Gazete Vatan Logo

Washington da Tel Aviv’e tepkili

ABD yönetimi, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türkiye ve Katar’ın yardımlarıyla sürdürdüğü ateşkes girişimlerini eleştiren İsrail’e tepki gösterdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Kerry’nin Gazze’de ateşkes çabalarına yönelik İsrail basınında çıkan bazı haberlerin ‘can sıkıcı’ olduğunu söyledi. Rice, “Herhangi bir kişi gerçekleri saptırdığında da doğruları ortaya koymayı sürdüreceğiz” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, Kerry’ye yönelik eleştirilerle ilgili olarak, “Ortaklar ve müttefikler birbirlerine bu şekilde muamele etmezler” ifadesini kullandı. Psaki, ABD Dışişleri’nin hazırladığı ve İsrail kabinesinin de onay verdiği Mısır’ın ateşkes teklifini temel alan ve üzerinde ‘gizli’ ibaresi bulunan taslağın kamuoyuna sızdırılmasından ABD olarak ‘şaşkınlık ve hayalkırıklığı duyduklarını’ kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry de bir düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, “Şu konuda şüpheniz olmasın; İsrail halkı sığınaklara akın ederken, İsrail ve Filistinli gençler kaçırılıp öldürülürken, yüzlerce masum sivil hayatlarını kaybederken, angajmanımızdan dolayı özür dilemeyeceğim ve dilemeyeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Ateşkese hazırız’

İsrail bayramın ikinci gününde saldırılarını aralıksız sürdürürken Filistin Kurtuluş Örgütü dün Hamas’ın da dahil olduğu Gazze’deki tüm grupların 24 saatlik ateşkes için hazır olduğunu duyurdu. Hamas ise tek taraflı ateşkes ilan etmeyeceklerini açıkladı.