Gazete Vatan Logo

Wuhan Koronavirüs salgını nedir? Belirtileri nelerdir? Kişisel önlem alma yollar?

Wuhan Koronavirüs, diğer adıyla Vuhan Zatürresi Çin’in Wuhan kentinde çıktı ve birçok ülkeye yayıldı. Virüs çevre ülkelerin dışında ABD, Kanada, Avustralya, Almanya, Fransa gibi binlerce kilometre uzaklıktaki ülkelere de yayılıyor. Sağlık afetine dönüşen Wuhan Koronavirüs salgını nedeniyle toplam 17 kişi öldü. 170 kişiye ise Koronavirüs salgını teşhisi konuldu. Wuhan Koronavirüs salgını nedir? Kaç kişi öldü? Kişisel olarak nasıl önlem alınır? Koronavirüsten nasıl konulur?

Wuhan Koronavirüs salgını nedir? Belirtileri nelerdir? Kişisel önlem alma yollar?

Çin’in Wuhan kentinde geçen yıl aralık ayında ortaya çıkan corona salgını can almayı sürdürüyor. Virüs, ortaya çıktığı Çin anakarasının dışında Çin’e bağlı üç bölgeye ve 16 ülkeye yayılmış durumda. Çin dışında herhangi bir ölümlü vaka görülmedi ancak tehlike devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), corona virüsü nedeniyle küresel çapta acil durum ilan etti.

WUHAN KORONAVİRÜS NEDİR?

2019-nCoV'un temel çoğalma sayısına yönelik çeşitli tahminler hesaplanmıştır. Bu tahminler 2.13 ile 3.11 arasında yer almakta olup, tamamı bir salgının kendiliğinden ortadan kalkmasını getirecek 1 sayısının üzerindedir. 22 Ocak 2019 tarihine dek kesin laboratuvar teşhisi konulabilen ilk 425 hastanın Vuhan'daki araştırmacıları tarafından yapılan analizi, insandan insana virüsün ilk insandan insana bulaşmasının aralık ayının ortalarında gerçekleştiğini tahmin etti. İlk günlerinde enfeksiyona yakalanan hasta sayısının her 7.4 günde bir ikiye katlandığı da tahminler arasında yer aldı. Hastaların medyan yaşı 59 ve ortalama kuluçka süresi 5.2 gün idi.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜS NASIL BULAŞIR?

Virüs insandan insana havada veya yüzeylerde bulunan, virüs içeren damlacıkların nefes yoluyla vücuda girmesiyle bulaşmaktadır Hastalığın herhangi bir belirti göstermeden de insandan insana bulaşabileceğine dair bulgular mevcuttur, örneğin Almanya'daki ilk bulaşma olayı bu şekilde gerçekleşmiştir. Bunun gibi belirti göstermeden bulaşma vakalarının salgının yayılmasında ne kadar rol oynadığı bilinmemektedir, eğer oynadığı rol büyükse bu salgının kontrol edilmesini zorlaştıracaktır.

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ

Hastalık, 2-14 gün süren bir kuluçka süresinden sonra birden başlayan yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı ile karakterlidir. Bazı hastalarda boğaz ağrısı ve burun akıntısı da görülmüştür. Hastalık genellikle orta-ağır bir klinik seyir göstermektedir.

WUHAN KORONAVİRÜS ÖNLENEBİLİR Mİ?

2019-nCoV'un şu anda etkili bir ilaç tedavisi veya aşısı yoktur, ancak geliştirme çabaları devam ediyor. Semptomları, diğerleri arasında, "grip benzeri" olarak tanımlanan ateş, nefes alma güçlükleri ve öksürük içerir. Enfeksiyonu önlemek için WHO, "düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnu örtme ....[ve] solunum yolu hastalığı belirtileri (öksürme ve hapşırma gibi) gösteren herhangi biriyle yakın temastan kaçınmayı öneriyor. Genel insan koronavirüsleri için spesifik bir tedavi olmamasına rağmen, ABD CDC'si, enfekte olmuş bir kişinin düzenli grip ilaçları alarak, sıvı tüketerek ve dinlenerek semptomlarını hafifletebileceği konusunda genel öneriler sunmaktadır Bazı ülkeler, özellikle anakara Çin'i ziyaret ettiyse, insanların grip benzeri semptomları doktorlarına bildirmelerini istemektedir.

