Gazete Vatan Logo

Vurup kalkan yaptılar!

Vurup kalkan yaptılar!

DHKP-C militanı Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol, 6. katta bulunan savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasına girer girmez kapıyı kilitledi.

Savcı panik butonuna bastı

Bu esnada Kiraz’ın panik butonuna bastığı ama kapı kilitli olduğu için özel güvenlik görevlilerinin içeriye giremediği belirtildi. Saldırganlar da kapının zorlanması üzerine iki el ateş etti. Saldırganların adliyeye C kapısından sahte avukat kimliğiyle giriş yaptıkları tespit edildi. Avukat kimlikleri nedeniyle saldırganların x-ray cihazından geçmedikleri, üst araması yapılmadığı öğrenilirken, görüntülerde Şafak Yayla’nın kolunun altında avukat cübbesi olduğu belirtildi. Saldırganın silahı da bu cübbenin içine sakladığı ihtimali üzerinde duruluyor. Öte yandan saldırganların Kiraz’ın odasına iki adet de bomba yerleştirdikleri iddia edildi. Müdahale esnasında duyulan ilk patlama sesinin de bu bombalardan birinin patlatılması sonucunda olduğu öne sürüldü.

Slogan atıp ateş ettiler

8 saat süren krizde saldırganların müzakere heyetiyle iki kez kopma noktasına geldiği öğrenildi. Bu anlarda polisin saldırganlara ‘isteklerinizi yerine getirmek için zamana ihtiyacımız’ var sözleri müzakerenin sürmesini sağladı. Ama 20.15 sıralarında telefon açıkken saldırganlar bir anda slogan atmaya başladı ve savcı Kiraz’ı vurdu. Silah sesleri üzerine polis operasyonu başlattı ve ‘korteks’ adı verilen bir patlayıcı ile odanın duvarını patlattı. Bir grup polis de kilitli kapıyı kırarak içeri girdi. Saldırganların kafasından vurdukları Kiraz’ı önlerine alarak kendilerine siper yaptıkları öğrenilirken, kalkanlarıyla odaya giren polisin savcı Kiraz’ı oturduğu sandalyenin üzerinden çekerek aldıktan sonra iki teröriste iki taraflı ateşe açtıkları belirtildi.

Haberin Devamı

3 kardeş aynı örgütten

Şafak Yayla’nın iki abisinin de aynı terör örgütü içerisinde faaliyetlerde bulundukları ortaya çıktı. Mehmet Yayla, 19 Mart 2013’te Ankara’da Adalet Bakanlığı ve Ak Parti Genel Merkezi’ne düzenlenen eş zamanlı saldırılarda yer aldığı şüphesiyle aranıyordu. 30 Temmuz 2013’te mühimmat yüklü bir şişme botla Türkiye’ye giderken Ege’de Sakız adası açıklarında yakalandı. Türkiye’nin iade talebi Pire Temyiz Mahkemesi tarafından reddedilen Mehmet Yayla, 29 Ocak’ta Midilli Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı. Türkiye’de saldırı gerçekleştirmeyi planladığı belirtilen ve yaklaşık 20 aydır Yunanistan’da tutuklu olan Mehmet Yayla, cezasının beşte üçünü çektikten sonra, yani 1.5 yıl içinde serbest bırakılacak. Diğer abi Bulut Yayla ise 2013’te Edirne’den Türkiye’ye girerken yakalandı. Bulut Yayla’nın Türk ve Yunan istihbaratlarının ortaklaşa operasyonu ile Atina’da yakalandıktan sonra sınırda Türkiye’ye teslim edildiği öne sürülmüştü. Ancak bu iddiaların ardından İçişleri Bakanlığı’ndan o dönem yapılan açıklamada, Bulut Yayla’nın 31 Mayıs’ta Edirne’de kolluk birimleri tarafından yakalandığı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandığı ifade edilmişti. Bulut Yayla hâlâ cezaevinde.

Haberin Devamı