Gazete Vatan Logo

Vizesiz Kübalılara artık ABD'de oturma izni yok

Obama yönetimi, görev süresinin bitmesine bir hafta kala ülkeye vizesiz giren Kübalılara sağlanan ayrıcalığı sona erdirdi. Havana yönetimi, ilişkilerinde yeni sayfa açan iki ülke arasındaki yeni uygulamayı olumlu bulduğunu duyurdu.

Vizesiz Kübalılara artık ABD'de oturma izni yok

ABD, Küba vatandaşlarıyla ilgili göçmen politikasını değiştiriyor. Başkan Barack Obama, 'ıslak ayak-kuru ayak' adıyla bilinen uygulamayı görev süresinin bitmesine sayılı günler kala kaldırdı.

Mevcut uygulamada ABD'ye vizesiz giren Kübalı göçmenlere oturma izni veriliyordu.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Artık Kübalı göçmenlere de diğer ülkelerden gelen göçmenler gibi davranılacak" denildi. Açıklamada, Havana yönetiminin de bu adımı olumlu karşıladığı, vizesiz olduğu için Küba'ya geri gönderilecek göçmenleri kabul edeceği duyuruldu.

Beyaz Saray'dan hemen sonra Küba'dan "Atılan adımı olumlu buluyoruz" açıklaması geldi.

DENİZDE YAKALANANLAR İADE EDİLİYORDU

ABD'ye yasa dışı giren göçmenlere istisnai oturma izni veren 'ıslak ayak-kuru ayak' uygulaması 20 yıl önce uygulamaya başlamıştı. Yeni dönemde vize alarak ülkeye gelen Kübalılar ABD'ye girebilecek, vizesi olmayanlar gerekli işlemleri yapıldıktan sonra ülkelerine iade edilecek.

Florida eyaleti kıyılarına 1960'lardan itibaren yüz binlerce Kübalının akın etmesiyle iki ülke arasında göçmen konusu özel statü ile sürdürülmüş, tehlikeli deniz yolculuklarının önüne geçebilmek için 1996'da dönemin ABD Başkanı Bill Clinton tarafından söz konusu uygulama hayata geçirilmişti. Bu politika ile ABD topraklarına ulaşmayı başaran göçmenlere (kuru ayak) oturma izni veriliyor, denizde yakalanan göçmenler (ıslak ayak) ise geri gönderiliyordu.

Haberin Devamı