Haberin Devamı

TERMAL KAMERA VÜCUT SICAKLIĞINI KONTROL EDİLİYOR

Wuhan'daki durum, bazıları 3 Şubat 2020'den 9 Şubat 2020'ye kadar turnuva süresi boyunca oynanacak olan 2020 AFC Bayanlar Olimpiyat Eleme Turnuvasının önümüzdeki üçüncü turu ile ilgili olarak izleniyor. 22 Ocak 2020'de AFC, koronavirüs salgını dolayısıyla, daha önce Wuhan'da oynanması planlanan A Grubu maçlarını (Avustralya, Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan ve Tayland'dan ilgili kadroları içeren) bunun yerine Nanjing'e taşıyacağını açıkladı.

Haberin Devamı

TIBBİ MASKE ALMAK SIRADA OLUŞTU

Wuhan'ın içine ve dışına seyahatlerde etkili bir karantina, 23 Ocak 2020 saat 10'dan itibaren uygulanmaya başlandı. Wuhan'a ve Wuhan dışına uçuşlar ve trenler, halk otobüsleri, metro sistemi ve uzun mesafe otobüsleri bir sonraki duyuruya kadar askıya alındı. Çin'in Xinhua Haber Ajansı'na göre, bu girişim, virüsün Wuhan'dan yayılmasını durdurmak ve insanların sağlık ve güvenliğini sağlamak için bir çabadır. Büyük ölçekli toplantıların ve grup turlarının da askıya alınması direktifi verildi. Karantinadan sonra, artan gıda fiyatları ve hastaneye gidecek sağlık personeli için zorluk da dahil olmak üzere çeşitli lojistik konular meydana geldi.

Bunun ardından, Hubei bölgesinde bulunan en az 15 şehirde daha ulaşım benzer şekilde kısıtlandırıldı. Pekin'deki Yasak Şehir, geleneksel tapınak fuarları ve diğer kutlama amaçları toplantılar dahil olmak üzere birçok Yeni Yıl etkinlikleri bulaşma korkusuyla iptal edildi. Hong Kong ayrıca bulaşıcı hastalık yanıt düzeylerini en üst seviyeye çıkardı ve acil durum ilan etti, Şubat ortasına kadar okullarını kapattı ve Yeni Yıl kutlamalarını iptal etti.

Haberin Devamı

Çin virüsten etkilenen kişileri tedavi etmek için 10 gün içinde tamamlanması planlanan 1000 yataklı hastaneyi inşa etmeye başladı. Bu hastanede sadece Vuhan salgınından etkilenen kişilerin tedavi olması planlanıyor.

Çin Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, 29 Ocak'dan itibaren yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele için 3,94 milyar dolar ek bütçe ayrıldığını bildirdi.

30 Ocak tarihinde Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın diğer ülkelere ve Çin'in bütün eyaletlerine yayılması nedeniyle uluslararası acil durum ilan etti.

KİŞİSEL ÖNLEMLER

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan riskli bölgelere gidecek kişilerin kişisel olarak alabileceği önlemler:

Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).

Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla teması en aza indirmelidir.

Yaşlı ve altta yatan hastalığı olanlar riskli bölgeye yolculuklarını izleyen doktorlarına ve seyahat sağlığı personeline danışarak planlamalıdır.

Gıda güvenliği önerilerine dikkat edilmelidir (çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemek, çiğ tüketilecek sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketmek gibi).

Yabani ve evcil hayvanlar (canlı veya ölü) ile temastan kaçınılmalıdır.

El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır.

EKONOMİK ETKİLERİ

Kırgızistan, Çin'den et ithalatını durdurdu.

British Airways, Çin'e uçuşlarını askıya aldı. THY, Çin'e uçuşlardaki talep azlığından dolayı Çin'e düzenlenen uçuş seferlerini azaltma kararı aldı. Finnair, United, Air Canada, çeşitli sebepler belirterek Çin'e uçuşlarını askıya aldı.

Starbucks, Çindeki şubelerinin yarısından fazlasını kapattı.

Apple'nin Çin'de bulunan birçok tedarikçi fabrikası üretimlerini durdurmak zorunda kaldı.

Ikea, Çin'de bulunan mağazalarını kapatma kararı aldı.

KORONA HANGİ ÜLKELERDE VAR?

Ülkeler/bölgeler

Onaylamış
vakalar

Ölümler

Çin

7.801

170

Tayland

14

Hong Kong

10

Makao

Avustralya

Singapur

10

Tayvan

ABD

Japonya

11

Malezya

Güney Kore

Fransa

Kanada

Vietnam

Kamboçya

Almanya

Nepal

Sri Lanka

Finlandiya

Birleşik Arap Emirlikleri

Hindistan

Filipinler