Gazete Vatan Logo

Vladimir Putin: Türkiye'yle ilişkilerin onarılması zor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geleneksel yılsonu basın toplantısı başladı.

Vladimir Putin: Türkiye'yle ilişkilerin onarılması zor

Türkiye saati ile saat 11 sularında başlayan toplantıda rekor; Putin’in 4 saat 40 dakikada 106 soruyu cevapladığı 2008’e ait.

Putin geçen yıl çoğu Batı’yla ilişkiler, Rusya’ya yaptırımlar ve ulusal ekonomiyle alakalı 53 soruyu cevaplamış, toplantı 3 saat 10 dakika sürmüştü.

Konuşmasının ilk bölümünü Rus ekonomisinin gelişimine ayıran Putin, "İstatistikler Rusya ekonomisinin krizin en kötü dönemini geride bıraktığını gösteriyor. Rusya ekonomisi 2015'in ikinci çeyreğinde istikrar emareleri gösteriyor. Sermaye çıkışı belirgin oranda azaldı." açıklamalarını yaptı.

TÜRKİYE'NİN UÇAK DÜŞÜRMESİ DÜŞMANCA BİR TAVIR

Türk yetkililerin düşürülen uçağımıza yönelimize hareketi düşmanca bir tavırdır. Rus uçağı olduğunu bilmediklerini söylediler. Böyle bir durumda karşı tarafı arayıp özür dilemek gerekir.

Konuyla hiç ilgili olmayan NATO'yu devreye soktular. Bir problemle karşılaşıldığında insanlar normalde birbiriyle iletişim kurup açıklama yaparlar. Ancak uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, bunun yerine NATO'nun arkasına saklandı.

Haberin Devamı

İnsanların bilmesini istiyorum ki bir trajedi yaşandı. Bizi en çok kızdıran şey bizimle işbirliğine gitmediler.

G20'DE TÜRKMENLER GÜNDEME GELMEDİ

Şu anda detaylarına girmeyeceğim, Türkiye'yle ilgili çok önemli meseleler gündeme geldi. Biz Türkiye ile işbirliğini reddetmedik. Antalya’ya G20 zirvesine gittim ve orada birçok Türk yöneticiyle görüştüm. Bizim önümüze uluslararası hukuka uymayan Türkiye hakkında çok hassas konular koydular. Türkmenler hakkında ise hiçbir şey duymadım. Türkmenlere saldırılarla ilgili soru sorabilirlerdi. Biz de “Tamam anlıyoruz. Size yardım etmeye hazırız” diyebilirdik. Türkiye'yle işbirliği yapmaya hazırdık.

Türkler var olan askeri iletişim yollarını kullanmadılar.

HADİ ŞİMDİ UÇSUNLAR

Ne sonuç beklediler, bölgeden çekileceğimizi mi, Rusya öyle bir ülke değil. Şu anda her zamankinden daha güçlü olarak bölgedeki varlığımızı arttırdık.

Suriye'deki varlığımızı genişlettik, hava operasyonlarımızın sayısını artırdık. Orada Rus füze savunma sistemi yoktu şimdi S-400 var. Eskiden orada Türk uçakları uçuyor ve sürekli Suriye hava sahasını ihlal ediyorlardı, hadi şimdi uçsunlar.

Haberin Devamı

İLİŞKİLERİN ONARILMASI KONUSUNDA UMUT GÖRMÜYORUM

Türk yöneticiler belki de ABD ve AB'ye güvenilir partnerler olduklarını göstermek istediler.

Türkiye'deki mevcut yönetimle anlaşmaya varmak zor olacak gibi görünüyor. Türkiye ile ilişkilerin düzeleceğine ilişkin bir umut görmüyorum.

Devletlerarası düzeyde Türkiye yönetimi ile ilişkilerimizde gelecek görmüyorum. Ama bu insani alanı kapsamayacak. Tabi ki burada da sorunlar var. Burada da Türk yönetimi beklemediği şeyleri elde etti. Rusya, ekonomi ve bazı diğer alanlarda belirli kısıtlama önlemleri almak zorunda kaldı.