Gazete Vatan Logo

Vücut kitle endeksi 40’ı geçeni de devlet inceltiyor

Obeziteyle mücadele çerçevesinde, obezite cerrahisi ameliyatları kamu hastanelerinde ücretsiz yapılıyor.

Vücut kitle endeksi 40’ı geçeni de devlet inceltiyor

Dünyada ve Türkiye’de birçok kişinin hayatını olumsuz etkileyen, bazı kanser türleri de dahil çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan obeziteyle mücadele çerçevesinde, obezite cerrahisi ameliyatları kamu hastanelerinde ücretsiz yapılıyor.

Diyet yapmalarına rağmen obezite sorunundan kurtulamayan ve cerrahi müdahaleye uygun olan hastalar, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen ameliyatlar sayesinde yeni bir hayata başlayabiliyor.

Yaklaşık 2,5 yıldır ücretsiz verilen obezite cerrahisi hizmetinden bugüne kadar 300’ün üzerinde hasta faydalandı. Hastanenin genel cerrahi bölümünden Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Abdullah Şişik, “Obezite cerrahisinde, vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan kişiler, cerrahi için aday olarak değerlendirmeye alınır. Tabii ki önemli bir cerrahi olduğu için hastalarımızı pek çok ön incelemeden geçirmekteyiz. Hastanemizde ciddi bir heyet takibi var. Ameliyat öncesinde hastamızı en az 6-7 farklı branştan doktorumuz, pek çok hastalık açısından değerlendirmektedir. Daha sonra da kişinin ameliyat olup olamayacağına karar veriliyor.”

Haberin Devamı

Opr. Dr. Şişik, hastaların Sağlık Bakanlığının “Alo 182” hattından ya da Merkezi Randevu Sisteminden randevu alarak kendilerine ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

Vücut Kitle Endeksi nasıl hesaplanıyor?

Vücut kitle indeksi; kilogram cinsinden vücut ağırlığının, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanır;

Boy (M) X Boy(M) = Boy ÇarpımıKilo (Kg) / Boy Çarpımı = Vücut Kitle İndeksiniz

Hangi kategoridesiniz?

- 18.5 kg/m2’nin altında ise: Zayıf

- 18.5-24.9 kg/m2 arasında ise: Normal

- 25-29.9 kg/m2: Fazla kilolu

- 30-34.9 kg/m2 arasında ise: I. derece obez

- 35-39.9 kg/m2 arasında ise: II. derece obez

- 40 kg/m2 üzerinde: III. derece morbid obez