Gazete Vatan Logo

Vergi savaşları

Avrupa ile ABD arasında VW ve Apple ile başlayan vergi savaşı büyüyor. Avrupa Komisyonu bu kez Amazon’a 250 milyon euro ceza kesti. Gözler ABD’ye çevrildi

Vergi savaşları

ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki vergi savaşları büyüyor. Avrupa Komisyonu’nun geçen yıl teknoloji devi Apple’a kestiği 14.5 milyar dolarlık vergi cezasıyla başlayan savaş iyice kızıştı. Avrupa Birliği (AB), dünyanın en büyük internet alışveriş şirketi Amazon’a Lüksemburg’daki vergi uygulamalarından dolayı 250 milyon euro geriye dönük borç çıkardı.

AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, “Amazon’un Lüksemburg’da faydalandığı vergi uygulamaları AB kurallarına göre yasa dışı bulundu” dedi. Vestager, mevcut kuralların yeni olmadığını belirterek, “Lüksemburg’da Amazon şirketinin faydalandığı uygulamayla şirket, 2003-2011 arasındaki dönemde karlarının 4’te 3’ünü bir şirketten diğer şirkete aktardı. Bu, kurallara aykırı ve yasa dışıdır. Söz konusu, 250 milyon euro faiziyle birlikte geri ödenmeli” dedi.

Amazon’un Lüksemburg’da iki şirket kurduğunu, birinin operasyonel olduğunu ve AB içerisinde faaliyetlerini yürüttüğünü söyleyen Vestager, ikincisinin ne ofisi ne çalışanı olduğunu sadece gelirlerden telif bedellerini topladığını anlattı. Vestager, soruşturmada Lüksemburg’daki vergi uygulamasının Amazon’a seçici bir ekonomik avantaj sağladığı sonucuna vardıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Misilleme yarışı

ABD ile AB arasında bu süreç ABD’de dizel motorlarındaki karbon emisyonu skandalı nedeniyle Alman otomotiv devi Volkswagen’e kesilen 16 milyar dolarlık ceza ile başladı.

Avrupa Komisyonu buna misilleme yaparak, Apple’a İrlanda hükümetiyle özel anlaşmalar yaparak az vergi ödediği gerekçesiyle 13 milyar euroluk (14.5 milyar dolar) ceza kesti. ABD de karşılığında Deutsche Bank’ı manipülasyon gerekçesiyle 14 milyar dolarlık cezaya mahkum etti. McDonald’s, Google, Intel, Microsoft ve BNP Paribas’ya da iki taraf tarafından yüklü miktarda tazminat cezası verildi.

İrlanda Apple yüzünden AB ile mahkemelik oldu

AB Komisyonu, Apple’dan 13 milyar euroluk vergi borcunu tahsil etmemesi nedeniyle İrlanda’ya yönelik hukuki süreç başlattı. Margrethe Vestager, Apple’dan vergi bocunu tahsil etmemesi nedeniyle İrlanda’nın AB Adalet Divanı’na gönderildiğini açıkladı. Vestager, “1 yıldan fazla süre geçmesine rağmen, İrlanda Apple’dan tahsilat gerçekleştirmedi” dedi.

Haberin Devamı