Gazete Vatan Logo

Video olmasa yine yırtacaktı

Video olmasa yine yırtacaktı

ABD’de siyahi bir şüpheliyi nefsi müdafa için vurduğunu öne süren polis memuru, adamı kaçarken sırtından vurduğunu gösteren video görüntüleri yayınlanınca tutuklandı.

ABD’de polisin siyahlara yönelik yargısız infaz vakalarına bir yenisi eklendi. Güney Carolina eyaletine bağlı Kuzey Charleston kentinde Michael Slager adlı polis memuru, Walter Scott adlı siyahi adamı sırtından vurarak öldürdüğü için tutuklanarak hapse atıldı.
Geçtiğimiz cumartesi günü yaşanan olayda memur Slager, kırık ön farı nedeniyle aracını durdurduğu 50 yaşındaki donanma emeklisi Scott’ın tutuklanmaya direndiğini, ardından da elindeki şok tabancasını aldığını öne sürmüştü. Slager, ‘tehdit altında’ olduğunu iddia ederek ‘standart prosedüre’ uygun şekilde davrandığını belirtmişti.
Ancak gerçek, olayı cep telefonuyla kaydeden bir kişinin görüntüleri basına vermesiyle ortaya çıktı. Görüntülerde tutuklanmaya direnen Scott’ın olay yerinden kaçmaya çalıştığı, polis memurunun da Scott’ın arkasından 8 el ateş ettiği görülüyor. Slager daha sonra yerde hareketsiz yatan adamı kelepçeliyor ve yanına şok tabancasını bırakıyor. Sağlık ekipleri gelinceye kadar da başında bekliyor.
FBI soruşturacak
Polis, mermilerden 5’inin sırtına isabet ettiği Scott’ın olay yerinde öldüğünü açıkladı.
Görüntülerin yayınlanmasının ardından Slager cinayet suçlamasıyla tutuklanırken, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) da olayla ilgili ‘yurttaşlık hakları soruşturması’ açtı.
ABD’de geçen yıl Michael Brown adlı siyah gencin beyaz bir polis tarafından öldürülmesi ve polis hakkında takipsizlik kararı verilmesinden sonra ülke genelinde protesto gösterileri patlak vermişti. Son aylarda artan polis şiddeti vakaları nedeniyle memurların vücut kamerası taşımalarına karar verilmişti.
Son olayın yaşandığı Kuzey Charleston’da görevli polis memurlarından 343’ü hakkında sivillere şiddet uyguladıkları gerekçesiyle şikayette bulunulduğu belirtiliyor. ABD’de sadece 2015’in ilk 3 ayında polis şiddetiyle ölenlerin sayısı 292’yi buldu. Bu rakam, İngiltere’de son 115 yılda, polis şiddeti sonucu yaşanan ölümlerden daha fazla.
Şok tabancasını bıraktı
Görüntülerde memur Slager’ın, yerde hareketsiz yatan Scott’ın yanına şok tabancasını bıraktığı görülüyor. Slager olayla ilgili hazırladığı raporda Scott’ın şok tabancasıyla kendisini vurmasından endişe ederek ateş ettiğini öne sürmüştü.

Haberin Devamı