Gazete Vatan Logo

Vosvos fena tosladı

ABD’ye ihraç ettiği 482 bin araçta emisyon hilesi yaptığı gerekçesiyle 18 milyar dolarlık cezayla karşı karşıya olan Volkswagen, fena çarpıldı. Şirketin hisseleri yüzde 23 geriledi. Piyasa değeri 1 günde 17.4 milyar dolar eridi.

Vosvos fena tosladı

Dünyanın en büyük otomotiv üreticisi olmak için Toyota ile yarışan Alman Volkswagen (VW), ‘emisyon skandalıyla’ sarsıldı. ABD’ye ihraç ettiği yarım milyona yakın otomobilin emisyonlarını düşük göstererek tüketicileri yanılttığı iddiasıyla 18 milyar dolarlık rekor cezayla karşı karşıya olan Volkswagen’e ilk faturayı yatırımcılar kesti. Şirketin Frankfurt Borsası’nda hisseleri tepetaklak oldu.

Alman devin hisseleri borsanın açılışında yüzde 23 azalarak, 125.44 euroya kadar geriledi ve piyasa değeri 15.4 milyar euro (17 milyar dolar) eridi. Dünya otomotiv sektörün bomba gibi düşen haberle VW’nin zararı ilk günden 17.4 milyar doları buldu. Seans içinde keskin düşüş hız kaybetti ancak VW hisseleri günü yüzde 18.73 kayıpla kapattı.

Peki haftasonu patlak veren olay nasıl gelişti? ABD Çevre Koruma Dairesi (EPA), VW’nin motordan çıkan zararlı maddelerin ölçümünü manipüle eden bir bilgisayar programı kullanarak, tüketicileri yanılttığını açıkladı.

‘Manipülasyon yaptılar’

EPA, manipülasyonla çevreye verilen zarar gaz (karbondioksit) miktarının, limitin çok altında gösterildiğini bildirdi. Suçlamalar 4 silindirli 2 litre TDI motora sahip 2009 ile 2015 model Jetta, Beetle, Golf, Passat ve Audi A3 otomobilleri kapsıyor. EPA, 2008’den bu yana satılan 482 bin araç olduğunu belirtirken, yetkililer VW’nin kanun ihlali karşısında araç başına 37 bin 500 dolar ceza ödeyeceğini, toplam cezanın 18 milyar doları bulabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

VW satışı durdurdu

Alman otomobil devi Volkswagen ABD’de yürütülen soruşturma kapsamında dört silindirli otomobilleri ve Audi’nin dizel modellerinin ABD’de satışını durdurduğunu açıkladı. VW’nin sözcüsü yaptığı açıklamada, “O satışların durdurulduğu bilgisini onaylıyorum” dedi. Askıya alınan modeller VW’nin ABD satışlarının yüzde 23’üne denk geliyor. İlk 8 ayda şirket ABD’de 280 bin araç sattı.

Merkel araştırıyor

Alman Hükümeti gelişmeler üzerine Avrupa’daki testlerde usulsüzlük yapılıp yapılmayacağını araştıracağını açıkladı. Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, ülkesi için hayati öneme sahip otomotiv sanayinin kötü bir örnek nedeniyle zan altında kalacağına dair endişeleri olduğunu belirterek, Volkswagen’in iddialara tümüyle cevap vermesini istedi. Volkswagen Grubu’nun CEO’su Martin Winterkorn da “Müşterilerimizin güvenini sarstığımız için özür diliyorum dedi.

Haberin Devamı