Gazete Vatan Logo

Vurgunda 12 yıl sonra adalet

Devlete fahiş fiyatla ilaç’ iddiasıyla yargılanan Roche eski Genel Müdürü, SSK Eczacılık eski Daire Başkanı ve eski SSK Sağlık İşleri Genel Müdürünün de aralarında bulunduğu 10 sanığa 4’er yıl ceza

Vurgunda 12 yıl sonra adalet

Devlete fahiş fiyatla ilaç sattıkları için yargılanan 10 kişi hakkında karar çıktı. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına, tutuksuz sanıklar Ahmet Sarıbay, Mehmet Burak, Ümit Ceylan, Azmi Arslan, Nazmi Celal Güler ile müşteki sanık Veysi Mungan ve tarafların avukatları katıldı. Sanıklar, beraatlerini talep etti. Sanık avukatları da davanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesini istedi. Mahkeme heyeti, sanıklar Orhan Canbolat, SSK İlaç ve Eczacılık Dairesi eski Başkanı Hülya Özdemir, Servet Rüştü Karahan, Nazmi Güleyüpoğlu, Gülşen Terakye’yi “ihaleye fesat karıştırmak”, sanıklar Roche eski Genel Müdürü Faruk Yöneyman, Gökhan Demir, Tahir Ünsal, Ahmet Sarıbay, Burak Mehmet Sarıbay’ı “ihaleye fesat karıştırmak” tan 5’er yıl hapis cezası verdi.

Zaman aşımı kararı

Heyet, sanıkların tutum ve davranışlarını dikkate alarak cezalarını 4’er yıl 2’şer aya indirdi. Mahkeme, sanıklar hakkındaki “görevi kötüye kullanmak” suçundan açılan davanın, zaman aşımından düşürülmesine karar verdi. Sanıklar Sait Ersoy, İhsan Yener Kaya, Zehra İnci Koyuncu, İsmail Şeref Sümer, Azmi Arslan, Ümit Ceylan ve Nazmi Celal Güler’in “ihaleye fesat karıştırma” suçundan “yeterli ve inandırıcı delil elde edilemediği” gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerini kararlaştıran heyet, müşteki sanık Veysi Mungan hakkında daha önce beraat kararı verildiğinden yeniden karar vermeye yer olmadığına hükmetti.

Haberin Devamı

Aynı ilaç eczacıya 88 devlete 348 liraydı

Roche ilaç şirketinin kanser ve diyaliz hastalarında kullanılan Neorecormon adlı ilacı aynı tarihlerde Beşer Ecza Deposu’na 88, devlet hastanelerine 171, SSK hastanelerine 230, Emekli Sandığı’na 348 liradan (o dönemde milyon TL idi) sattığını ortaya koyan faturalar Temmuz 2004’te VATAN tarafından ortaya çıkarıldı. Sağlık Bakanlığı ve Başbakanlık Teftiş Kurulu harekete geçti. Polis, Roche’a baskın yaparak çuvallar dolusu belgeye el koydu ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Roche yetkililerinin doktorlara otomobil lastiğinden Venedik’te gondol gezisine kadar çok çeşitli rüşvetler verdikleri de belgelenmişti.

Haberin Devamı