Gazete Vatan Logo

Winter is coming

Dünyanın açık ara en çok izlenen, en büyük bütçeli ve en yüksek reklam gelirine sahip dizisi Game of Thrones’da yeni sezon gösterimi bugün. Game of Thrones ekonomisi ile de göz kamaştırıyor.

Winter is coming

Temmuz ayında nihayet ‘Kış Geldi’. Game of Thrones hayranları büyük bir sabırsızlıkla bekledikleri yeni sezonun ilk bölümünü bugün izleme fırsatı bulacaklar. Her bir bölümü 30 milyon doları aşan bütçesi ile adeta orta ölçekli bir film olan dizi, ekonomik rakamları, sosyal medyadaki etkileri ile dikkat çekiyor. Her Pazar akşamı, HBO dizisi Game of Thrones hayranları Twitter’da dizinin çılgın ve beklenmedik olaylarını, karakterlerin en güncel ve şaşırtıcı gelişmelerini konuşmak, kendilerine ait caps ve gifleri paylaşmak ve diğer hayranlarla dizi esnasında yorumlarını paylaşmak için bir araya geliyorlar.

Milyonlarca yorum

Her Game of Thrones sezonu milyonlarca tweete ilham kaynağı oluyor. Game of Thrones 2016’da hakkında en çok tweet atılan TV programı olmuştu. Üstelik Twitter’da 2016’nın ilk 10 trendi arasındaydı ve bu listeye giren tek TV programıydı. Yeni sezon gösterimi yaklaştıkça sosyal medya yine Game of Thrones iletileri ile dolup taştı. 2017’de Game of Thrones hakkında atılmış 13.8 milyon tweet mevcut ve dizinin ikinci fragmanının yayınlandığı tarih olan 21 Haziran aynı zamanda dizi hakkında en çok tweetin de atıldığı gün oldu.

Haberin Devamı

Dizinin 6’ncı sezonu (2016) hakkında en çok tweet atılan sezon oldu. Tüm zamanların hakkında en çok tweet atılan Game of Thrones bölümleri şöyle sıralandı: Kış Rüzgarları (26 Haziran 2016), Kızıl Kadın (24 Nisan 2016), Piçlerin Çarpışması (19 Haziran 2016), Annenin Merhameti (14 Haziran 2015), Ev (1 Mayıs 2016).

Tarihi dizide ekonomik kurgu günümüze uygun

Game of Thrones’da ateş saçan ejderhalar, ölmeyen Ak Gezenler, hayvanların ve insanların bedenine giren özel güçler gibi fantezi kurgular var. Ancak bütün bu fantezilerin içinde hiç kimseye ‘Mantıksız’ gelmeyen temel kurgu ekonomi üzerine. Dizi Harward’da da ders konusu olurken ekonomi yazarları Chris Rugaber, Paul Wiseman ve Josh Boak efsanevi diziye biraz daha farklı bir açıdan bakmayı başararak, diziden 5 ekonomi dersi çıkardı.
Eğer diziyi izliyorsanız Iron Bank of Braavos (Braavos’un Demir Bankası) hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz. Karakterlerin savaşları için kredi başvurusunda bulunduğu ve borçlandıkları zaman zor günler yaşayacaklarını bildikleri Demir Banka, finans kurumlarının nefret edilseler de her türlü dünya için önemli olduklarının altını çiziyor.
MS 1000-1500 yıllarındaki Avrupa ekonomisi ile Westeros ekonomisi büyük oranda benzerlik gösteriyor. Dizi boyunca Westeros ekonomisinde gözle görülür bir büyüme elde edilemediği, hatta yaşanan olaylar yüzünden ekonomik olarak gerilediği görülüyor. Ortaçağ Avrupası’nda ekonomik büyüme oranının ortalama binde 3 olduğunu ifade ediyorlar, bu oran ile Westeros ekonomik büyümesi ile benzerlik göstermekte.
Günümüzde uçaklar ve füzeler, onlardan önce kullanılan silahlara karşılık olarak üretildi.
Ancak dizide bir tür ‘kitle imha silahı’ olarak tabir edilebilecek ejderhalara karşı hiçbir teknoloji geliştirilmezken Ak Gezenler’e karşı sadece Valyrian Çeliği ve Ejderha camı ile karşı konulabiliyor. Bu iki malzeme seri üretimde değil. Modern ekonominin kurucusu sayılan Adam Smith, Ortaçağ toplumlarındaki şiddetin büyümeyi durdurduğunu yazmıştı.
Bu durum dizi için de aynen geçerli. Dizide birçok topluluk yağma üzerine kurulu bir ekonomik modele sahip. Uzmanların ‘ortak hareket sorunu’ adını verdikleri, herkesin aynı tehditle yüz yüze olduğu ama kimsenin tehdidi kabul etmediği durum, dizinin özeti denebilir.
Kuzey’deki Ak Gezenler tehdidini birçok Westeros efendisi görmezden geliyor, Demir Taht’ı kapmak için plan yapıyorlar. Ancak bu durum onları ana resimden uzaklaştırarak daha büyük bir felakete itiyor. Uzmanlara göre Kuzey’deki Ak Gezenler tehdidini kabul etmeyen ve onunla yüzleşmeyen herkes yok olmaya mahkum.
İzlanda turizmi dizi ile canlandı
Dizinin pek çok ülkede set’leri var. Çekimler aynı anda farklı ülkelerde yapılıyor. Görüntüler bazı ülkelerin turizmde öne çıkmasına neden oluyor. Dizinin en çok ihya ettiği ülke ise İzlanda. Küresel finans kriziyle birlikte bankacılık sistemi çöken İzlanda, 9 yıl sonra yeniden piyasalara ‘Merhaba’ demişti. Dizi, İzlanda ekonomisinin bu büyük aradan sonra yeniden şahlanabilmesine ön ayak oldu. Dizinin platoları, ülkeye adeta bir turist akını başlattı. Dizide “Sur’un Ötesi” adıyla bilinen, vahşilere ve yabanıllara ev sahipliği yapan bölge, aslında İzlanda’nın en turistik mekanlarından bir tanesi ve diziden sonra turist sayısı yüzde 1.250 arttı.
Kron şampiyon oldu
Gece Nöbetçileri ve Yabanıllar arasında çekilmiş olan devasa duvarın ötesinde; Thingvellir Ulusal Parkı, Dimmuborgir ve Jon Snow ile Ygritte aşkının filizlendiği Gjotagj Kaplıcaları bulunuyor. Ayrıca Avrupa’nın en büyük buzulunun da yer aldığı bu bölge; Westeros’un tehlikelerle dolu mekanı Frostfangs’i de kapsayan Hofdabrekka ve Vatnajökull gibi kıtanın en büyük ulusal parkını bünyesinde barındırıyor. Halihazırda bu bölgelere lüks İzlanda turları düzenleniyordu. Ancak Game of Thrones’un sahneleri, İzlanda turizmine olan ilgiyi arttırdı. Böylece dizi, İzlanda turizminin yanı sıra ülkenin para birimi olan Kron’u da şampiyon yapmayı başardı. İzlanda Kronu son 2 yılda dolara karşı yüzde 15, euro’ya karşı yüzde 21 değer kazandı.

Haberin Devamı