Gazete Vatan Logo

Vergi ödeyene ödül

Yeni vergi düzenlemesi ile mükellefler, maliye borçlarını en sonda değil sürecin başında öğrenebilecek. Denetimlerde sorun çıkarmayan vatandaşın ödüllendirileceği bilgisini veren Maliye Bakanı Ağbal, yeni sistemde ayrıca, kayıtdışılığa iten ve girişimcinin omuzuna yük olarak binen damga vergisinin kaldırılacağını söyledi.

Vergi ödeyene ödül

Ülkemizde kayıtdışılığın en önemli nedenleri arasında gösterilen, damga vergisinde düzenlemeye gidilmesi konusunda hükümet kararlılığını sürdürüyor. Şirketlerin sıkça şikayet ettiği konu hakkında konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Kayıt dışılığa iten, girişimcilik üzerinde maliyet oluşturan, adeta işi yapılamaz hale getiren damga vergisi uygulamalarını bir bir kaldırmamız lazım” ifadelerini kullandı. Ağbal, Ankara Sanayi Odasının (ASO) ağustos ayı meclis toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “İnşallah yakında vergisini süresinde ödeyen, vergi denetimlerinde herhangi bir sorun çıkmayan mükelleflerimize dönük bir düzenleme yapacağız. Ödüllendirme olacak” dedi. Ağbal, denetim anlayışında farklılaşmaya gidileceğini belirterek, şunları kaydetti:

YENİ DÜZENLEME

“Her mükellefe potansiyel suçlu gibi bakan anlayışı tümüyle reddediyorum, her mükellef masumdur. Geriye dönük yoruma dayalı vergi raporu yazma meselesi ortadan kalkacak. Eskiden rapor yazılırdı vatandaşın bundan haberi olmazdı. Şimdi hazırlıklar yapıldı, yakında yönetmelikler çıkacak. İncelemenin başladığı andan itibaren şeffaf bir şekilde hangi aşamada olduğunu mükellefle paylaşacağız.”

Haberin Devamı

ÖDENMEYEN İADE HALKTAN ALINAN FAİZSİZ KREDİDİR

Ağbal, devletin vergi iade alacağı olan vatandaşın borcunu 1 gün dahi geciktirmemesi gerektiğinin altını çizerek, “Ödemediğim her kuruş vergi iadesi, vatandaştan kullandığım faizsiz kredidir. Neden vatandaş bana faizsiz kredi versin? Güzel çalışmalar yapıyoruz, daha da yapmamız lazım. O konuda ben sizden destek bekliyorum. Bizim açıklarımızı, eksiklerimizi söyleyin. Bir gün dahi iadenizi gereksiz bekletmek benim hakkım değil. Bürokratlarımın da buna hakkı yok” şeklinde konuştu.

Proje bazlı teşvik

Yatırım teşvik sistemine bazı yenilikler getireceklerini belirten Ağbal, bu kapsamda yatırım ortamının iyileştirilmesini amaçladıklarını dile getirdi. Ağbal, yeni teşviklerin “süper teşvik” olarak nitelendirildiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bizim 2009'da uygulamaya koyduğumuz teşvik sistemimiz vardı. Bakanlar Kuruluna yetki verdik. İlave olarak yeni teşvikler getirdik. Türkiye, büyüyecekse, rekabet edecekse global ölçekli büyük yatırımlara, stratejik yatırımlara ihtiyacı var. Artık standart bir teşvik paketini yatırımcının önüne koyamayız. Proje bazlı yeni bir teşvik sistemine Türkiye kavuşuyor” Yeni teşvik mekanizmasıyla kritik yatırımların önünü açacaklarını vurgulayan Ağbal, “Kritik ülkeyi çok ileri taşıyacak yatırımlarda devlet gerekiyorsa bizzat ortak olacak ama en fazla yüzde 49 oranında olacak. Belirli süre ya devlet ortaklığını diğer yatırımcıya satıp çıkacak ya da halka arz edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı