Gazete Vatan Logo

Vize duvarımız kalkarsa AB’ye ihracatımız patlar

AB Komisyonu’nun Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde aldığı tavsiye kararı Türk iş dünyası için büyük önem taşıyor. 35 yıldır uygulanan vize duvarı kalkarsa Türkiye’nin en büyük ticari partneri ile ilişkileri ivme kazanacak.

Vize duvarımız kalkarsa AB’ye ihracatımız patlar

35 yıllık duvar yıkılacak mı? Türk iş dünyası bu sorunun yanıtını merakla bekliyor. Bu konudaki en pozitif adım Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun dün aldığı Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönündeki tavsiye kararı oldu. AB Konseyi de onaylarsa, vize serbestisiyle Türk vatandaşları Schengen ülkelerine üç aydan kısa süreli ziyaretler için vize almak zorunda kalmayacak.

Maddi manevi külfet

AB Komisyonu’nun tarihi kararı, Türk iş dünyasının yıllardır dile getirdiği ticaretin önündeki engellerin kaldırılması açısından kritik önem taşıyor. GB ile mallar sınır tanımadan serbest dolaşırken işadamlarının vizeye tabi tutulmasından şikayetçi olan iş dünyasının, vize serbestisiyle ticari ilişkilere ivme kazandırması ve 2023 için 500 milyar dolarlık hedef koyan ihracatçıların önünün açılması bekleniyor.

Yılda 1 milyon civarı Schengen vizesi alındığı dikkate alındığında, evrak maliyetleriyle birlikte yılda yaklaşık 100 milyon euroya ulaşan vize bedeli de ülkede kalacak. Yeni durum turizm endüstrisine de fayda sağlayacak. Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasında seyahat eden turist sayısı artaracak. Sonuç itibariyle Vizesiz Avrupa Projesi ve Türkiye’yi Tanıtım Platformunun Kurucu Başkanı Mehmet Okumuş’un dikkat çektiği gibi vizelerin kalkmasıyla Türkler’e yaklaşık 35 yıldır uygulanan haksız-hukuksuz seyahat engeline son verilirken, ekonomiler dolayısıyla vatandaşlar bundan kazançlı çıkacak.

Haberin Devamı

Vize serbestisi ticareti artıracak

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:

Türk iş dünyası vize serbestisini öncelikli gündem maddesi kabul ediyor. Vize işbirliğinin önündeki en temel engellerden biridir. Bu hem AB için hem Türkiye için kayıp. Türkiye’nin 260 milyar dolarlık ithalat yapan ülke olmasına rağmen Avrupa iş dünyasının temsilcileri vize engeliyle karşı karşıya kalıyor. Aynı bizim gibi. Vize serbestisi ticari ilişkilerimizi güçlendirecek.

İhracatçı hedefe sağlam ilerleyecek

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi:

Vizeden en çok ihracatçı etkileniyor. Mallar serbest dolaşımda ancak kişiler vizesiz Avrupa’ya gidemiyor. Türkiye’nin AB pazarının ithalatından aldığı pay yüzde 1.21’le rekor kırdı. İhracatçılar gerek tecrübeleri, gerek AB pazarının vazgeçilmez oyuncuları olarak vize serbestisinin avantajıyla hedeflerine daha sağlam ilerleyecek.

Haberin Devamı

Vizeye 50 milyon euro ödedik

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan:

Vatandaşlarımız 2014’de 813 bin 339 kısa süreli Schengen vize başvurusuna, 50 milyon euroya yakın para harcamışlar. İnsanlarımız AB’ye üye ülkelerle iş yapmaya giderken vize engeli ile karşılaşıyor. Bu durumda Türk özel sektörü rekabet avantajını maalesef en başta kaybediyor. Vizenin kalkması ticarette önemli bir engelin kalkması anlamına geliyor.

Her 2 üründen 1’ini AB’ye gönderiyoruz

Türkiye’nin ticaretinde AB’nin kritik önemi var. AB’nin ihracattaki payı Mart ayında yüzde 49.1’e kadar çıktı. AB’ye yapılan ihracat, 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 18.1 artarak 6 milyar 295 milyon dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ülke İngiltere oldu. İngiltere’ye yapılan ihracat 2016 yılı Mart ayında 1 milyar 386 milyon dolar olurken, bu ülkeyi Almanya (1 milyar 219 milyon dolar) takip etti. İtalya da 609 milyon dolarla dördüncü oldu. İthalatta da Almanya, 2 milyar dolarla Çin’den sonra ikinci sırada bulunuyor. Yıllık bazda da Almanya 35 milyar dolara yaklaşan tutarla en çok ticaret yaptığımız AB ülkesi. 2015 yılında bu ülkeden 21.4 milyar dolarlık ithalat yaparken, 13.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İtalya, fransa, İspanya, İngiltere öne çıkan diğer AB ülkeleri oldu.

Haberin Devamı