Gazete Vatan Logo

Vizeyi 46’ya bağladı

Avrupa Komisyonu İlerleme Raporu’na göre, AB tarafından vizelerin kaldırılması için Türkiye’yi 46 maddelik ev ödevi bekliyor. Koşullar yoğunlukla, ‘göç yönetimi’ ve ‘geri kabul’ başlıkları altında toplanıyor.

Vizeyi 46’ya bağladı

Türkiye’nin, vaat edilen Avrupa Birliği’ne vizesiz seyahat için 46 maddelik bir “ev ödevi”ni yerine getirmesi isteniyor. Türkiye’nin bu koşulları yerine getirmesine bağlı olarak, Ekim’de Türk vatandaşları için vize zorunluluğunun kaldırılması mümkün olabilecek.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Türkiye’nin vize serbestliği yol haritasındaki koşulları yerine getirme durumunu değerlendiren 2’nci

İlerleme Raporu’na ilişkin açıklama yaptı. Raporda Türkiye’nin bugüne kadar sağladığı ilerlemeye değinilirken, henüz yerine getirmediği koşulların üzerinde duruluyor ve Türkiye tarafından yapılması gerekenler, 46 maddede sıralanıyor.

Avrupa Komisyonu’nca yayınlanır yayınlanmaz İKV tarafından Türkçeye çevrilen bu ödevler, yoğunlukla göç yönetimi ve geri kabul başlıkları altında toplanıyor. Bu maddeler uyarınca, Türkiye’nin atması gereken adımlar arasında düzensiz göç ile mücadele, göçmen kaçakçılığının önlenmesi, Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması’nın uygulanması, sınırların korunması, vize rejiminin adaptasyonu, organize suçlar, yolsuzluk ile mücadele ve veri koruma yasası, ayrımcılıkla mücadele yasası gibi temel haklarla ilgili ilerleme başlıkları öne çıkıyor. Türkiye’nin bu koşulları yerine getirmesine bağlı olarak, Ekim 2016’da Türk vatandaşları için vize zorunluluğunun kaldırılması mümkün olabilecek.

Haberin Devamı

Sorun Türkler değil sığınmacıların sayısı

Raporla birlikte Komisyon’un yayınladığı Çalışma Belgesi’nde şu ifadelere yer veriliyor: “Komisyon, vize serbestliğinin özellikle Türk diasporasının yaşadığı üye devletlere doğru belirli oranda göçe yol açabileceği sonucuna varırken bu etkinin sınırlı olacağını belirtiyor. Bu olumlu değerlendirme, Türkiye’nin kriterleri yerine getirmesine bağlı olarak, Komisyonun Ekim 2016’da, Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılmasını tavsiye etmesi olasılığını güçlendiriyor.”

Rapora göre, yol haritasındaki 72 koşuldan 57’si Türkiye tarafından yerine getirildi veya yerine getirilmesinin yakın olduğu görüldü. En büyük sorun ise Türkiye’den AB’ye yasadışı olarak geçiş yapan üçüncü ülke vatandaşlarının sayısı olarak kaydedildi. Bu sayı 2011’de 57 bin iken, 2015’te 888 bini aştı, yani yaklaşık 15 kat arttı. Özellikle 29 Kasım 2015 AB-Türkiye Zirvesi’nde uzlaşılan ortak eylem planı sonrasında Türkiye’nin çabalarını artırdığı Komisyon tarafından kabul edilirken, Türkiye’den AB’ye geçiş yapan düzensiz göçmenlerin sayısının daha da aşağıya çekilmesi ve Haziran 2016 itibarıyla AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması’nın uygulanmaya başlanması AB için olmazsa olmaz koşulları oluşturduğu vurgulandı.

Haberin Devamı