Gazete Vatan Logo

Vize için Kiev’e

ABD vizesi alamayanlara alternatif yol olarak Ukrayna ve Gürcistan önerildi. ABD bazı özel durumlarda farklı ülkelerde vize başvurusu yapma hakkı tanıyor

Vize için Kiev’e

ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizi, binlerce kişinin seyahat özgürlüğünü kısıtladı. Büyüyen diplomatik sorun, öğrencilerden sanatçılara, sporculardan işadamlarına kadar birçok kişinin ABD’ye seyahatlerini iptal ettirdi. Mağdur olan Türkler de alternatif yollar aramaya başladı.

Rusya örnek oldu

ABD’nin Türkiye’den yapılan Green Card dışındaki vizeler için büyükelçilik ve konsolosluklardaki işlemleri askıya alması sonrası öğrenci, turist ve iş vizesi almak isteyen Türkler, vize alabilecekleri alternatifleri araştırıyor. Bu alternatifler içerisinde Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkeler üzerinden gerçekleştirilebilen vize başvuruları öne çıkıyor.

Vize Derneği (VİZEDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Eryener, vize almak isteyenlere tavsiyede bulundu:

“Bir ülkede ABD vizesine başvurmak için o ülkenin halkından olma şartı aranıyor. Ancak Amerika bazı özel durumlarda diğer büyükelçilik ve konsolosluklardan da vize başvurusu yapmaya imkanı tanıyor. Daha önce Rusya ve Belarus örneğinde gördüğümüz bu durum şimdi de ülkemiz için geçerli. Gürcistan ve Ukrayna’da yaşamlarını sürdüren Türk vatandaşlarına Amerikan vizeleri konusunda yardımcı olduk. Şimdi de Türkiye’den başvuracak Türkler için aynı yol izlenebilecek.”

Haberin Devamı

Başvuru nasıl yapılır?

Vize için başvuru sahibinin gerekli belgeleri hazırlaması, pasaport teslimi için temsilci kişiye vekalet vermesi ve mülakat günü 1 günlüğüne o ülkeye gelmesi yeterli. Ayrıca Kiev ile Tiflis’e giriş ve çıkışta sadece kimliğin yeterli olması vize almak isteyenlere kolaylık sağlıyor.
Gürcistan üzerinden yapılan başvurularda 3 hafta; Ukrayna üzerinden yapılan başvurularda 4 hafta gibi sürelerde vize işlemlerinin tamamlandığı belirtiliyor.

Doları ‘Bass’tırdı

Dolar/TL, ABD Büyükelçisi John Bass’ın açıklamalarının piyasada ABD ile vize gerginliğinin çözüleceği algısı yaratmasıyla 3.68’li seviyelerden 3.6560’a kadar geriledi. Dolar/TL dün sabah saatlerinde 3.7140 seviyesine kadar yükselmişti. Borsa İstanbul da kayıplarını geri alarak, yeniden 104 bin puanın üzerini test etti. ABD Büyükelçisi Bass, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleriyle bir araya gelerek, Türkiye ile uzun geçmişi olan ilişkilerini bozmaya niyetleri olmadığını söyleyerek, “Vize krizini bir an önce geride bırakmayı umuyoruz; Türk hükümetiyle temaslarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
DNG Danışmanlık’tan Fatih Keresteci, “Büyükelçi Bass tansiyonu azaltıcı yönde bir açıklama yaptı diyebiliriz. Bu piyasada sorunun çözüleceği algısı yarattı” dedi. TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte de “Asıl olarak 2 ABD’li basketbolcuya vize verilmesi çok önemli. Bu, Türk tarafında bir yumuşama olduğunu gösteriyor” değerlendirmesini yaptı. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye basketbol müsabakası için gelecek iki ABD’li sporcuya vize verildiğini duyurmuştu.

Haberin Devamı