Gazete Vatan Logo

Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdoğan'la konuşmasını anlattı

Rusya Devlet Başkanı, Rusya'nın yaşadığı ekonomik kriz hakkında başkent Moskova'da açıklamalar yaptı. Putin, Ukrayna, Kırım, petrol ve doğalgaz ihracatı ve Türkiye ile ilişkiler hakkında da çeşitli açıklamalarda bulundu. Putin, Rusya'nın krizden 2 yılda çıkacağını söyledi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptırımlar hakkındaki konuşmasını aktardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yıl 10. düzenlenen yıllık basın toplantısında başkent Moskova'da konuştu. Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptırımlar konusunda nasıl bir diyalog kurduğunu da aktardı.

Putin'in açıklamaları satır başları ile şöyle:

Rusya'nın ekonomik durumu

- Rusya'nın gayri safi milli hasılası bu yılın ilk 10 ayında 0.6-0.7 oranında yükseliş gösterdi. Finansal marketlerdeki çalkalanmaya rağmen, Rusya'nın gelirleri harcadıklarına göre daha fazla.

- Şu anki ekonomik durum dış faktörler tarafından provoke edildi.

- Ruble'nin değer kaybı önlemezdi. Merkez Bankası ve Devlet, gerekli önlemleri alıyor.

- Merkez Bankası rezervlerini düşüncesizce harcamayacak. Rusya'nın yeterli döviz rezervi var. Rublenin değeri düzelecek.

Doğalgaz ihracı ve Türkiye'yle ilişkiler

- Türk ekonomisi büyüyor. Enerji ihtiyacı buna bağlı olarak artıyor. Türkiye ile Mavi akım hattını kurduk. Türk ortaklarımız Mavi Akım'dan gaz akışının artırılmasını talep etti. Bunu neden reddedelim? Anlaştık ve Türkiye'yle olan ticaret hacmimiz artacak.

Haberin Devamı

- Türkiye'nin Yunanistan sınırında gaz dağıtım tesisinin kurulması bize değil Avrupa Birliğine bağlı. Eğer Avrupa güvenli, stabil bir gaz akışı istiyorsa oradan alabilir.

- Şunun bilinmesini isterim, Rusya'dan daha ucuz ve güvenli gaz tedarikçisi yok.

- Türkiye'ye yaptırımlara katılmaları için baskı yapacaklarına dair şüphem yoktu. Ben oradayken, Recep Tayyip Erdoğan'a şunu söyledim: "Belki bazı şeyleri söylememiz gerekiyordur, kazları sinirlendirmeyelim, yoksa yarın buraya uçarlar." Fakat Erdoğan güçlü bir adam, bunu yapmayabilirdi. Ben ona bazı şeyleri ilan etmeyelim dedim. O düşündü ve hayır, söyleyeceğiz dedi. Bu bizim Türk partnerlerimizin seçimiydi. Erdoğan saklayacak bir şeyimizin olmadığını söyledi.

- Biz kimseden bir şey çalmayı planlamıyoruz. Biz kendi ikili ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Rusya'nın şu anda dünyada görülen gerginliğe katkısı olduğunu söylediniz. Rusya şu anlamda katkı sağladı, biz her seferinde milli çıkarlarımızı daha sert korumaya çalıştık. Biz siyasi anlamda karşı çıkmıyoruz, kimseye yüklenmiyoruz, biz sadece milli çıkarlarımızı koruyoruz. Batılı partnerlerimizin memnuniyetsizliği gerginliği daha da artıracak eylemlere izin vermediğimiz, bunun yerine çıkarlarımızı korumamızdan kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Rusya'da ekonomik değişim girişimleri

- Rus Ekonomisi, devam etmesi halinde, zorluklara adapte olacaktır.

- Finansal stabilizasyonu sağlamak için alınması gereken adımlar daha hızlı atılmalı. Devletin, stabilizasyonu sağlaması için yeni önlemler alması gerekiyor.

- Yiyecek fiyatlarının kontrol altına alınması gerekiyor.

- Şu anki ekonomik durumun tek sorumlusu Merkez Bankası değil.

- Şu anki kriz en fazla 2 yıl sürebilir, ancak dış faktörler olumlu yönde değişirse ekonominin kendini toparlaması daha kısa sürecektir.

Petrol fiyatlarındaki düşüş

- Düşük petrol fiyatları, Rusya'nın petrol ve doğalgaz ihracına olan bağımlılığını azaltacak ve ekonomik gelirlerini çeşitlendirmesi konusunda yardımcı olacaktır.

- Şu anki dış faktörler bizi daha verimli kılacak. Yeni ve inovatif bir gelişim yolu izleyeceğiz.

Haberin Devamı

Ukrayna krizi ve NATO'nun Rusya'ya tavrı

- NATO'nun doğuya doğru büyümesi yine bir 'Berlin Duvarı'nın inşa etmek gibi.

- Rusya'nın her yaptığı eleştiriliyor ve karşı çıkılıyor.

- Rusya'nın Ukrayna pozisyonu, Rusya'nın partnerlerine duvar örmeyi bırakmalarını anlamasını sağlamalıdır.

- Doğu Ukrayna'daki durum, Kiev'in düzenlediği cezalandırıcı bir operasyondur. Kiev'in Doğu Ukrayna'daki şehirlere uyguladığı ekonomik abluka zarar verici bir politikadır.

- Moskova, Ukrayna sorununa aracılık etmeye, politik yollarla durumu çözmeye hazırdır.

- Moskova'nın hedefi Ukrayna'da siyasi birliğin yeniden kurulmasını sağlamaktır. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko'nun tavrı krizi çözmekten yana. Ukrayna, tek bir siyasi varlık olarak kalmalıdır.

- Ukrayna barış istiyorsa, tüm bölgelerine saygı duymalıdır. Kiev'in ayrılıkçı güçlere karşı silah kullanması yanlıştı.

Batının yaptırımları

- Rusya'daki ekonomik krizin Kırım'ın Rusya'ya katılmasıyla ilgisi bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

- Batının yaptırımları şu anki ekonomik krizin önemli bir faktörü ancak tek faktörü değil. Yaptırımlar, Rusya'nın yaşadığı krizin %25-30'unu oluşturuyor.

- Batı, Rusya'nın egemenliğini ihlal etmeye çalışıyor, Ukrayna'yı da bunun bahanesi olarak kullanıyorlar.

- Batının yaptırımlarının gerekçesi Kırım değil, "bağımsızlığımızı koruma ve var olma hakkımızı koruma" çabalarımızı engelleme.

Döviz ve yatırımcılar

- Ruble'nin stabilizasyonu için İhracatçıları dövizlerini satmaya zorlamayacağız.

- Merkez Bankası forex (döviz) piyasalarına müdahale etmeyi çok önceden bırakmalıydı, bırakmış olsaydı bu hafta faiz oranlarını arttırması gerekmezdi.

- Ruble'yi sabit kura bağlama önerisini reddettim, bunun pozitif sonuçları olmazdı.

- Rusya'nın bazı büyük şirketlerinin başındakilerle bizzat konuştum ve onları döviz satmaya teşvik ettim. İsmini açıklamayacağım biri, piyasaların stabilizasyonu için 3 milyar dolar satma sözü verdi.

2018 Dünya Kupası

- Rusya, 2018 Dünya Kupası için para ayırmayacak.