Gazete Vatan Logo

Vites küçülttü

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ağustos’ta yüzde 1.7 arttı. Bayram tatili ve kura rağmen beklentileri aştı. Ancak büyümedeki yavaşlama hissedilmeye başlandı

Vites küçülttü

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin olduğu Ağustos’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.7 arttı, bir önceki aya göre yüzde 1.1 azaldı. Geçtiğimiz yıl 26 iş günü bulunan Ağustos’ta bu yıl 22 iş günü vardı. Sanayi üretimi Temmuz’da beklentilerden güçlü gerçekleşmiş ve yıllık yüzde 5.6 artmıştı. Anketlere göre, toplam sanayi üretiminde Ağustos’ta yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış artışın yüzde 1.25 olması bekleniyordu.

Esas Eylül’de hissedilecek

Analistler verilerin ekonomide beklenen yavaşlamayı teyit ettiğini belirtirken Eylül’de rakamların yavaşlamanın daha da belirginleştiğini göstermesi bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 1.1 daralırken TÜİK verilerinden Reuters’ın yaptığı hesaplamaya göre arındırılmamış sanayi üretimi Ağustos’ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11 daraldı.

Sanayi üretimi verilerini değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayi üretim endeksinin Ağustos’ta piyasa beklentilerine kıyasla olumlu gerçekleştiğini belirterek, “Veriler, döviz kurundaki belirsizliğin ve dışsal şokların en yoğun biçimde yaşandığı dönemde gelmesine rağmen, Türk sanayisinin gücünü bir kez daha kanıtladı” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

İÇ TALEPTE YAVAŞLAMA VAR

Ekonomistler bayram tatili ve finansal çalkantının yaşandığı Ağustos ayı sonuçlarında üretimdeki ekonomide beklenen yavaşlaması daha net bir şekilde teyit edecek bir veri bekliyorlardı. Hatta bazı ekonomistler Ağustos’ta daralama da olabileceğini öngörürken veri yüzde 1.7 ile beklentilerin hafif üzerinde geldi.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Ağustos’ta sanayi üretiminde yavaşlama başladı ancak takvim etkisinden arındırılmış veri sınırlı da olsa büyümenin devam ettiğine işaret ediyor. Bu bağlamda Ağustos verisi iktisadi faaliyette yavaşlama görüşünü desteklese de finansal piyasalardaki dalga boyunun tepe yaptığı bir ayda ivme kaybının beklentilere göre daha sınırlı olduğuna işaret ediyor” şeklinde konuştu. Kömürcüoğlu, şunları kaydetti: “Alt detaylarda zayıflamanın dayanıklı tüketim ve ara malı üretiminden kaynaklandığı görülüyor. Bu durum iç talepte beklediğimiz yavaşlamayı doğruluyor. Öncü göstergeler Eylül itibariyle sanayi üretimindeki yavaşlamanın hızlanacağına ve endekste yıllık daralmanın görülebileceğine işaret ediyor.”

Haberin Devamı