Gazete Vatan Logo

Vergi kalktı, somon ithalatı patladı

Somon balığı Türk mutfağında alabalığa rakip oldu. İki yıl önce gümrük vergisinin kadırılmasıyla Türkiye'ye gelen somon miktarı beş kat arttı

Norveç ile 2003'te yapılan anlaşma sonrası Türkiye'ye sıfır gümrük ile ithal edilmeye başlanan somon, Türk mutfağında hamsi ve alabalığa rakip oldu. Vergilerin kaldırılmasıyla iki yıl içinde Norveç'ten somon ithalatı yüzde 500 arttı. Türkiye'nin en büyük somon ithalatçılarından Alfarm'ın Genel Müdürü Bülent Işık, "Somon vitamin hapı gibi. Sağlık açısından çok faydalı. Bu nedenle 700 bin olan dünya somon balığı üretiminin yüzde 50'si Avrupa'da tüketiliyor. ABD ve Japonya da Avrupa'yı takip ediyor" dedi.

Türkiye'de yılda 450 bin tonun üzerinde balık tutuluyor. Bu rakamın yüzde 20'si ihraç ediliyor. Bir yılda Norveç'ten ithal ettiğimiz somon miktarı ise bin 500 ton.

Son dönemde somon tüketiminin artması somon fiyatlarına yansıdı. Somon ithalatçısı Özlüce Balıkçılık Genel Müdürü Hamza Kara, "Somon balığına talebin hızla arttığım
gözlemliyoruz. İlgi büyük olunca somonun toptan fiyatı 6 milyon liradan 8 milyon liraya çıktı" dedi.

Piyasada ise Norveç somonunun kilosu 17 YTL civarına satılıyor.

Alfarm kapasite artırıyor

Alfarm Alarko'nun bir iştiraki. Alfarm, bu yıl yüzde 70'i somon ithalatından olmak üzere 10 ile 15 milyon dolar arasında bir ciro bekliyor. Bu yıl, dünyanın en büyük somon üreticilerinden Norveçli Hallvard Leroy ile ortaklık kuran Alfarm İzmit'teki somon işleme fabrikasında kapasite artırımına gidiyor. milyon dolarlık ek yatırım yapacaklarını ve yatırımın artarak süreceğini söyleyen Işık, İsrail ve Avrupa ülkelerine ihracat yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı