Gazete Vatan Logo

Vergi indirimleri bugün yarın çıkar

Ekonomi Bakanı Zeybekci, inşaat demiri ile gıda ürünleri vergisinde indirimin bugün yarın açıklanacağını belirterek, “Demirde vergi yüzde 30’dan yüzde 10’a inecek” dedi

Vergi indirimleri bugün yarın çıkar

İnşaat demirinde yaşanan arz sorunu ve artan fiyatlar nedeniyle yaklaşık 2 haftadır gündemde olan gümrük vergisi indirimi hayata geçiyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “İnşaat demirinde gümrük vergisi indirimi kararı bugün yarın yayınlanır, vergi yüzde 30’dan yüzde 10’a iniyor. Gıdada Türkiye’de üretimi korumak şartıyla spekülasyonu engelleyecek şekilde ithalat vergilerinde yüzde 70-130’dan yüzde 20-30’a düşüş bugün yarın gerçekleşir” açıklamasını yaptı.

Burundi Dış İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Alain Aime Nyamitwe ile iki ülke arasında tamamlanan Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın ardından soruları yanıtlayan Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik görüşmelerini de aktardı.

Zeybekci, teknik görüşmelerin sürdüğünü, Avrupa Birliği’nin Ticaretten Sorumlu Komiseri Cecilia Malmström ile 23 Haziran’da Brüksel’de görüşeceğini anlattı. Güncellemeye yönelik AB tarafında herhangi bir sorun olmadığını vurgulayan Zeybekci, bunun ‘kazan kazan’ anlamında bir çalışma olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Destekliyoruz ama faizler düşürülmeli

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararlarını doğru bulduğunu kaydeden Nihat Zeybekci, “Türkiye’de büyümeyi destekleyici, yatırımları ve istihdamı artırıcı en önemli enstrüman düşük faizler” dedi. Hükümetin bu yönde çok önemli adımlar attığını dile getiren Zeybekci, şöyle devam etti: “Gelişmeler bu yönde, bunun yeterliliği ve zaman ayarlamasını Merkez Bankası yapacaktır. Merkez Bankamızın bu yönde alacağı kararları destekliyoruz ama hedef olarak faizler düşmeli... Mevduat faizlerinin yüksekliği de önemli, kredi faizlerinin buna bağlı olarak oldukça yüksek olması kabul edilebilir, yatırım yapılabilir değil. Kararı Merkez Bankası’nın vermesi gerektiğini düşünüyoruz.”