Gazete Vatan Logo

Yabancı Türkiye’den çıkmıyor hisseden bonoya top çeviriyor

Yabancı yatırımcılar, yılbaşından bu yana Borsa’dan çıkardıkları paralarını, dövize çevirip Türkiye’yi terketmek yerine, Hazine kağıtlarına yöneltti. Bir anlamda yüksek faiz Türkiye’nin global çalkantıdaki en önemli kalkanı oldu. Son 1 ayda yurtdışı yerleşiklerin devlet iç borçlanma senetlerindeki portföyü 1.2 milyar YTL’ye yakın arttı. Bu eğilim dövizin neden artmadığını da ortaya koyuyor

İMKB Endeksi 31 Aralık 2007 tarihi itibarıyla 55.538 puanda iken dün itibarıyla 44.572 puana gerilemiş durumda. Borsa’da ciddi satış olmasına rağmen, dövizin çok fazla hareketlenmemesinin en büyük nedeni, yabancının Türkiye’den çıkmayı düşünmemesi olarak gösteriliyor. Hisse senedi piyasasında havanın bozulması ile satış yapan yabancıların yeniden bono ve tahvil piyasasına yöneldiği anlaşılıyor.

Temmuz 2007’de yurtdışı yerleşiklerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) tutarı 44.6 milyar YTL ile tarihin en yüksek seviyesine çıkmıştı. O dönemden sonra havanın bozulması ile DİBS miktarı Kasım ayı sonunda 35.6 milyar YTL seviyesine çekildi.

Global piyasalarda ikinci kriz dalgası 2008’in hemen başında geldi. Nitekim bu dalgadan en çok zarar gören İstanbul Borsası’nda endeks 55 bin 538 puan seviyesinden dün itibarıyla 44 bin 572 puan seviyesine kadar çekildi. Ancak bu geri çekilme sırasında yapılan satışların döviz kurları üzerinde bir baskı oluşturmaması dikkat çekti. Analistler bu dönemde yurtdışı yerleşiklerin yeniden DİBS’lere yöneldiğini belirterek “Yabancı Türkiye’den daha kârlı ve cazip bir pazar olmadığını biliyor. Yüksek faiz Türkiye’nin en önemli kalkanı. Hisse senedi piyasasından çıkış olsa bile, bu para dövize çevrilip yurtdışına gitmiyor. Zaten 1.2 milyar YTL’lik para DİBS’lere değil de dövize kaysaydı bugün dolar kurunu 1.17’lerde değil, 1.25’in üzerinde görürdük.” yorumu yapıyorlar.



Haberin Devamı