Gazete Vatan Logo

Vergi ordusu kuruluyor!

'Vergi müfettişi sayısını 12 bine çıkaracağız’

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılan son vergi zamlarının bütçe açığının tamamını kapatmayacağını söyledi. Kayıtdışılıkla daha çok mücadele edeceklerini belirten Şimşek, ‘Şu anda 4 bin 800 olan vergi müfettişi sayısını
orta vadede 12 bine çıkaracağız’ dedi.

Akaryakıt ürünleri, alkollü içkiler, otomotiv, doğalgaz ve elektrikte yapılan zamlar bütçedeki açığı kapatmayınca Maliye Bakanlığı gözünü kayıtdışı ekonomiye çevirdi. Alınan son önlemlerin bütçe açığının tamamını telafi etmeyeceğini belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışılıkla daha çok mücadele edeceklerini söyleyerek, “Vergi müfettişi sayısını orta vadede 12 bin kişiye çıkaracağız” dedi.

Hükümet bütçedeki 14.5 milyar liralık açığı kapatmak için Eylül ayı sonunda ve geçtiğimiz hafta çeşitli kalemlerde vergi artışına gitmişti. ‘Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı’nın 9 aylık sonuçlarını açıklayan Şimşek, planlarını da anlattı. Sosyal güvenlik denetim eleman sayısını artırdıklarını, artırmaya devam edeceklerini ifade eden Şimşek, kayıtdışı istihdam ile mücadele kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) denetim eleman sayısını 700’den 1.300’e çıkardıklarını, yıl sonu itibariyle bunu 1.500’e yükselteceklerini söyledi.

1 haftada 13 bin kaçak işyeri!

Maliye Bakanlığı olarak vergi denetim kurulunu oluşturduklarını hatırlatan Şimşek, şu anda 4 bin 800 vergi müfettişinin bulunduğunu, bunu orta vadede 12 bine kadar çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Şimşek, ”Çünkü sadece mevzuat yetmez, sadece kayıtdışılığa karşı eylem planları yetmez. Mutlaka bu işin denetim ayağı olacak, mutlaka sahada olacağız” diye konuştu.

SGK ile ortak denetimler yaptıklarını bildiren Şimşek, bir haftalık denetimlerde vergi dairesi ve SGK ile hiçbir irtibatı olmayan 13 bin civarında kayıtsız işyeri tespit edildiğini, bunun pilot uygulama olduğunu ancak bundan sonra bu uygulamanın sürekli yapılacağını vurguladı. Şimşek, vergi ve kayıtdışı konusundaki hedeflerini şöyle açıkladı:

10 NUMARA YAĞA RADİKAL ÖNLEM ALIYORUZ

Akaryakıt, madeni yağ, tütün ve alkol sektörlerinde elektronik fatura uygulamasına geçilecek.

Piyasada 10 numaralı yağ olarak bilinen ve kaçak akaryakıt olarak kullanılan yağlama müstahzarlarında, daha önce bunlarda vergileri artırmıştık fakat bu yeterli olmadı. Çok yakında çok daha radikal bir takım tedbirler almayı planlıyoruz.

KOZMETİĞE DE BARKOD TAKİBİ GELİYOR

Kozmetik ürünler takip sistemini hayata geçireceğiz. Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda kozmetik ürünleri izlemeye yönelik yeni bir takip sistemi

kuruyoruz. Yani ilaçlardaki karekod veya sigara ve

içkideki bandrol gibi bir sistemi hayata geçirerek kozmetik sektöründeki kayıtdışılığın önüne geçmeye çalışacağız.

ZENGİNDEN DAHA ÇOK VERGİ ALINACAK

Kurumlar Vergisi ve KDV’yi indirdik ama hâlâ çalışanların yüzde 45’i asgari ücretten gösteriliyor. Bu mümkün değil. Bu sistem son bulacak. Zenginlerden vergi almak konusunda zaten bazı inisiyatifleri baştan koyduk. Hazırlanan Gelir Vergisi Kanunu Taslağı da reform niteliğinde. Taslağı ilk fırsatta Bakanlar Kurulu’nda Sayın Başbakanımıza sunucağız.

ELEKTRİK VE SUDAN KAYITDIŞI ANALİZİ

Elektrik, doğalgaz ve su gibi girdilerle işletmelerin çıktıları karşılaştırarak kayıtdışı istihdamına yönelik risk analizleri yapacağız. Bundan sonra hiçbir firma, mükellef, mükellefiyetini yerine getirmeden ekonomik faaliyete başlayamayacak. Elektrik, su ve doğalgaz idarelerine ’Birileri abonelik yapacaksa önce vergi numaranız var mı?’ diye sorun diyeceğiz.

Haberin Devamı