Gazete Vatan Logo

Voltaj yükseldi

Paris Motor Show’a Türkiye’de üretilen modellerle birlikte elektrikli araçlar damga vurdu, 25 elektrikli ve hibrit ürün ilk kez sergilendi. Volkswagen’in dizel skandalından sonra tekrar moda olan elektrikliler artık tek şarjla 180 değil 600 kilometre kat ediyor

Voltaj yükseldi

Küresel ekonomik kriz döneminde bir anda popüler olan ancak petrol fiyatlarının dip yapmasıyla havası sönen elektrikli otomobiller yeniden moda oldu. Geçmiş fuarlara göre sönük geçen Paris Motor Show’a ‘Türk malı’ modellerle birlikte elektrikli araçlar damgasını vurdu. Paris’te 25 yeni elektrikli ve hibrit ürün ilk kez görücüye çıktı.

Elektrikli araçların yeniden vitrine çıkmasında yaklaşık 1 yıl once patlak veren Volkswagen’in dizel motor skandalı etkiliydi. Emisyon skandalından sonra AB’de alınan yeni kararlar, dizel motorların popülaritesini azalttı. AB’de dizellerin pazar payı yüzde 70’ten yüzde 50’ye kadar indi. Elektrikli modellerin popüler olmasında batarya fiyatlarının düşmesi ve gelişen teknolojiyle birlikte pillerin menzilinin artması da büyük etken. Eskiden elektrikliler maksimun 150-180 kilometre kat ederken, bu rakam yeni yatırımlarla 600 kilometreye kadar çıktı. Yani artık İstanbul’dan Ankara’ya tek şarjla gidebilmek mümkün.

Dizelin payı % 9’a iner

Dizel modellerle ilgili önümüzdeki döneme ilişkin projeksiyonlar oldukça ilginç. Araştırma şirketi AlixPartners’a göre, 2030’da Avrupa’da dizellerin payı yüzde 50’den yüzde 9’a düşecek. AlixPartners, dizel araç üreten fabrika sayısının 2022’de 62’dan 55’e gerileyeceğini öngördü. Elektrikli motor ve parça üreten tesislerin sayısı 26’dan 40’a yükselecek.

Haberin Devamı

Vosvos’ta elektrik devrimi

Volkswagen (VW) Grubu, 1 yıl önce patlak veren dizel skandalından sonra imajını yenilemek için ‘elektrikli’ silahını çekti. 11 milyondan fazla aracı geri çağıran ve milyarlarca euroluk tazminatla karşı karşıya kalan VW, yaralarını elektrikli otomobillerle saracak. VW, ‘70 yıl önce üretilen Beetle gibi devrimci bir otomobili olacak’ dediği I.D’yi ilk kez Paris’te sergiledi. VW, I.D ile fuarda en fazla ses getiren markalardan biri oldu. Sıradışı tasarıma sahip konsept I.D, tek şarj ile 600 kilometre yol kat edebiliyor. Sıfır emisyonlu I.D’nin elektrikli motoru 170 beygir güç üretiyor. Volkswagen tamamen elektrikli I.D’yi 2020’de pazara sunmayı hedefliyor. Bünyesinde 12 markayı barındıran VW Grubu, 2025’e kadar 30’dan fazla elektrikli aracı pazara sürecek. Grup, yılda 2-3 milyon adet elektrikli model satmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Porsche modaya uydu

Porsche, Paris’te Panamera serisinin dördüncü modeli olan 4 çeker çekiş sistemli ve 50 kilometre elektrikli sürüş menziline sahip Panamera 4 E-Hybrid’i tanıttı. 462 beygir güç üreten plug-in hybrid motorlu otomobil, 100 kilometrede sadece 2.5 litre yakıt tüketiyor.

Panamera 4 E-Hybrid, saatte 278 kilometre azami hıza ulaşıyor ve sabit 700 Nm çekiş üretiyor. 100 kilometre hıza 4.6 saniyede ulaşıyor.

2 kat yol katedebiliyor

Elektrikli otomobil alanında öncülük yapan Renault, sıfır emisyon stratejini bir adım ileriye taşıyor. Yeni Z.E. 40 pili ile donatılan Renault ZOE artık 400 kilometrelik sürüş menzili sunuyor. Bu mesafe, mevcut modelin sunduğu menzilin iki katı anlamına geliyor. Renault-Nissan, Zoe, Twizy ve Leaf elektrikli modellerinin geliştirilmesi için yaklaşık 4 milyar euro yatırım yaptı.

Haberin Devamı

Suzuki’den mini SUV geliyor

Suzuki fuarda ülkemizde sevilen modeli SX4 S-Cross ve küçük crossover’ı Ignis’i ilk kez görücüye çıkarttı. SX4 S-Cross makyaj operasyonunun ardından oldukça dikkat çekici bir görünüme sahip oldu. Ignis’te de çevreci teknolojilere yer verildi. Otomobilde elektrik destekli SHVS hibrit motor seçeneği görev yapıyor. Ignis ayrıca Japon markanın ilk kez Baleno ile tanıttığı, hafif ve rijit platformu üzerinde yükseliyor. Ignis’in, önümüzdeki yıl Ocak ayından itibaren Avrupa’da satışa sunulması planlanıyor.

10 elektrikli Mercedes

Mercedes-Benz Paris’te EQ adlı elektrikli konseptinin dünya lansmanını gerçekleştirdi. Small crossover sınıfında yer alan Generation EQ, 500 kilometre menzile sahip. Marka ayrıca yeni smart fortwo, fortwo cabrio ve bir ilk olarak smart forfour modellerinin yüzde 100 elektrikli versiyonlarının dünya tanıtımı yaptı. Daimler CEO’s Dieter Zetsche, 2025’e kadar 10 elektrikli araç tanıtacaklarını ve hedeflerinin liderlik olduğunu söyledi.

Menzili 500 km’ye çıkarttı

Haberin Devamı

Elektrikli araçlara önemli yatırım yapan markalardan Opel, fuarda menzilini artırdığı Ampera-e ile şov yaptı. Otomobilin menzili 500 kilometreye yükseltildi. 204 beygir güç ve 360 Nm tork üreten elektrikli motoru OPC modelleri kadar performanslı. 0’dan 50 km hıza sadece 3.2 saniyede ulaşabiliyor.