Gazete Vatan Logo

Vurgunun belgesi

Şişli Savcılığı'na gönderilen 52 sayfalık rapor, Uzanlar'ın halkın 7 katrilyonunu nasıl cebe indirdiklerini ortaya koydu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Uzan soruşturmasını yürüten Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na sunduğu tespit raporunda, Uzanlar'ın çifte kayıt sistemini nasıl çalıştırdıkları ve yaklaşık 7 katrilyonluk mevduatı hangi hilelerle sistem dışına çıkarabildiklerinin tüm ayrıntısı yer aldı.

İşin sırrının Merkez Yatırım'da oluşturulan GM04 ekranında yattığı anlaşıldı. GM04 kısaca esnek menülerle donatılmış bir program olarak tarif ediliyor. (Hazırlanışında Hintli bilgisayar uzmanlarının çalıştığı bilgisayar programı) BDDK'nın program üzerinde yaptığı incelemeye göre bu menülerde yasal olmayan her türlü muhasebe kaydının yapılması mümkün. Örneğin program sayesinde genel müdürlük kestiği fişler ile bankanın vergi dairesine bildirip ödeyeceği gelir vergisi tevkifatlarını bu program sayesinde düşük göstermiş. Yine program sayesinde herhangi bir bilanço hesabı ters kayıtlarla azaltılıp, kâr zarar hesapları istenildiği gibi değiştirilmiş.

Şubelerin bile haberi olmamış
BDDK'nın tespitlerine göre İmar Bankası'nda çifte kayıt sistemi oluşturulurken, şubeler oyunun dışında tutulmuş. Şubelerin mevduatın büyük bölümünün kayıt dışına çıkarılışından haberi olmaması için şubelere çok düşük yetki devri yapılmış. En basit bankacılık işleminde bile şubenin genel müdürlükten izin ve onay alma zorunluluğu getirilmiş. Şubeler faaliyetleri için zorunlu bilgileri dahi bilgisayar ekranından görememişler. Normal bankacılık uygulamasının aksine şube raporlamalarına ilişkin verilerin akışı şubelerden genel müdürlüğe doğru olmamış. Genel müdürlük şubelerden aldığı ham verileri çeşitli muhasebe kayıtlan ile revize edip kullanılacak nihai rakamlar olarak şubelere yeniden göndermiş. Yani şube merkeze "Bana bugün Ahmet Bey 100 lira yatırdı" diye rapor göndermiş. O rapor ve kayıtlar GM04 ekranında yeniden düzenlenmiş ve Ahmet Bey'in yatırdığı mevduat bir anda 10 liraya düşürülmüş. 90 lira ise ayrı hesaplarda takip edilmiş.

BDDK gerçek rakamı 15 Ağustos' ta gördü
15 Ağustos 2003 tarihinde yapılan bir incelemede varlığı tespit edilen meşhur GM04 programı kullanılarak 2003 yılının bazı tarihleri itibarıyla elde edilen gerçek mevduat rakamının yer aldığı Skont (Mizan) Karşılaştırma Listesi BDDK'nın eline geçiyor. Merkez Yatırım'da yapılan bir aramada banka bilgi işlem sistemine ait kartuşlar bulunuyor. Bu kartuşlar Bayındırbank Bahçekapı Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından açılıyor ve eksiltilmiş mevduat ile gerçek rakamlar ve ikisi arasındaki farkı gösteren mizan karşılaştırma listesine ulaşılıyor.

Haberin Devamı