Gazete Vatan Logo

Vergiden sonra istihdam da ihracat da arttı

‘İthalata vergi geldi, firmalar battı’ iddiasını değerlendirdi

İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, koruma amaçlı getirilen vergilerin hazır giyim ihracatını düşürdüğü ve şirketleri batırdığı yönündeki iddiaları yalanladı. ‘Batan firma’ listelerini eleştiren Gülle, “Vergi getirilen dönemde dokuma, örme ve konfeksiyonun ihracatı yüzde 8 yükseldi. Şirket sayısı, istihdam arttı. Batan firma listeleriyle milleti zor durumda bırakmak ahlaksızlık” dedi.

İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, ithalata koruma amaçlı getirilen vergilerin hazırgiyim ihracatını düşürdüğü ve şirketleri batırdığı yönündeki iddiaları yalanladı. Ortalıkta ‘batan firma’ listelerinin dolaşmasını eleştiren Gülle, “Vergi getirilen dönemde dokuma, örme ve konfeksiyonun ihracatında yüzde 8 artış var. Batan firma listeleri yapıp milleti zor durumda bırakmak ahlaksızlıktır. İhracatta konfeksiyon yılı yüzde 26, tekstil yüzde 16 artışla kapatacak. Kimsenin tabloyu karartmaya hakkı yok” dedi.

Piyasa itibarı sarsılıyor

Listelerin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a kadar ulaştığına dikkat çeken Gülle, ”Bir rapor hazırladık, bakana sunacağız. Ortada listeler dolaşıyor, içlerinde sıkıntıda olanlar var ama çoğu yalan. Bu durum vergiler yüzündenmiş gibi bir hava yaratıldı. Bir dernek başkanı ‘Listeyi Başbakan’a verecektik’ dedi. Gülle, “Bu kadar aymazlık olur mu? Firmaların kredibilitesi ve piyasa itibarı sarsılıyor. Benim firmamın da adı geçiyor ama en son biz duyuyoruz. Biz 40 yıllık bir firmayız ve böyle bir listede haksız şekilde yer almaktan büyük üzüntü duyduk. Piyasa kredisi çok önemlidir, selamla alırsın, selamla satarsın. Bu listeler çıkana kadar bankalar bize gelip sektörü tanımaya, daha çok çalışmak istediklerini anlatmaya çalışıyorlardı, şimdi ben onları ‘Sorun yok’ diye rehabilite ediyorum” değerlendirmesini yaptı.

Vergilerin sektöre istihdam ve yatırım anlamında büyük katkısı olduğunu söyleyen Gülle, “2010 yılında tekstil sektöründe 1 milyar dolarlık yatırım yapılmıştı. 2011 yılında ise sadece ilk 9 aylık dönemde yaklaşık 2.5 milyar dolarlık yatırım teşviki alındı. Bu teşviklerin en az 2 milyar doları yatırma gidecek. Bu aynı zamanda yeni istihdam demek. Bu yatırımlar vergilerin piyasaya verdiği moralle oldu” diye konuştu.

Gülle, Eylül 2011’de tekstil sektöründe kurulan firma sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 15 bin 579’a; konfeksiyon sektöründe ise yüzde 7 artışla 29 bin 782’ye çıktığını kaydetti. Gülle, aynı dönemler baz alındığında geçen yıl 344 bin kişi olan tekstil sektörü istihdamının, 2011 yılında 375 bine; 375 bin olan hazırgiyim sektörü istihdamının 398 bine yükseldiğini belirtti.

Yanlış hesap yapıyorlar

Uluslararası makine fuarında 3 bin tezgah siparişi verildiğini, Avrupa’dan 1.000 tane ikinci el tezgah geldiğini hatırlatan Gülle, bunların 6 bin kişiye istihdam anlamına geldiğini söyledi. Gülle, “Bu rakamlar vergilerin geldiği döneme denk geliyor. Hazırgiyim sektörünün ihracatının düşmesinde vergiler değil kurun artması ve en büyük pazar olan AB’deki kriz etkili” diye konuştu.

Vergilerle ilgili açıklamaların ciddi spekülasyonlar olduğunu ve adeta bir karalama kampanyası yapıldığını belirten Gülle, vergilerle birlikte sektörde yaşanan olumlu havanın dağıtılmaya çalışıldığını ve bunun, 2005 yılından bu yana sektörde gösterilen çabaların adeta heba edilmesi demek olduğunu kaydetti. Gülle, koruma gelen ürünlerde yasanın yürürlüğe girdiği dönemde ithalatın 833 milyon dolar gerilediğini açıkladı. Yüzde 20 oranında artan kurun en büyük etken olduğunu vurgulayan Gülle, şöyle devam etti:

“Bu vergilerin değişimi sonrası, yürürlüğe girene kadar zaten herkes stoğunu yaptı. Yani ellerinde neredeyse Mart ayına kadar yetecek mal var. Anılan dönemde dokuma, örme ve konfeksiyon ihracatında yüzde 8 artış var. Rakamlar başka bir şey söylüyor, bu arkadaşlar başka. Perakende sektörünün kâr marjı azaldı diye bunlar yapılmaz. 400 milyon dolarlık ithalat nasıl 8 milyar dolarlık ihracatı etkiler anlamış değiliz. Yüzde 10’luk ithal edilen ucuz mal için sektörün yüzde 90 ihtiyacını karşılayan yerel üreticileri öldürmek doğru değil.”

Kaçakçının parasını niye biz ödeyelim dava açacağız

İSMAİL Gülle, yılbaşında 8 milyar dolar olarak belirlenen hedefi tutturacaklarını da açıkladı. Ağustos ayına kadar sektörün ortalama yüzde 35 ihracat artışı sağladığını hatırlatan Gülle, son dönemlerdeki ihracat artış oranındaki düşüşü ise yine artan kurlara ve hammadde fiyatlarındaki değişikliklere bağladı. Gülle son olarak, tüketici derneklerinin açtığı, elektrik faturalarındaki kayıp kaçak kullanım bedelinin iadesiyle ilgili bir davanın kabul edildiğini ve hanelere para iadesi yapılmasının önünün açıldığını söyledi. Kararın fabrikalar için emsal gösterilmediğini söyleyen Gülle, söz konusu iadelerin fabrikalara da yapılması için İTHİB olarak mahkemeye başvuracaklarını vurguladı. Gülle, “Kaçakçının parasını biz ödüyoruz. Dağıtım şirketleri maliyetlerine koyduğu kaçağı bir de bizden alıyor. Sanayicileri dava açmaya davet edeceğiz. Birlik olarak da dava açıyoruz” diye konuştu.

Vergiler geldi, fiyatlar yüzde 30 düştü

VERGİLER geldiği dönemden bu yana tekstil ürünü fiyatlarında yüzde 30, hatta bazı ürünlerde yüzde 40 civarında düşüş olduğuna da dikkat çeken İTHİB Başkanı İsmail Gülle, içerdeki pamuk fiyatlarının bile ithal pamuktan daha ucuz hale geldiğini belirtti. Gülle, “Ek verginin yürürlüğe girmesi ertesinde yerli kumaş fiyatlarıyla ilgili olarak yapılan tüm spekülasyonların ve mesnetsiz beyanların aksine yerli kumaş fiyatlarında herhangi bir artış olmadı. Tam tersine muhtelif kumaş çeşitlerinde Ocak-Ekim 2011 döneminde yerli üreticilerin satış fiyatlarında yüzde 7 ila 37 aralığında değişen gerilemeler oldu” dedi.

Haberin Devamı