Gazete Vatan Logo

Vicdansız caniler!

Vicdansız caniler!

İsrail ordusu, önceki gün Gazze sahilinde öldürdüğü 4 çocukla ilgili açıklamasında, ‘Masum siviller öldüyse bu trajik bir olay’ demekle yetindi. İsrail hükümet sözcüsü ise ordunun sivilleri hedef almadığını öne sürdü.

İsrail yönetimi, Gazze’yi hedef alan ‘Koruyucu Hat’ operasyonu kapsamında düzenlenen hava saldırılarında çarşamba günü plajda oynayan 4 çocuğun öldürülmesine ‘trajik bir olay’ demekle yetindi. Ordu sözcülüğü, yabancı basın mensuplarınca görüntülenen olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtirken, vurulan bölgede terörist faaliyetler yürütüldüğünü kaydetti. Açıklamada, “Eğer siviller zarar gördüyse bu trajik bir olay” ifadesi kullanıldı. Hükümet sözcüsü Mark Regev ise dün yaptığı açıklamada, ordunun sivilleri hedef almadığını iddia ederken, “4 çocuğun hikayesi bir trajedi, ama şu bir gerçek ki İsrail ordusu sivilleri hedef almıyor. Ben saldırıyı gerçekleştiren kişinin, bir İsrailli ise, onların çocuk olduğunu bile bile ateş açtığına inanmıyorum” dedi.

‘Çocuk oldukları belliydi’

Haberin Devamı

Olayın birincil tanıklarından İngiliz The Guardian gazetesinin Kudüs muhabiri Peter Beaumont, çocukların vurulmasını ayrıntılarıyla anlattı: “İlk saldırı gerçekleştiği sırada kaldığım El Deyra Oteli’nin terasında çalışıyordun. Liman bölgesinden büyük bir patlama sesi geldi. Baktığımda dumanlar arasında kaçmaya çalışan çocuklar gördüm. 40 saniye sonra, ilk patlamanın olduğu yerin 30 metre ilerisine bir patlama daha meydana geldi. Ne bir uyarı sinyali ne de uçak sesi geldi. Duman olsa da kaçanların çocuk olduğu görülüyordu. Karıştırmanıza imkan yoktu... İsrail ordu sözcülüğü, ne yaptıklarını sorduğumuzda başta açıklama yapamadı. 4 saat sonra yapılan bir açıklamada, birinci saldırının ‘meşru’ bir Hamas hedefine yapıldığını, ikinci saldırıda ise çocukların militanlarla karıştırıldığı söylendi. Vurulan hedef çocukların balıkçı babasının teknesinin durduğu bir depoydu. Çocuklar da orada saklambaç oynuyordu.”

‘Beni ne koruyabilir’

Saldırıdan hemen sonra kurbanlardan birisini görüntüleyen New York Times fotomuhabiri Tyler Hicks ise, çocuklara yardım etmek için kumsala geldiğinde açık alan çıkmaya korktuğunu belirtirken, “İsrail’in insansız hava aracının radarına takılan silüetimin, İsrail’deki bir laptop ekranında nasıl göründüğünü düşünün: Yelek ve kask giymiş, silah gibi görünebilecek kameralar taşıyor. Eğer çocuklar öldürülüyorsa, beni ya da herhangi bir başkasını ne koruyabilir?” diye konuştu.

Haberin Devamı

Babanın feryadı

Saldırıda ölen çocukların 10 yaşındaki Ahid ve Zekeri Bekir ile 9 ve 11 yaşlarındaki kuzenleri oldukları açıklandı. Oğlu ve yeğenlerinin öldüğünü hastanede öğrenen baba Muhammed Bekir’i akrabaları güçlükle sakinleştirebildi.

İsrail 50 bin askerle kara harekatı başlattı...

İsrail, bir yandan ateşkes görüşmelerini sürdürürken, dün gece Gazze’ye kara harekatı başlattı. Şu ana kadar 42 bin yedek askeri silah altına alan ordu, 8 bin yedeğin daha göreve çağrılmasına karar verdi. İsrail ordusu, Başbakan Binyamin Nitanyahu’nun operasyona onay vermesinin ardından dün gece 50 bin kişilik kara gücüyle Gazze’ye girdi.

Haberin Devamı

Utanç ateşkesi

İsrail ordusu, plaj saldırısının ardından dün Hamas’la 5 saatlik bir ‘insani ateşkes’ ilan etti. Ateşkes süresince yer yer patlama sesleri gelirken, sürenin dolmasının ardından Gazze’den roket atışlarının başladığı, İsrail ordusunun da saldırılara cevap verdiği belirtildi.

Başkent Kahire’de İsrail ile Hamas arasında ateşkes görüşmeleri sürerken, taraflar arasında bu sabahtan itibaren geçerli olmak üzere ateşkes anlaşması sağlandığı öne sürüldü, ancak haber kısa süre sonra yalanlandı.

Hamas’ın ateşkes için 5 şart öne sürdüğü belirtiliyor. Şartlar sırasıyla şöyle:

- İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki tüm geçişlerin açılması

- Mısır sınırındaki Refah sınır kapısının 24 saatliğine açılması ve kapanmayacağına dair uluslararası garanti

- Gazze’ye denizden ulaşım

- Gazzelilere Kudüs’teki El Aksa Camii’nde ibadet etme izni

- İsrailli asker Gilad Şalid’in teslim edildiği tutuklu takasında özgür bırakılıp daha sonra yeniden göz altına alınan mahkumların serbest bırakılması ve İsrail’de tutuklu bulunan Filistinlilerin şartlarının iyileştirilmesi.

Haberin Devamı

‘Tek sorumlu Hamas’

Ateşkes iddiasını reddeden İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, şiddetin devam etmesindeki tek sorumlunun Hamas olduğunu söyledi. Netanyahu, “Diplomatik çözüme Hamas kapıları kapattı. Bu nedenle şiddetin devam etmesindeki tek sorumlu Hamas’tır” dedi.

‘Dışlanacaklar’

Eski ABD Başkanı Bill Clinton ise, plaj saldırısının ardından İsrail’e, barış çağrısında bulunan uluslararası kamuoyundan kendisini izole etmemesi uyarısında bulundu. Clinton tek çözümün kalıcı bir barış anlaşması olduğunu dile getirdi.

Bakanı sığınağa indirdiler

Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende (solda), Aşkelon kentini ziyareti sırasında Gazze tarafından gerçekleşen roket saldırısı nedeniyle geçici olarak bir sığınağa indirildi. Saldırının Lieberman ve Brende’nin bir restoranda yemek yediği sırada meydana geldiği, roketlerin restoranın 300 metre uzağına isabet ettiği açıklandı.

Davutoğlu’ndan Lieberman’a tepki

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve Katar’ı, Mısır’ın ateşkes önerisini kabul etmemesi için Hamas’a baskı yapmakla suçlayan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’a tepki gösterdi.

İsrail basınında çıkan habere göre Lieberman, önceki gün İsrail’i ziyaret eden Norveçli mevkidaşı Borge Brende’ye, Hamas’ın Mısır’ın önerisini, Kahire’yi zor durumda bırakmak isteyen Katarve Mısır’ın baskılarıyla reddettiğini söyledi.

Dün NTV’nin sorularını yanıtlayan Davutoğlu ise, “İsrail Dışişleri Bakanı’nı hiçbir zaman ciddiye almadım. İsrail bombalayacak, barışı sabote etmeyecek, Türkiye barışı sabote edecek! Geçmişte ateşkesin çift taraflı olmasını sağlayan Türkiye’dir. İsrail, Filistin halkı sahipsiz kalsın istiyor. İstediği zaman vurma, çocukları katletme hakkı kabul edilsin istiyor. Hamas’ın olmadığı, tek taraflı ateşkes çağrısı gerçekçi değil. Biz sesimizi çıkarmazsak vicdan uyanmıyor. Ne olursa olsun bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Bilanço yükselİyor: 240 ÖLÜ

Operasyonun başladığı 7 Temmuz’dan bu yana hayatını kaybeden Filistinli sayısı 240’a, yaralı sayısı ise bin 770’e ulaştı. Gazze’den İsrail topraklarına atılan roketlerden birisi ilk kez bir İsraillinin ölümüne yol açtı.

Askerleri ziyaret etti

Başhaham Şılomo Amar, önceki gün Gazze sınırında konuşlanan israil askerlerini ziyaret etti. Askerlerle sohbet eden Amar, tüm İsrail halkının orduya destek verdiğini söyledi.

Tünelden saldırı engellendi

Gazze sınırının altından tünelle İsrail tarafına geçen 13 Hamas militanı, Sufa Kibbutzu yakınlarında İsrail uçaklarından açılan ateşle öldürüldü.

Az kalsın yanıyordu

Önceki gün Batı Şeria’nın Nablus kenti yakınlarındaki bir kontrol noktasında Filistinli gençlerin protesto gösterisini takip eden AFP fotoğrafçısı Cafer Aştiye’nin otomobili, İsrail askerlerinin attığı göz yaşartıcı gaz kapsüllerinden birisinin isabet etmesi sonucu yandı. Aştiye, araç içerisinde kalan ekipmanını güçlükle kurtarabildi.

Peres özür diledi

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Gazze sahilinde öldürülen Filistinli çocuklar için yaptığı açıklamada özür diledi. Dün Gazze sınırına yakın Zikim Kibbutzu’nda bulunan çocuk yuvasını ziyaret eden Peres, önceki gün meydana gelen olayın bir kaza olduğunu ve Filistinlilerin İsrail ordusunun yaptığı hava saldırısı uyarılarını dikkate almadığını gösterdiğini söyledi.

ABD’ye geri döndü

Yahudi yerleşimciler tarafından yakılarak öldürülen Filistinli Muhammed Ebu Kadir’in İsrail askerleri tarafından dövülerek gözaltına alınan ABD’li kuzeni Tarık Ebu Kadir, ülkesine döndü. 15 yaşındaki Ebu Kadir, gözaltındayken kendisine destek veren herkese teşekkür etti.