Gazete Vatan Logo

Volkswagen’den sonra sıra şimdi de BMW’de

Emisyon değerlerini manipüle eden otomotiv devi Volkswagen zor günler geçirirken, bir diğer Alman otomotiv devi BMW’nin de dizel emisyon değerlerini farklı açıkladığı iddia edildi. Emisyon skandalı dünyanın en büyük otomotiv ihracatçısı Almanya’yı zora sokacak bir hale bürünüyor.

Volkswagen’den sonra sıra şimdi de BMW’de

Önce Volkswagen grubunun ABD’de satışını gerçekleştirdiği araçların motor emisyon değerlerini farklı açıkladığı ortaya çıktı. Daha sonra Avrupa’da satılan dizel motorlu araçlarda da benzer bir manipülasyon yapıldığı anlaşıldı. Asya’da satılan grup araçları için de inceleme başlatıldı. Skandal büyüyünce Volkswagen CEO’su istifa etmek ya da yönetim kurulu tarafından görevinden alınmak zorunda kaldı.

Volkswagen Grup hisseleri skandalın patlamasının ardından 2 günde yüzde 30’un üzerinde değer kaybetti. Skandal sonrası ödenebilecek tazminat ve ceza tutarının 10 milyarlarca euro olabileceği tahminleri yapıldı. Alman otomotiv devinin karıştığı bu skandalın etkisi henüz kaybolmazken Alman Auto Bild benzer bir manipülasyonun BMW tarafından da yapılmış olabileceğini yazdı.

Konuyla ilgili olarak Alman Auto Bild’de çıkan bir haberde BMW’nin bir modelindeki dizel emisyon rakamlarının AB standartlarından 11 kat daha fazla havayı kirletici olduğu belirtildi. Konuyla ilgili olarak Bloomberg’e açıklamalarda bulunan Bankhaus Metzler analisti, “BMW’nin yaptığı yasadışı bir durum değil. Uzun vadede bu tip motorlar kullanan araçlar için endişe duyuluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ancak konunun kısa vadede Alman otomotiv endüstrisini olumsuz etkilemesinden korkuluyor. Almanya halen Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomisi ve tekleyen küçük ülkelerin yanında bir nevi lokomotif. Otomotiv endüstrisi de bu lokomotifin en önemli parçalarından birisi. Alman otomotiv endüstrisinin içine girebileceği bir kriz. tüm AB için kriz potansiyeli olarak görülüyor ve piyasaları tedirgin ediyor. Nitekim son 2 günde euro’nun dolar karşısında 1.1150’lerden 1.1250’lere gelmesinde Alman otomotiv markaları üzerindeki spekülasyonların çok etkili olduğu konuşuluyor.

Almanlar kabul ediyor

Alman Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt önceki gün açıklama yaptı ve Volkswagen’in sadece ABD’de değil Avrupa’da da 1.6 ve 2.0 dizel motorlu araçlarda manipulasyon yaptığını itiraf etti. Araç sayısı ise yakında açıklanacak. Söz konusu skandalın boyutlarının artması demek grubun çok ciddi bir tazminat ödemek zorunda kalacağı demek oluyor.

Haberin Devamı

SADECE OTOMOBİLDEN 220 MİLYAR DOLAR

Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya ile birlikte dünyada en güçlü ekonomilerden birine sahip olan Almanya 2012 yılında otomobil satışlarından 190 milyar, 2013 yılında 195 milyar euro ve 2014 yılında ise 200.5 milyar euro gelir sağladı. Otomobil ihracatı Almanya’nın toplam ihracatı içinde yüzde 10’ların üzerinde bir paya sahip.

Euro kurunun 1.10 alınması halinde bile Almanya’nın otomotiv ihracat tutarı dolar bazında 220 milyar doları buluyor.

Türkiye’nin toplam ihracatının 158 milyar dolar olduğu gözönüne alındığında Almanya’nın sadece tek bir endüstri ile Türkiye’nin toplamından daha fazla ihracat yaptığı dikkati çekiyor.

Almanya’nın otomobil ihracatında başarısının nedeni Volkswagen, BMW ve Mercedes gibi grupların ve markaların kaliteli üretimiyle açıklanıyor. Almanya’da otomotivden sonra ikinci büyük ihracat kalemini 163.6 milyar euro ile makine ve makine parçaları oluşturuyor. Almanya kimya ürünleri ihracatından ise 104.5 milyar euro gelir sağlıyor. 2014 yılında üzerinde ‘Made in Germany’ yazan ürünlerinden dış ülkelere toplam 2 trilyon euro tutarında ihracat yapıldı.

Haberin Devamı

İsveç’te 61 bin araçta emisyon testi yapıldı

AVRUPA’NIN en büyük otomobil üreticisi Volkswagen’in emisyon testlerinde hile yapıldığının ortaya çıkmasından sonra İsveç’te aynı tip motora sahip farklı markalarda 61 bin araç olduğu ve bunların araştırılacağı açıklandı. İsveç Ulaştırma Kurulu, emisyon testlerinde hile yapıldığı öne sürülen 11 milyon araçtan 61 bin 686’sının İsveç’te olduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada, 4 silindirli 2 litre TDI motora sahip Volkswagen’den başka Audi, Skoda, Seat marka otomobillerin de bulunduğu belirtildi. Çevre ve İklim Bakanı Åsa Romson, yapılacak şeffaf soruşturma sonucunda herhangi birşey tespit edilmesi durumunda ülkesinin ona göre hareket edeceğini söyledi.

CEO WİNTERKORN’DA GAZ ZEHİRLENMESİ

ABD’de patlak veren emisyon krizi dünyanın bir numaralı otomobil devi Volkswagen’de CEO Winterkorn’un istifası ile yeni bir boyut kazanmıştı. Volkswagen, ABD’de açılan bir soruşturma sonrası dizel motorlarının gaz emisyon oranlarını manipüle etmekle suçlanıyor. Volkswagen’ın gaz emisyon rakamlarını manipüle ettiği iddia edilen araçların sayısı dünya çapında 11 milyon. Volkswagen son dönemde Toyota’yı geçerek grup olarak dünyanın en çok satan otomobil markası olmuştu. ABD ve Japonya ile birlikte dünyada en güçlü ekonomilerden birine sahip olan Almanya 2012 yılında otomobil satışlarından 190 milyar, 2013 yılında 195 milyar euro ve 2014 yılında 200.5 milyar euro gelir sağladı. Otomobil ihracatı Almanya’nın toplam ihracatı içinde yüzde 10’ların üzerinde bir paya sahip. Almanya’nın otomotiv ihracat tutarı dolar bazında 220 milyar doları buluyor.

Haberin Devamı

Almanya’nın otomobil ihracatında başarısının nedeni Volkswagen, BMW ve Mercedes gibi grupların ve markaların kaliteli üretimiyle açıklanıyor.