Gazete Vatan Logo

Virüsü o durdurdu

22 yaşındaki İngiliz bilgisayar uzmanı, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 150 ülkeyi etkileyen ‘WannaCry’ adlı fidye yazılımının yayılmasını geçici olarak durdurdu

Virüsü o durdurdu

Bir güvenlik araştırmacısı, son üç günde dünya çapında yüz binden fazla bilgisayarı ele geçiren WannaCry adlı fidye yazılımın yayılmasını ‘şans eseri’ engellemeyi başardığını söyledi. İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan ‘MalwareTech’ rumuzlu 22 yaşındaki bilgisayar uzamanı, işinden bir hafta izin aldığını fakat fidye yazılımını duyduktan sonra bilgisayar başına geçip bu yazılımı incelemeye karar verdiğini anlattı. MalwareTech, uygulamanın kodlarında bir ‘kapatma düğmesi’ bularak bunu harekete geçirdiğini belirterek, “Aslında kısmen şans eseriydi. Bütün gece uygulamayı incelemiş ve gözümü kırpmamıştım. Buluşumun ardından yoğun ilgi gördüm. İznimi böyle harcadığım için patronum bir hafta daha izin verdi” dedi.

Nasıl sonlandırdı?

MalwareTech, zararlı yazılımın her bilgisayara bulaştığında belirli bir internet adresine bağlanmaya çalıştığını fark etti.

Rastgele harflerden oluşan bu uzun adresin aslında var olmadığını fark eden araştırmacı, 10 dolara bu alan adını satın alarak gelecek bağlantılardan virüsün kaç bilgisayara ve hangi ülkelere bağlandığını ortaya çıkarmak istedi. Fakat bu hamle, beklenmedik bir şekilde yazılımın içindeki bir kodu tetikleyerek yayılmasını sonlandırdı. ‘Kapatma düğmesi’ olarak da bilinen bu tür kodlar, bazı zararlı yazılım yaratıcıları tarafından işler kontrollerinden çıkarsa yazılımın yayılmasını engellemek için kullanılıyor.

Haberin Devamı