Gazete Vatan Logo

Virüsle banka hesabı boşaltan çete

Üç ekip halinde çalışan 12 kişilik çete, “trojan mail” göndererek ulaştıkları hesapları sahte kimlikle açtıkları hesaba gönderiyordu ki...

Sonra da bankaya gidip çekiyordu. Ama polisten kurtulamadılar

İstanbul Bilişim Suçları ekipleri 7 kişiden banka hesaplarının boşaltıldığı yönünde ihbar aldı. Açılan soruşturmada daha önce aynı suçtan sabıkalı 6 kişinin izine rastlandı. Yapılan teknik takip sonucunda bu kişiler değişik bankalardan para çekerken yakalandı.
Bu kişilerin sorgusunda ise çetenin elebaşı ve diğer zanlıların kimliği tespit edildi. Fırtına adı verilen operasyonda Kadıköy, Beykoz, Büyükçekmece, Fatih, Şişli, Kartal, Ümraniye ve Avcılar’da tespit edilen adreslere yapılan eş zamanlı baskınlarda 2’si kadın toplam 6 kişi daha gözaltına alındı.
Yakalanan 12 kişinin üzerlerinde ve evlerinde yapılan aramalarda, 2 ruhsatsız tabanca, 25 sahte nüfus cüzdanı ele geçirildi. Dolandırıcılıktan elde edilen paralarla alındığı tespit edilen biri jeep iki lüks otomobil, 2 plazma TV ve bir dizüstü bilgisayara da el konuldu.

Elebaşılığını Beykoz’da lüks villada yaşayan Ali K.’nın yaptığı çetenin üç grup halinde çalıştığı belirlendi. İddiaya göre çetenin bilgisayar konusunda uzman hackerleri internetten seçtikleri banka hesabı sahiplerine elektronik posta ile şifre kırıcı virüs programı yollayarak hesapların şifrelerini ele geçirdi. “Trojan” adı verilen virüslü mail ile elde edilen bilgilere göre 7 kişinin hesabında yüklü para tespit edildi. Çete üyeleri, hesapların bulunduğu bankalara paranın transferi için talimat verdi. Bundan sonra çetenin ikinci grubu sahte kimlik düzenledi. Çete üyeleri de sahte kimliklerle başka bankalarda yeni hesaplar açarak aralarında doktorlar ve işadamlarının bulunduğu 7 kişinin hesabındaki 1 milyon 200 bin YTL’yi bu hesaplara aktardı. Daha sonra çetenin üçüncü grubu sahte kimliklerle açılan hesaplara gönderilen paraları şubelerden çekti.

TROJAN NEDİR?

Bilgisayar dünyasında Trojan (Truva Atı) olarak bilinen virüsler genellikle e-posta yoluyla bulaşır. Hackerlar, elektronik postalara ekledikleri Trojan virüsünü kurban seçtikleri kişiye, örneğin “İşte Jennifer Lopez’in çıplak fotoğrafı” gibi ilgi çekici isimlerle gönderir. Buna kanıp eklentiyi açan kişinin bilgisayarı hacker’ın eline geçer. Banka şifresi de kolaylıkla hacker tarafından çalınır.


Haberin Devamı