Gazete Vatan Logo

Virüs gizli hastalıkları alevlendiriyor

Ölüme neden olan zatürreeye yol açan, gençlerde daha etkin gözüken domuz gribine karşı bağışıklığın az olması en önemli sorun. Hastalığın hızlı seyreden terminal dönemini kolay atlatabilmek için öneriler ise sağlıklı yaşam kurallarına uymak

ERKEN başlayan domuz gribi atağında yaşanan bir ölüm vakası akıllara yeni soruları getirdi. Cevabı en çok merak edilen sorular ise neden ölen hasta gripten değil zatürree ya da başka bir hastalıktan hayatını kaybediyor? Ölen hastanın genç olmasının bir sebebi var mı? Hastalık terminal dönemde niçin çok hızlı can kaybına neden oluyor? Domuz gribine karşı kişisel hijyen önlemleri dışında nasıl korunabiliriz? Bu soruları Ulusal Pandemi İzleme Bilim Kurulu üyeleri cevapladı.

‘Ağır vakalarda savaşma şansımız olmuyor’

* Prof. Dr. Haluk Eraksoy (İstanbul Üni. İstanbul Tıp Fak.) “Domuz gribi komplikasyonu alt solunum yollarında ortaya çıkar. Zatürree yani pnömonide bir alt solunum yolu komplikasyonudur. Bunun dışında sinir sistemi komplikasyonları da ölüme neden olabilir. Mesela beyin, sinir ve omurilik iltihabı da ölüme yol çabilir. Hastalığı yapan virüsün kendisi de pnömoniye sebep olabilir ya da virüsün oluşturduğu hasar bakterilerin tabloya eklenmesine neden olur. Hastalanan kişilerin altta yatan şeker, kalp, KOAH kronik hastalıklara da dikkat edilmesi gerekir. Çünkü virüs altta yatan hastalıkların alevlenmesine neden oluyor. Amerika ve Avrupa’daki deneyimlerden biliyoruz ki H1N1 ağır tahribatı gençlerde yapıyor. Ancak grip türlerinin diğerlerinde virüs yaşlıları daha çok etkiler. Bizim için en korkutucu olanı hastalığın terminal döneminin hızlı seyretmesi. Çünkü bir hastayı günlerce yaşatmayı başarırsak yoğun bakım desteği vererek kurtabiliriz. Toplumda hastalık hafif seyrediyor diye bir iyimserlik var. Doğrudur ama eğer kişi de hastalığın seyri ağırsa kaybediyoruz. Bu durumlarda virüs bize bize savaşma şansı vermiyor. Hasta üzerinde tedavileri bile uygulamaya fırsat bulamıyoruz. Bunun karşısında en önemli korunma toplumu yaygın olarak bağışık kılmaktır. Bunun yolu da H1N1’e karşı üretilen aşıları yaptırmaktır.”

‘Uyuyun ve sağlıklı beslenİn’

* Prof. Dr. Serhat Ünal (Hacettepe Üni. Tıp Fak. Dekanı): “Virüs akciğere yerleşir ve çoğalır. H1N1’in karakteri itibariyle kendisinin zatürree yapması az ihtimal. Ancak virüs tarafından etkilenmiş ortamda esas işi zatürree yapmak olan mikroplar kolayca yerleşir. Yani geçirilen zatürreeye zemin sağlar. Dünyada ölen vakaların çok önemli kısmı bakteriyel zatürreeden hayatını kaybetti. Domuz gribine yakalanan kişinin astım, kalp, diyabet gibi zatürree olmaya yatkınlık sağlayacak hastalıkları varsa hastalığın kötü seyretme olasılığı daha da artar. Virüse karşı hiç bir bağışıklık olmadığı için virüs terminal dönemde daha hızlı seyreder. Eğer hastanın bağışıklık sistemi güçlüyse, kronik hastalığı yoksa ve daha önce grip geçirilerek kısmı bir bağışıklığı varsa domuz gribini daha kolay atlatıyor. Gençlerde daha etkili gibi görünmesinin nedeni 25 yaşa kadar antikorun daha az olması ve genç nüfusun bir arada bulunması nedeniyle virüsün daha hızlı yayılması. Kişilerin yapması gereken genel sağlıklı yaşam kurallarına uymak. Yani iyi uyumak, sağlıklı beslenmek, bağışıklık sisteminin iyi çalışmasını sağlamak lazım. Virüs vücuduna gelmesin diye hapşırandan uzak durmak, elleri yıkamak, duruma göre maske kullanmak gerekir. Bir de devletin bilgilendirmesi, yönlendirmesi ve en etkili koruyucu önlem aşıdır.”






Haberin Devamı