Gazete Vatan Logo

Ya bir çocuk düşseydi!

Beykoz’da yavru kangal 13 gün önce 30 santim genişliğinde, 70 metre derinliğinde çukura düştü. 11 gün önce fark edilen köpek bu süre içerisinde kurtarılamadı

Ya bir çocuk düşseydi!

İstanbul Beykoz Dereseki Mahallesi’nde sondaj için açılan ancak daha sonra kapatılmayan yaklaşık 30 santimetre çapında 70 metre derinliğindeki sondaj kuyusuna düşen yavru köpek 13 gündür kurtarılmayı bekledi. Kuyuya düşüşünün 2. gününde kuyudan köpeğin sesini duyan birinin ihbarı üzerine bölgeye gelen itfaiye ekipleri ve hayvan severler köpeği kurtarmaya çalıştı. Kuyuya indirilen kamerayla durumunun iyi olduğu belirlenen yavru köpeğe düzenli olarak yemek ve su verildi. Yavru kangal köpeğe ayrıca “Kuyu” adı verildi. Bir insanın giremeyeceği genişlikte olan derin kuyuya yavru köpeğin kurtarılması için AKUT, AFAD, İstanbul İtfaiyesi, hayvan hakları dernekleri ve gönüllü hayvan severler bütün yolları denedi. Köpek kurtarabilmek için ağ ve benzeri nesnelerle yukarı çekilmeye çalışıldı, fakat başarılı olunamadı. Ekipler, yağmur ve hava şartlarından etkilenmemesi için yavru köpeğin düştüğü kuyunun üstüne çadır çekti.

Hayvan Hakları Konfederasyonu İstanbul Koordinatörü Barış Şengün “Sosyal medyada hayvanın baygın olduğuna dair söylentiler çıktı bu yanlış” dedi.

Haberin Devamı

Neden çıkarılamadı?

Küçük köpeğin bu kadar sürede çıkarılamaması akıllarda pek çok soru getirdi? Acaba aynı kuyuya bir çocuk düşse ne yapılacaktı? 13 gün boyunca aynı şekilde beklenecek miydi? Geçtiğimiz yıl Çin’in kuzeyinde bulunan Şantung eyaletinde buna benzer bir olay yaşandı. 3 yaşındaki bir çocuk 90 metre derinliğindeki kuyuya düştü. Arama kurtarma ekiplerinin olay yerine ulaşmasıyla, sadece 30 santimetre genişliği bulunan 90 metrelik kuyudan çocuğun kurtarılmasının imkansız olacağı anlaşıldı. İtfaiye ekipleri kuyuya ip sarkıtarak çocuğu kurtarmaya karar verdi. 90 metrelik kuyudan sarkıtılan ipin çocuğun beline bağlamasıyla çocuk kuyudan kurtarıldı.

“Bu olayı dünya takip ediyor”

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden maden yüksek mühendisi Profesör Orhan Kural da sondaj kuyusunun başında çalışmaları takip etti. Kural “Bu haberi duyunca her yerden telefon aldım. Burada İtfaiye, AFAD, Sivil toplum kuruluşları var, hepsi koşup geldiler. Düşündüm, taşındım. Bu konuda bütün Türkiye ve dünyaya örnek olan Türkiye Taş Kömürleri Kurumu var. Gerek Soma’da gerek Ermenek’te en büyük destek onlardan geldi. Enerji bakanımızın da devreye girmesiyle kendilerini buraya getirttik. Onlarda bu faaliyette yer alıyorlar. Türkiye ve dünyanın her yerinden bu olayı merakla bekleyenler var. Hayvanın kurtarılması için. Gönüllü arkadaşlara çok teşekkür ediyorum 67 yaşında buradayım. Dünyaya güzel bir ders verip bu hayvanı kurtaracağız. Bu mutluluğu yaşayacağız” dedi.

Haberin Devamı

#direnkuyu

13 gün boyunca kuyuda kurtarılmayı bekleyen Kuyu adlı köpeğe sosyal medya büyük ilgi gösterdi. Köpeğin fotoğraflarını paylaşan hayvan severler “Kuyu’yu ağlatmayın. Bir an önce çıkartın” diyerek yetkililere seslendi.