Gazete Vatan Logo

Yabancı dil zorunlu değil seçmeli olabilir

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yabancı dil konusunun tek tip yaklaşımla çözülemeyeceğini belirterek, “Bazı gruplar için yabancı dil seçmeli olabilir” dedi

Yabancı dil zorunlu değil seçmeli olabilir

Yabancı dil eğitimine değinen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Yabancı dil konusu çok boyutlu bir mesele. Öğretmen niteliği, müfredat meselesi, çocukların dile maruz kalma ortamlarının çeşitlendirilmesi gibi birçok bağlamsal faktör var” dedi. Sorunun tek tip yaklaşımla çözülemeyeceğini ifade eden Selçuk, “Biz genel olarak tek tip yaklaşımdan kaçınıyoruz. Bütün okullarda hazırlık sınıfı olacak ya da olmayacak... Kimin neye ihtiyacı var? Bazı gruplar için yabancı dil seçmeli olabilir, neden zorunlu ders oluyor?” ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk, şöyle devam etti: Bununla ilgili farklı senaryolar var elimizde. Belirli bir kesimde hazırlık sınıfı olabilir ama bütün Türkiye’de aynı olmaz. Belirli sınıflarda süre çok artacak ama belirli sınıflarda azalacak. Dersleri toplayıp yoğunlaştırılmış bir dönemde verebilir miyiz? Bu konuyla ilgili senaryolarımız var.

Ders sayısı azalacak

Okullardaki ders sayılarının dünya ortalamalarının üzerinde olduğunu belirten Selçuk, planlanan sistemi şöyle anlattı: Temel dersler ve alan dersleri olacak. Çocuk nereye yönelecekse onun derslerini alacak. Büyük ülkelerde lisede 5-6 ders var. Bizde ders sayısı 15’e yakın. Hangi alana giderse hangi ders kümesini alır, bununla ilgili senaryolarımız var. Biz bunu STK’larla, bilim insanlarıyla, velilerle konuştuk. Bunu topluma mal edebilmek için daha fazla konuşma ihtiyacı içerisindeyiz. Tam yarı yarıya inecek demek çok doğru değil. Önemli miktarda azalacağını ifade ediyoruz. Sayı şudur diye net şekilde ortaya koymadık.

Haberin Devamı

Ziya Selçuk’un altını çizdiği konulardan biri de teneffüs süreleri oldu. Teneffüs süresinin öğrencinin öğrenme süreci içerisindeki önemine işaret eden Selçuk, “Bu inşa sürecinde çocuklarımızın daha nitelikli eğitim almaları için teneffüs sürelerinin artması var. Teneffüs bizim en iyi derslerimizin arasında. Gençlik ve Spor Bakanlığımızla ortak çalışmalar planlıyoruz. Bizim de bir bilimsel metedolojiden gelen insanlar olarak şu kadar dakika olacak diyemeyiz. Veriye bakarız. Öğretmen ve öğrenci açısından sıkıntı olmaması lazım. Bu sene başlasaydık sıkıntı ile karşılaşabilirdik. Pilot bögelerle yapacağız. Ani değişiklikler yapmadan bu süreci ortaya koymak gerekiyor. Amaç tam bir çocuk yetiştirmek. Sadece akademik sorulardan oluşan derslerle muhatap kıldığımızda çocuğun duygu gelişimi yetersiz kalıyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Üniversiteye girme derdi 1-2 yıl içinde bitecek

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Üsküdar Üniversitesi 2018-2019 Akademik yılı açılış törenine katıldı. Yıldırım’a ‘Fahri Doktora’ verildi. Doktora tevhidinin ardından konuşma yapan Binali Yıldırım, “Zannedilir ki ilk üniversiteyi batılılar kurmuştur. 1088’de İtalya’daki Bolonya Üniversitesi dünyada açılan ilk üniversite olduğu söylenir. Bu kocaman bir yalandır. Bundan 229 yıl önce Tunus’un Kayrevan şehrinde Müslümanlar ilk üniversiteyi kurmuştur. Ortaçağ bizim medeniyetimizde yoktur, batıda icat edilmiş bir kavramdır.. Onların ortaçağ dediği dönemde, bilimin, hikmetin zirve yaptığı bir İslam dünyası vardı” dedi.
Üniversiteler yarışıyor
“Üniversiteye girme derdi 1-2 yıl içinde tamamen ortadan kalkacak. Şimdi Üniversiteler, ‘Biz daha iyi okutuyoruz’ diye birbirleriyle yarışıyorlar, reklam veriyorlar. Şu anda orta öğretimden mezun olanların sayısından daha fazla üniversitelerde kapasite var, imkan var. Sorun şu, belirli alanlarda daha çok donanımlı olmak gerekiyor. Oraya girmek isterseniz bir yarış var” diye konuştu. Yıldırım ayrıca, üniversiteye girerken mutlaka bir yabancı dil öğrenilmesi gerektiğini be-lirtti.

Haberin Devamı