Gazete Vatan Logo

Vücut saati böyle çalışıyor

İnsan vücudu her saniye kendini yenilediği gibi beyindeki 20 bin hücre de ne zaman, ne yapılması gerektiğini ve nereden, ne gibi bir tehlikenin yaklaştığını hesaplıyor. İşte vücudumuzun 24 saat boyunca gösterdiği değişiklikler...

0:00 Yağlar parçalanır
Geceyarısı siz uyurken vücudunuz gün içinde aldığınız yağları parçalamakla meşgul. Bu saatlerde saçınız uzuyor, hücreler de kendini yeniliyor.

1:00 Ağrılar artar
Bu saatte günün yorgunluğu daha fazla hissedilir. Ayaklarda görülen bir tür romatizma rahatsızlığı olan gut hastalığına yakalanmış biri en çok bu saatlerde ağrı çeker.

2:00 İdrar torbası dinlenir
İdrar torbası aktivitesini azaltan "vasopresin" hormonu vücutta arttığı için tuvalet ihtiyacının en az olduğu saattir.

3:00 Nefes almak zorlaşır
Bu saatte astım hastalarında günün diğer saatlerine oranla 300 kez daha fazla astım krizi yaşama riski vardır. Yatmadan önce B ve C vitamini almak nefes almayı kolaylaştırır.

4:00 Ölüm riski çok yüksek
Bu saatte ölme riskiniz diğer saatlere oranla fazla. Kalp atışı ve tansiyonun en aza indiği saat. Bebek ölümleri en çok bu saatte görülür. Çoğu kadın da sabah 4 ile 6 arasında doğum yapar.

5:00 Kemikler güçlenir
Büyüme hormonlarının en yüksek seviyede olduğu bu saatte vücut, kemiklerin güçlenmesi için çalışır.

6:00 Seks dürtüleri artar
Şehvet artırıcı libido hormonlarının en çok salgılandığı sabah saatlerinde hamile kalma şansı yüksektir. Erkeklerde testesteron seviyesi artar.

7:00 Kramplar girer
Kasların sıcaklığı en düşük seviyede olur. Bu yüzden vücudunuzu katılaşmış, eklemlerinizi bükülmez gibi hissedersiniz. Kramp da en çok bu saatlerde girer.

8:00 Kalp krizine dikkat
Uyurken dakikada 60 olan kalp atışı uyandığınızda 72-78 arasına çıkar. Bu hızlanma ve kan basıncının artması kriz riskini yükseltir. Ayrıca "Pazartesi Sendromu" yüzünden pazartesi sabahı kalp krizi riski yüzde 40 artar.

9:00 Enerji artar
Metabolizmanın en hızlı çalıştığı sabah saatlerinde vücut yediklerinizi depolamak yerine enerjiye çevirir. Acı hissini en aza indiren adrenalin hormonunun zirvede olduğu bu saatlerde iğne yaptırmak gibi işlemlerin sırasıdır.

10:00 Mantık iş başında
Sınava girmenin ya da toplantı yapmanın tam zamanı. Konsantrasyon ve mantıklı düşünebilme yeteneği vücudun bu saatlerde salgıladığı glikoz sayesinde en yüksek seviyededir.

11:00 Hastalıklara açığız
Bağışıklık sisteminizi ayakta tutan akyuvarların en az aktif olduğu bu saatte hastalanma riski en yüksek seviyede.

12.00 Felç alarmı
Kan basıncının en yüksek düzeyde olması yüzünden damar tıkanıklığına bağlı felç riski çok fazla. Felç, sabah 6 ile öğle 12 saatleri arasında diğer saatlerden yüzde 50 daha fazla görülür.

13.00 Toksinler atılır
Vücudunuzda üre oluşumunun en fazla olduğu saat. Böbreklerin en çok çalıştığı bu saatte zehirli maddeler atılır.

14:00 Dinlenme zamanı
Öğle yemeğinin ardından ağırlık bastırır. Konsantrasyonun düştüğü bu saatte küçük kazaların yaşanma riski de en yüksek seviyededir.

15:00 Günün en mutlu saati
Araştırmalar en az diş ağrısı yaşanan saatin öğle 3 civarları olduğunu gösteriyor. Çünkü mutluluk hormonu endorfin zirveye ulaşır.

16:00 Adrenalin tavanda
Egzersiz yapmak için en uygun zamandır. Vücut ısısının ortalama olduğu bu saatte adrenalin seviyeniz de zirve yapar. Olimpiyat rekorlarının en çok bu saatte kırıldığı tespit edildi.

17:00 Kaslar güçlenir
Parmaklarınızdaki küçük kasların gün içinde aralıksız çalışmasından sonra en güçlü olduğu saattir.

18:00 Yorgunluk başlar
Vücudunuzun yorulmaya başladığı bu saatte kaslarınız güçsüzleşir. Mideniz en çok bu saatte asit salgılar. Bu nedenle ülser ağrıları da artar.

19:00 Hayat tatlanır
Havanın kararmaya başlasıyla vücudunuz uyku hazırlığı yapar ve melatonin hormonu salgılar. Vücudun rahatladığı bu saatler tat alma hislerinizin en kuvvetli olduğu zamandır.

20:00 2 tek atma vakti
Karaciğer enzimlerinin en çok salgılandığı bu saatte alkolün vücudunuzdaki etkisi de azalır.

21.00 Bu saat acı verir
En çok acı hissettiğiniz saattir. Vücudunuzdaki acıyı önleyen endorfin hormonları çok az salgılanır.

22.00 Bağışıklık artar
Bağışıklık sisteminin en iyi çalıştığı saattir. Bu sistemi ayakta tutan hormonlardan "Interflukin 1" artmaya başlar.

23.00 Kaşıntılar başlar
Alerjiye karşı en duyarlı olduğunuz saattir. 23.30 civarında uyku getiren melatonin hormonunun çok fazla salgılandığı görülür. Uykuya daldıktan 10 dakika sonra kalp atışlarınız ve beyninizin çalışması yavaşlar. 25 dakika sonra ise derin uykuya geçersiniz.

Haberin Devamı