Gazete Vatan Logo

Ya bakiresin ya da değil!

AB ülkelerinde yapılacak nüfus sayımında kadınlara 'Kaç kişiyle birlikte olduklarına'dair soru yöneltilecek olması çok büyük tepki yarattı

İngiliz vekil Derek Clark, kadınlara yönelik sorulara karşı kampanya başlattı: 'Ya bakire olduğunuzu söyleyin ya da en az bin kişiyle yattım diye cevap verin.' Formda, evlilik dışı ilişkilerle ilgili soru da var.

Hürriyetteki habere göre Avrupa Komisyonu’nun AB dahilinde yapmayı planladığı nüfus sayımında sorulacak sorular tartışma yarattı. İngiliz milletvekillerine göre sorulardan biri kadınların hayatlarında kaç kişiyle birlikte olduğuna dair. Bir İngiliz vekil, 'ilk evlilik dışı ilişkiniz ne zamandı' gibi sorularla kimin bakire olup olmadığının bile gereksiz biçimde belirleneceğini savundu.

İngiltere’deki Bağımsız Parti’nin Avrupa Parlamentosu milletvekili Derek Clark, kadınları ya 'bakireyim' cevabını vererek ya da 'bin kişiyle yattım' diyerek bu soruları protesto etmeye çağırdı. Clark, Avrupa Birliği dahilindeki nüfus ve yerleşim bilgilerini toplamayı amaçlayan sayımın ulusal sayımların çok aşırısına gittiği yolunda uyardı.

Avrupa Komisyonu’nun toplamak için yetki istediği bilgiler arasında, AB sınırları içinde yaşayan tüm kadınların evlilik dışı ilişkilerine dair sorular şöyle:

Hiç evlilik dışı ilişki yaşadınız mı?

İlk evlilik dışı ilişkinizin başlangıç tarihi?

Şu andaki evlilik dışı ilişkinizin başlangıç tarihi?

Derek Clark, 'Avrupa Komisyonu, doğru düzgün politikalar oluşturabilmek için bizlere ait her türlü bilgiye ihtiyacı olduğunu öne sürüyor. Ancak bu kadar özel hayatları kurcalayan ayrıntılara gerçekten ihtiyacı var mı? Bir kadının kaç tane cinsel partneri olduğunu ve bunları ne zaman yaşadığını sormaya ne hakları var?' diye soruyor.

Clark şöyle devam ediyor: 'Görünüyor ki sadece heteroseksüel erkekler bu tür sorulardan muaf. Verilecek cevaplardan kadınların eşcinsel olup olmadıklarını anlamak da mümkün. Eğer nüfus sayım formlarında bu sorular yer alırsa herkese şunu öneriyorum: Ya bakire olduğunuzu söyleyin ya da en az bin kişiyle birlikte olduğunuzu.'

AB hükümetleri tarafından onaylanması gereken nüfus sayımında kişisel ve ailesel bilgilerden eğitim, iş, çalışma saatleri ve evlilik durumuna dair her türlü bilgi isteniyor. Sorular arasında, aylık gelir, sahip olunan dayanıklı tüketim malları, hisseler, arka bahçeler, teraslar ve ektiğiniz domatese kadar her şey var.

Clark, son olarak 'uzayıp giden sorular listesine insanların doğru cevap vereceklerine inanıyorlar mı?' diyerek dalgasını da geçiyor: 'İngiltere’deki son nüfus sayımında Jedi Şövalyesi resmen dördüncü büyük din çıkmıştı.'

Haberin Devamı