Gazete Vatan Logo

Volkswagen kazası

Emisyon krizi yaşayan Alman otomobil devi Volkswagen yüzünden Türkiye’de bir yan sanayi şirketi büyük bir satışın eşiğinden döndü. Dünya devlerinin satın almak için yarıştığı Teklas, siparişlerinin yüzde 30’unu VW’den alınca talipliler fiyat kırdı, 1 milyar dolarlık işlem rafa kalktı.

Volkswagen kazası

Yabancı sermaye girişi sınırlanmışken çok büyük bir anlaşma da Volkswagen skandalına kurban gitti. Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren Teklas Kauçuk Sanayi’nin 1 milyar dolara yakın olması beklenen satışı, teklif veren iki yabancı yatırımcının, şirketin satış yaptığı otomotiv şirketlerinden biri olan Volkswagen’in yaşadığı sorunlar nedeniyle durdu. Teklas için otomotiv yan sanayi şirketi ABD merkezli Cooper Standard Automotive Inc ile yatırım şirketleri Oaktree Capital-Esas Holding konsorsiyumu teklif vermişti.

Satış süreci hakkında bilgi sahibi olan bir kaynak, “Teklas yıllık 75 milyon euro EBITDA yaratan çok iyi bir şirket. Şirketin elindeki nakit de dikkate alındığını şirketin değeri 600 milyon euronun üzerinde öngörülüyordu. Ancak Volkswagen’deki gelişmeler sonrası yatırımcılar bekle-gör pozisyonuna geçtiler” dedi. Şirket sahipleri de alıcıların bu durumu bahane ederek fiyat düşürmeye çalıştıklarını vurgulayarak görüşmeleri kestiler. Şirkete yakın bir kaynak da “Volkswagen’deki sorunların Teklas’a etkisi ihmal edilebilir düzeyde olacaktır. Yatırımcılar bu konuyu fiyatlamaya yansıtmak isteyince, süreç şimdilik durma noktasına geldi ancak bir süre sonra tekrar değerlendireceklerini düşünmek yanlış olmaz” diye konuştu. Bir başka kaynak da yan sanayi şirketi olmasına rağmen, şirketi satın almakta istekli olan yabancıların fiyatı 700 milyon euroya kadar çıkarabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Yabancılardan gelen iki teklifi de reddettik

Teklas Kauçuk Yönetim Kurulu Üyesi Raul Danon, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, şirket için iki teklif aldıklarını teyit etti ancak tekliflerin ikisini de reddettiklerini söyledi. Danon, “Bu yıl için tahmini konsolide ciromuz 255 milyon eurodur. Bu paralelde firmamız yabancı yatırımcıların devamlı olarak ilgili odağı olmaktadır. Son olarak iki yabancı firmadan teklifler gelmiş ve bunlar aracı kurumumuza yönlendirilmiştir. Teklifler ilginç olmadığı için ikisi de reddedilmiştir” dedi.

Danon ayrıca, şirketin satışlarının tamamının aralarında VW Group, GM, Daimler, BMW, Renault, Fiat, Volvo, Toyota olmak üzere dünyanın en önemli otomotiv firmalarına olduğunu belirtti. Kaynaklar, Teklas’ın satışlarının yaklaşık yüzde 30’unun Volkswagen grubuna olduğunu söylediler. Teklas’a satışta İş Yatırım Menkul Değerler danışmanlık veriyor.

Haberin Devamı

Dünyada her 4 araçtan birindeTeklas ürünü var

Teklas, kauçuk, plastik, metal ve kompozit bazlı teknik ürünler geliştirerek ve üreterek dünya otomotiv sanayine sunan global bir yan sanayi firması. Otomotiv sektörüne girişini 1971’de Oyak-Renault, Tofaş-Fiat ve Ford Otosan’a ürün satarak yaptı. İzleyen yıllarda ürün gamını silecek ve fren hortumu ile genişleterek, müşteri portföyüne GM, VW, Ford, Porsche, BMW, Daimler, Toyota, Audi, Maserati, Renault, Volvo, Hyundai, Honda gibi devleri kattı. Avrupa’da üretilen her iki araçtan birinde, dünyada üretilen her 4 araçtan birinde mutlaka Teklas markalı bir veya daha fazla ürün bulunuyor. Yüzde 100 Türk sermayeli Teklas’ın, Gebze/GOSB içerisinde Kauçuk-Metal ve Karışım tesisi, Bartın’da da 1 adet tesisi aktif olarak faaliyette. Ayrıca Avrupa pazarı için 2006’da Bulgaristan fabrikası devreye alındı. 2012’de Rusya fabrikası açıldı. Son olarak da Çin’de bir üretim tesisi kuruldu. 2.200’ü aşkın çalışanı ile üretiminin yüzde 90’ını tüm dünya ülkelerine satıyor.

Haberin Devamı