Gazete Vatan Logo

Victor Hugo’nun eserleri Dame De Sion’da...

Harbiye’deki Notre Dame De Sion Fransız Lisesi, Victor Hugo’nun şiirlerinden oluşan “Doğululuklar” derlemesini İstanbullu sanatseverlerle buluşturdu.

Victor Hugo’nun eserleri Dame De Sion’da...

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, 2016 yılında düzenlediği ilk sergiyi, Fransız dilinin en önemli yazarlarından biri olan Victor Hugo’nun Doğululuklar adlı şiir derlemesine ayırıyor. Türkiye’de esas olarak Sefiller adlı romanıyla tanınan Victor Hugo’nun şiir derlemesi ise henüz Türkçeye çevrilmemiş olması nedeniyle pek bilinmemekte. Şairin bugüne dek sadece dört şiiri, bir antolojide yayımlandı.

Serginin küratörü Anna Benard çalışmalar hakkında şöyle konuşuyor: “Kullandığımız materyaller Victor Hugo’nun çok az bilinen çalışmaları. Hem tema hem de estetik açıdan seçtiğimiz unsurlar bütünleşiyor sergide. Hugo’nun şiirleri çok az tanınıyor ve biz onun şair ruhunnu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.” Notre Dame de Sion bu sergi sayesinde, Victor Hugo’dan hem şiir alıntıları hem de çizimler tanıtmak suretiyle ziyaretçilere daha çok bilgi edinmek, bu keşfi gerek katalog gerekse kendi araştırmalarıyla derinleştirmek arzusunu vermeyi amaçlıyor. Sergide yer alan 90 adet çizim, ağırlıklı olarak Paris’teki Maison Victor Hugo’dan, özellikle de Hugo’nun el yazmalarını ve çizimlerinin çoğunu muhafaza eden Fransa Millî Kütüphanesi’nden (BNF) gelen reprodüksiyonlardan oluşuyor.

Haberin Devamı