Gazete Vatan Logo

Vize serbestisi Ekim 2016’da

AB zirvesinde geri kabul anlaşmasının uygulanması halinde vize serbestisi için Ekim 2016’da düğmeye basılması kararlaştırıldı. Üyelik müzakerelerinde 17. başlığın Aralık’ta açılması da netleşti.

Vize serbestisi Ekim 2016’da

Brüksel’de Türkiye’nin üyelik sürecinin yeniden canlandırılması, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi ve sığınmacılar krizinin görüşüldüğü zirve sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker düzenledikleri ortak basın toplantısında alınan kararları açıkladı. Davutoğlu, “Bu tarihi bir gün ve tarihi bir toplantı. 11 yıl sonra Türkiye ile böyle bir zirve gerçekleştirildi” şeklinde başladığı konuşmasında AB ile vize serbestisi konusunda bir takvim ortaya konduğunu duyurdu ve “2016’nın mart ayında ilk rapor, haziran ayında geri kabul anlaşmasının uygulanması ve ekim ayında da vize muafiyetinin devreye girmesi. Bunun için bizim yapacaklarımız da var AB’nin de” dedi.



Sorunu birlikte çözeceğiz

AB’nin Türkiye’ye vermesi planlanan 3 milyon Euro konusunda da anlaşıldığını duyuran Davutoğlu, “Bu 3 milyon Euro Türkiye için değil Suriyeli mülteciler için harcanacak. Nihai hedefimiz mültecilere yönelik suçları engellemek ve Avrupa’ya gelen mültecilerin sayısını azaltmak” şeklinde konuştu ve “Türkiye mülteciler konusunda ortak eylem planındaki vaadlerini yerine getirecek” diye de ekledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ise “Sığınmacı kriziyle ilgili ortak bir anlaşmaya vardık. Avrupa ve Türkiye ortak çözecektir bu sorunu. 3 milyar Euro’luk bir desteği Türkiye’ye sağlayacağız.”

Haberin Devamı



MASADA ALINAN KARARLAR:

- Avrupa Birliği, Türkiye’nin geri kabul anlaşmasından doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde Ekim 2016’dan itibaren vize serbestisine başlayabileceğini karara bağladı.

- Avrupa Birliği, Türkiye’ye Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar Euro vermesinde karar kılındı. Ancak paranın ne kadarının AB bütçesinden ne kadarının ülkeler tarafından bölüşüleceği netleşmedi.

- AB, sığınmacıların durumuna yönelik gelişmelere göre yardımları gözden geçireceğini belirtti.

- Türkiye ise topraklarında kalan Suriyeli sığınmacıların çalışmalarını sağlayacak yasal düzenlemeleri yapacağını bildirdi. AB ve Türkiye yılda iki kez kez zirve yapacak.

Haberin Devamı



Merkel’den zirve içinde zirve

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel’deki toplantı sırasında, AB topraklarındaki mültecilerin üyeler arasında paylaştırılması planına destek veren ülkelerle bir ‘mini zirve’ gerçekleştirdi. Zirveye Almanya, Avusturya, İsveç, Finlandiya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda ve Yunanistan liderleri katıldı. Fransa lideri Hollande’ın da yeniden paylaşıma destek vermesine karşın, görüşmelerinden dolayı mini zirveye katılamadığı belirtildi. AB’nin Doğu Avrupa’lı küçük üyeleri, Brüksel’in mülteci paylaşım planına karşı çıkıyorlar, ayrıca Türkiye’ye mültecileri geri alması karşılığında verilecek mali yardımın da AB kasasından çıkmasını istiyor. - DIŞ HABERLER



‘Mali kaynak artırılabilir’

Masadaki en önemli noktalardan biri de paraydı. Reuters’ın geçtiği habere göre AB’nin taslak metinde sunduğu ve ne kadarının AB bütçesinden ne kadarının AB üyesi ülkelerden karşılanacağı netleşmeyen 3 milyar Euro’luk mali kaynağı Türkiye’nin artırmak istediği vurguland ve “Taslağa göre Türkiye “Süregelen durum ışığında daha fazla kaynak aktarılabileceğini belirtti. 2.2 milyon Suriyeli’ye ev sahipliği yapan Türkiye şimdiye kadar zaten 8 milyar dolar harcadı” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

‘Türkiye’nin yükü paylaşılmalı’

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, sığınmacı krizinin ele alınmasının aciliyetine değinerek, Avrupa ülkelerine çoğu Türkiye üzerinden 2015 yılı içerisinde çok sayıda sığınmacının yasa dışı yollardan girdiğini vurguladı. Bunlardan bazılarının savaştan kaçtığını, bazılarının ekonomik gerekçelerle Avrupa’yı tercih ettiğini kaydeden Tusk, Paris saldırılarına atıfta bulunarak, “Birkaçı ise AB değerlerini yok etmeyi istiyor” dedi. Türkiye’nin 2 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ve bu noktada yükün paylaşılması gerektiğini söyleyen Tusk, AB olarak Türkiye’deki ve bölgedeki sığınmacılara destek sağlayacaklarını ifade etti. Tusk, zirveyle, yasa dışı göçü durdurmayı amaçladıklarını vurguladı. Türkiye ile AB arasında ikili ilişkilerin canlandırılmasına da değinen Tusk, bunun karşılığında yasa dışı göçmen akışında sonuçları hemen ortaya çıkabilecek bir azalma görmek istediklerini belirtti. Tusk, yeni Türk hükümetinden insan hakları, medya özgürlüğü ve kabul edilen yol haritalarına uygun hareket etmesini beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı