Gazete Vatan Logo

Verin heykellerimizi!

Milli Saraylar heykelin iadesini istedi

Milli Saraylar Daire Başkanlığı, aralarında Kadıköy’ün Boğası’nın da bulunduğu 7 heykelin iadesini istedi. Genelkurmay Başkanlığı önündeki aslan heykelleri ise simgesel önem taşıdığı için istenmedi.

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, Beylerbeyi Sarayı’ndan çıktığı tespit edilen 7 heykelin iadesini istedi. Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Başkanı Doç. Dr. Bülent Arı, aralarında Sakıp Sabancı’nın hayattayken bir dönem yaşadığı bugün Sabancı Müzesi olarak kullanılan Atlı Köşk’ün atı, Kadıköy Altıyol’daki boğa, Divan Oteli önündeki geyiğin de bulunduğu eserlerin geri alınması için resmi yazı yazdı.

İki aslan yerinde kalacak

Heykellerin Beylerbeyi Sarayı’na ait olduğu ise Beylerbeyi Sarayı Müdürü Mehmet Ekinci’nin çalışmasıyla ortaya çıktı. Çalışma sırasında, Ankara’da bulunan Genelkurmay Başkanlığı’nın ‘Aslanlı Kapı’ olarak bilinen girişindeki iki aslan heykelinin de Beylerbeyi Sarayı’ndan çıktığı anlaşıldı. Ancak yetkililer, Genelkurmay Başkanlığı önündeki aslan heykellerini simgesel bir önemi bulunduğu için istemekten vazgeçti.

Fransız heykeltıraş yaptı

Heykeller, Sultan Abdülaziz’in isteğiyle 1864’te Paris’te yaşayan ve eserleri Louvre Müzesi’nde de sergilenen ünlü heykeltraş Pierre Lois Rouillard’a yaptırıldı. Rouillard, Beylerbeyi Sarayı için 10’u bronz 12’si mermer toplam 22 heykel yaptı. Koç’la Sabancı da bu heykelleri 1950’li yıllarda düzenlenen müzayedelerde satın aldı.

İşte o heykeller:

- Dolmabahçe Sarayı - 1 Aslan (İstenmedi)

- Genelkurmay Başkanlığı - 2 Aslan (İstenmedi) n Kalender Orduevi - 1 Aslan (İstendi)

- Sabancı Müzesi - 1 At (İstendi)

- Divan Oteli - 1 Geyik (İstendi)
-Kadıköy Belediye Başkanlığı -1 Boğa (İstendi)
- İBB -1 Aslan (İstendi)
- Emirgan Parkı -1 Ceylan (İstendi)
- Yıldız Parkı - 1 Geyik (İstendi)

Haberin Devamı