Gazete Vatan Logo

Wi-Fi’den en az bir metre uzakta durun

İsviçre Federal Sağlık bürosu Wi-Fi’nin kullanım süresi arttıkça olası riskin de yükseldiğini hatırlatarak şu tavsiyelerde bulundu:

* Wi-Fi’yi kullanmadığınızda mutlaka kapalı tutun.

* İnternete ihtiyaç duymadığınızda bilgisayarınızın ağ bağlantısını kesin.

* İnternet kullanırken bilgisayarı vücudunuza yakın tutmayın.

* Wi-Fi’ye bağlanan tüm araçlar ve makinenin kendisi birbirlerine eşit mesafede yerleştirilmeli.

* Wi-Fi’yi çalıştığınız, dinlendiğiniz ya da yaşadığınız alandan en az 1 metre uzağa yerleştirin.

* İki çeşit Wi-Fi standardı bulunuyor. Frekansları aynı olduğu halde b standardı daha eski ve yavaş, g ise daha yeni ve hızlıdır. Daha az radyasyona maruz kalmak için hızlı çalışan g standardını tercih edin.


Kucakta dizüstü bilgisayar tehlikeli

İngiltere geçen yıldan beri taşınabilir elektronik cihazların sağlığa etkisiyle ilgili 8.4 milyon sterlinlik bir araştırma yürütüyor. Hükümet adına araştırmayı yöneten Profesör Lawrie Challis çocukların ve gençlerin laptopları internet açıkken kucaklarına koymamalarını tavsiye ediyor. Vücuda 2 santim mesafedeki bir Wi-Fi alıcısının cep telefonu ile aynı etkiyi yarattığını hatırlatıyor.


Her 100 kişiden dokuzunda bilgisayar var


* İnternet bağlantısı satışlarının yüzde 97’sini gerçekleştiren Türk Telekom, Türkiye’de 400 kadar hotspot’ta wi-fi hizmeti veriyor. Ancak özel şirketler de
bu hizmeti sunuyor.

Telsiz telefonlar baz istasyonundan tehlikeli

İsrailli uzmanlara göre cep telefonu kullanımı kanser riskini yüzde 50 artırıyor. Ev ve iş yerlerindeki telsiz telefonlar için de uyarılar var. Bu cihazlar Wi-Fi’yla aynı oranda tehlikeye sahip



Wi-fi ile ilgili yapılana araştırmalar genellikle cep telefonları ve baz istasyonlarının etkisine referans veriyor. İsrailli uzmanlara göre düzenli cep telefonu kullanımı kanser riskini yüzde 50’ye kadar artırabiliyor. Baz istasyonlarının yaydığı radyasyonun hormonal dengesizliklere neden olduğunu gösteren 11, kansere neden olduğunu gösteren ise en az 23 araştırma bulunuyor.

Bilim adamları, Wi-Fi dalgalarını tartışırken sık sık telsiz telefonları da gündeme getiriyor. Zira evlerde ve işyerlerinde kullanılan ve DECT teknolojisiyle çalışan bu telefonlar Wi-Fi ile aynı frekansta çalışıyor ve insan sağlığı üzerinde aynı etkiyi yaratıyor. Alman Radyasyondan Korunma Enstitüsü’nün 2006 yılında yayınladığı bir açıklamaya göre telsiz telefonların zararlı olmasının ana nedeni, telefon kullanımda değilken bile baz makinadan çevreye sinyal gönderiliyor olması.

Cep telefonları baz istasyonuna yakın olduğunda sinyal gücünü otomatik olarak düşürüyor. Telsiz telefonlarda ise kişi baz cihazdan bir metre uzakta da olsa 300 metre uzakta olsa aynı miktarda radyasyona maruz kalıyor. Çünkü baz makinadan sinyal gönderilmeye devam ediliyor. İsveç’teki Örobro Üniversitesi’nin araştırmasına göre telsiz telefonun baz makinasına bir metre mesafede duran bir kişi 6 volt radyasyona maruz kalıyor. Cep telefonu baz istasyonları ise 100 metrede 6 volt dalga yayıyor. Yani telsiz telefonların etkisi baz istasyonlarının 100 katına kadar çıkabiliyor. Telsiz telefonların yaydığı radyasyon oranı, vücutta yarattığı ısı oranıyla ölçüldüğünde uluslararası standartlara göre maksimum seviyenin altında kalıyor.



Ya kısa konuşun ya da kablolu kullanın



İsvİçre Federal Sağlık Bürosu’nun telsiz telefonun zararlarından korunmak için verdiği tavsiyeler şöyle:

* Telsiz telefonları çalıştığınız, dinlendiğiniz, sık kullandığınız alanlardan en az 50 santim mesafeye yerleştirin.

* Uzun konuşmalar için kablolu telefon kullanın. Ancak bazı kablolu telefonların da DECT teknolojisi kullandığını unutmayın.

* Komşularınızın telsiz telefon kullanması da sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Konuyu komşularınızla görüşün.

* Bazı markalar düşük radyasyon yayan ya da telsiz telefon yerindeyken radyasyon yayımını duruduran modeller satıyor. Bunları tercih edin. BİTTİ



Haberin Devamı