Gazete Vatan Logo

Yabancı YTL’ye sahip çıktı

Piyasaların açıldığı ilk dakikalarda dolar 1.393 YTL’ye kadar çıksa da başta Deutschebank olmak üzere yabancı bankaların satışları ile 1.375’de denge bulundu. Akşam saatlerinde de 1.36 görüldü

Cumurbaşkanlığı seçiminin Anayasa Mahkemesi’ne taşınması ve Genelkurmay Başkanlığı’nın Cuma akşamı yaptığı açıklamaların ardından haftaya tarihi bir yükselişle başlaması beklenen dövizde korkulan olmadı. Haftasonunda bankaların internet sitelerinde 1.44 YTL’den alıcı bulan dolar, başta yabancı yatırımcılar ve Türkiye’deki bankaların satışlarıyla Cuma’ya göre sadece 3.1 kuruş yükselişle 1.3640’tan kapandı. Yatırımcıların kurdaki her yükselişi satış fırsatı olarak kullanması doların YTL karşısında daha da güçlenmesini engelledi.

İlk açılışta tepki geldi
Haftasonunda artan siyasi tansiyonla birlikte Pazartesi’ne hızlı bir başlangıç yapması beklenen dolar, tahmin edildiği gibi açılır açılmaz 1.40 seviyesine dayandı. Bankaların satış kotasyonları piyasa açılışında 1.40 YTL’nin üstünü görürken 1.3930 YTL’den işlem gerçekleşti. Böylece dolar günün ilk dakikalarında Cuma kapanışının 6 kuruş üstüne çıktı. Kurların yüksek açılmasında Türkiye’deki siyasi gerilimden endişe eden Londra’daki yatırımcılar kadar iç piyasadaki müşteriler de etkili oldu. Ancak günün ilk dakikalarında yaşanan ve kurların daha da yükseleceği beklentisi doğuran alımların hızı gelen yoğun satışlarla kesildi. Türk döviz piyasasında en aktif oyuncu olarak bilinen Deutsche Bank’ın başlattığı satış dalgasına yerli banka ve yatırımcılar da katılınca kurdaki hareket yönünü aşağı doğru çevirdi. Sabah 09.35’te 1.3930’dan el değiştiren dolar saat 10.25’e gelindiğinde 1.37 seviyesinden alıcı bulmaya başladı. Gerileme daha sonra da devam etti. Reuters ekranlarını takip edenler, kurun öğle tatilinin başladığı 12.00’nin hemen öncesinde 1.36 seviyesini aşağı doğru zorlamaya başladığına tanık oldu.

Dolardaki gerileme Merkez Bankası’nın döviz alım ihalesinin sonuçlarının açıklanmasının ardından daha da belirginleşti. İhaleye 76 milyon dolarlık satış teklifi gelirken piyasalar bunu dövizde bir arz problemi olmadığı yönünde algıladı. Böylece kur 1.3580’e kadar indi. Kapanışa doğru gelen alımlar kuru tekrar yukarı doğru iterken, dolar Cuma’ya göre 3.1 kuruş yükselişle günü 1.3640 YTL’den kapattı.

En iyi senaryo önce erken genel seçim sonra cumhurbaşkanlığı
Genelkurmay ve hükümetten gelen açıklamalar ve haftasonunda İstanbul’da yapılan mitingin ardından doruğa çıkan siyasi belirsizlik piyasaların üzerine kabus gibi çöktü. Bankacılar şimdi çeşitli senaryolara göre yön bulmaya çalışıyor. Mevcut durumda piyasalarda en iyi senaryo cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmadan doğrudan genel seçime gidilmesi. Bunun için de Anayasa Mahkemesi’nin cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 yeter sayısını arayan bir karar vermesi bekleniyor. Piyasalardaki en olumsuz senaryo ise Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak karar doğrultusunda cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinin devam etmesi. Piyasalar Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından sosyal gerilimin artabileceğinden endişe ediyor.

Dün Türkiye’den çıkan para 300 milyon doları geçmez
Dün döviz kurları hızlı dalglanmalar yaşarken piyasalarda en çok merak edilen konulardan biri de bu sarsıntıda Türkiye’den çıkan para miktarının büyüklüğüydü. Akşam geç saatlere kadar toplantı yapıp günü değerlendiren ve bugüne yönelik stratejilerini belirleyen bankacılar bu konuda fazla karamsar değil. Kurlara bakıldığında kimse Türkiye’den dün panik satışlarla çıkan sıcak para tutarının 300 milyon dolardan fazla olduğunu söyleyemiyor.

Bono faizi yeniden yüzde 19’u geçti
Siyasi gerilim bono faizlerindeki düşüş sürecini de tersine çevirdi. Geçen hafta yabancı yatırımcıların alımlarıyla yüzde 19’un altına inen ve Cuma günü yüzde 18.1’den kapanan bono faizleri dün 1 puan birden yükseldi. En çok işlem gören 4 Şubat 2009 vadeli tahvilde bileşik faiz sabah piyasa açılışında yüzde 19.22’ye kadar yükselirken, ardından gelen alımlarla gerilemeye başladı. Bileşik faiz bugün valörlü işlemlerde yüzde 19.09’dan kapandı. Böylece bir süredir olumlu beklentilerle Merkez Bankası’nın gecelik fonlama faizinin (yıllık bileşiği yüzde 19.1) altında seyreden bono faizleri yeniden bu seviyeye yükselmiş oldu.

Uluslararası tahvil piyasası da sarsıldı
Türkiye’de Genelkurmay’ın açıklamalarının ardından piyasada yaşanan sarsıntılar uluslararası tahvil piyasalarında işlem gören gelişmekte olan ülke tahvillerini de etkiledi. Türk eurobondlarına gelen satış dalgasıyla yurtdışında en çok işlem gören 2030 vadeli Türk eurobondunun fiyatı 1.3 dolar gerileyerek 154.8 dolara indi.

Türk kağıtlarındaki satışlar diğer ülkelerin kağıtlarına da sıçradı. Gelişen ülkelerin tahvillerinin seyrini gösteren JP Morgan EMBI Endeksi Türkiye’deki siyasi gerginlik ve Çin’in faiz artırımı yapacağı endişeleriyle 3 puan değer kaybederek 160’a geriledi. Almanya’daki Deka Investment’ın gelişmekte olan piyasalarda 8 milyar dolarlık fon yöneten yetkilisi Oliver Kastner, ordunun açıklamasının özellikle Türkiye’nin AB müzakereleri bağlamında kaygı verici olduğunu söyledi. Kastner, “Silahlı kuvvetler, demokratik seçimleri etkilememesi gereken bir taraftır. Ordudan gelecek herhangi bir müdahale AB ve ABD’yi çok kaygılandıracaktır. Temel göstergeler hâlâ iyi olduğundan bu zayıflılık dönemi bir miktar yeni pozisyon açmak için bir fırsat olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı